Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koronavirus v Praze 6: Nakažená se s příznaky hlásila lékaři, ten ji odmítl! říkají její známí

Aktualizováno -
4. března 2020
16:23
Autor: red - 
4. března 2020
13:29

V sobotu se vrátila ze severoitalského střediska Passo del Tonale, kde byla s rodinou na lyžích. Maminka dvou malých dětí začala mít po návratu příznaky koronaviru, ten jí následně potvrdila soukromá  laboratoř. Podle magistrátu i ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zvolila nestandardní postup, když se nejprve nechala testovat, a pak teprve kontaktovala hygienickou stanici. Podle jejího známého ale hned po návratu hlásila lékaři, že jí není dobře, a žádala testy na koronavirus.

Česko má šestého nakaženého koronavirem, informoval ve středu ráno na twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Je jím maminka dvou dětí, chlapečka z první třídy a holčičky ze třetí třídy, které chodí na Základní školu Antonína Čermáka v Praze 6. Rodina se podle ředitele školy Petra Karvánka o víkendu vrátila z dovolené v severní Itálii, kde byla lyžovat. Pohybovali se ve středisku Passo del Tonale, které leží v regionu Trentino. Ten není hlášen jako rizikový, středisko ale leží takřka na hranicích s Lombardií, která za rizikovou považována je. Obě děti byly v pondělí i v úterý ve škole.

Pak testy, které si žena nechala vypracovat na soukromé klinice, potvrdily nákazu. „Rodič bohužel zvolil nestandardní postup, nejprve se nechal testovat na soukromé klinice a až následně kontaktoval krajskou hygienickou stanici,“ informoval mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman, podobně se vyjádřil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Potvrzeno

Odpoledne přišli i výsledky z Národní referenční laboratoře a potvrdily to, co zjistila i soukromá klinika: „Vzhledem k tomu, že neexistuje potvrzení o kvalitě původního vzorku, byl v Nemocnici Na Bulovce u dané pacientky odebrán vzorek nový a odeslán znovu na vyšetření do Národní referenční laboratoře,“ vysvětlila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpányová.

Podcenil situaci?!

Známý nakažené na sociální síti ale uvedl, že žena bezprostředně po návratu kontaktovala svého lékaře. „Kamarádka byla na lyžích v Itálii, vrátila se teď o víkendu, začala mít příznaky. Nahlásila se u lékaře, že tam byla a že jí není dobře, a ať ji otestují na koronavirus. Lékař sdělil, že rozhodně netestují všechny, co byli v Itálii, a ať si to laskavě zařídí po své ose,“ uvedl s tím, že následně si žena zaplatila test v soukromé laboratoři, který se v úterý ukázal jako pozitivní. „Od té doby těžké manévry a stovky lidí, kteří přišli do kontaktu. Tolik tedy k tomu, jak jsme na to připraveni a ready,“ dodal.

Ředitel školy, kam děti chodí, pro Blesk Zprávy uvedl, že matka dětí kontaktovala po návratu hygienickou stanici, to její mluvčí Zbyněk Boublík odmítl.

Městská část Praha 6 přitom ve svém středečním vyjádření doporučila, aby se lidé v případě podezření obraceli právě na svého lékaře. „Prosíme všechny občany, aby zachovali klid, dodržovali hygienické zásady a postupy a nepodceňovali případné příznaky. V případě podezření se obracejte pouze telefonicky na svého lékaře nebo na hygienickou stanici,“ uvedla městská část. 

Ministr zdravotnictví chce zjistit, který lékař ženu odmítl. „Musíme prověřit, co to bylo za lékaře, jakou informaci jí poskytl a proč ji poskytl. Nemůžeme vyloučit, že se v tom systému mohou stát chyby,“ řekl.

35 dětí v izolaci

Třídy, které děti nakažené navštěvují, i její rodina, jsou v domácí karanténě. Rodiče si děti z první a třetí třídy během úterního dopoledne vyzvedli. „Dohromady šlo asi o 35 dětí z obou tříd (ne všichni byli ve škole). Nesměli se pohybovat po škole, museli zůstat ve třídách, vyčlenili jsme jim zvláštní toaletu,“ uvedl Karvánek. Ve čtvrtek je na škole vyhlášeno ředitelské volno. Žena je nyní v Nemocnici Na Bulovce. 

V Česku je zatím potvrzených pět případů nemoci COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje. Nakažené jsou dvě zahraniční turistky, jeden učitel z České zemědělské univerzity a dva lidé z Děčína, kteří byli společně lyžovat. Všichni se nakazili v Itálii, která je po Číně a Jižní Koreji třetím největším ohniskem nemoci. Ministr zdravotnictví na twitteru napsal, že k dnešnímu ránu bylo testováno 340 lidí a pozitivních je stále pět případů.

Video  Bezpečnostní rada státu ke koronaviru: Masové akce se neruší a další aktuality  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

animka ( 4. března 2020 16:50 )

Ministr se samozřejmě zastane chybujícího doktora slovy, že v systému může dojít k chybě. S takovým přístupem tu budeme mít za chvíli epidemii jako v Číně!! Vojtěchu, dej si pár přes...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa