Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Macronová (67) si oblékla minišaty, ale roušku ne. S prezidentem před vojáky „nedržela krok“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. července 2020
10:40

V předvečer jednoho z nedůležitějších svátků Francie, výročí dobytí Bastily, vystoupil před jednotkami ozbrojených sil prezident Emmanuel Macron (42), doprovod mu dělala jeho manželka Brigitte. Většina účastníků včetně prezidenta měla nasazené roušky, překvapivou výjimkou byla právě první dáma, která mezi uniformovanými zářila ve svých kobaltových minišatech, uvedl deník Daily Mail. Roušku si Macronová nevzala ani na dnes na oslavy Dne Bastily, tentokrát ale není jediná, nemá už ji ani prezident a další francouzští ministři.

Francouzi si 14. července připomínají pád Bastily, kvůli koronaviru se nebudou letos konat tak velkolepé oslavy jako v letech předešlých. S projevem před palácem Hôtel de Brienne vystoupil Macron už v předvečer svátku, prezident dorazil v roušce, tu ale během proslovu odložil. Roušku měla i většina přítomných.

První dáma bez roušky

Macronovi si během akce udržovali bezpečný odstup od všech účastníků, včetně členů vlastního týmu. První dáma v modrých kobaltových šatech, ke kterým kontrastovaly její blond vlasy, působila okouzlujícím dojmem. Ukázala, že drží krok s módou a místo milovaných jehel obula lodičky s moderními blokovými podpatky.

Brigitte Macronová roušku odmítla, její manžel Emmanuel si ji v předvečer výročí dne dobytí Bastily nasadil. (13. 7. 2020) Brigitte Macronová roušku odmítla, její manžel Emmanuel si ji v předvečer výročí dne dobytí Bastily nasadil. (13. 7. 2020) | Reuters

Na očích měla tmavé brýle, které ani jednou neodložila. Zřejmě se řídí radami lékařů, kteří jí po operaci sítnice doporučili, aby si chránila oči. První dáma překvapila tím, že přišla bez roušky, jindy ji totiž nosí. Rouška jí chyběla i dnes, modré šaty vyměnila za pastelově růžové a silné podpatky za jehlové. 

Den Bastily bez přehlídky a ohňostroje

Prezidentský projev před francouzskými vojáky v předvečer velkého svátku je dlouholetou tradicí, od které Macron neupustil ani v době pandemie koronaviru. O nákaze promluvil i v rámci své řeči a poděkoval všem za jejich službu a „společnou snahu“ v boji s koronavirem.

Poprvé od roku 1945 se nekoná rozsáhlá vojenská přehlídka na třídě Champs-Élysées, proběhne pouze její menší verze. Zavřená zůstane i Eiffelova věž, ze které Pařížané rádi pozorují sváteční ohňostroj.

Místo světových státníků byli na oslavy pozváni lékaři, zdravotní sestry, pečovatelky, výrobci respirátorů, laboratorní technici a další lidé, kteří Francii udržovali v chodu během karantény. Přišli také příbuzní zdravotníků, kteří nemoci covid-19 podlehli.

Skromný Den Bastily

Přehlídky se zúčastnili i vojenské skupiny z Německa, Švýcarska, Rakouska a Lucemburska za doprovodu svých ministrů zdravotnictví, tedy zemí, které v kritické situaci přijaly do svých nemocnic dohromady 161 francouzských pacientů. Defilé se účastní dohromady na 2000 vojáků, což je zhruba polovina obvyklého počtu z minulých let. Dohromady se slavnosti účastní méně než 5000 lidí.

Prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte během oslav Dne Bastily, (14.07.2020). Prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte během oslav Dne Bastily, (14.07.2020). | Reuters

Uskutečnily se však obvyklé přelety stíhaček nad dějištěm oslav a odpoledne prezident vystoupí v tradičním televizním rozhovoru, v němž má nastínit i plány na překonání koronavirové krize. Na pozdní večer je pak plánován ohňostroj u Eiffelovy věže.

Odpoledne uspořádá šest odborových centrál manifestaci zdravotnického personálu. Zdravotníci chtějí poukázat také na nepřipravenost zdravotního systému na pandemii.

Boj proti koronaviru, který si v zemi vyžádal více než 30 tisíc životů, je hlavním tématem centrální oslavy v centru Paříže. „Tato ceremonie bude symbolem odhodlání celého národa,“ řekl Macron už v pondělí v proslovu k armádním důstojníkům. „Bude také symbolem naší houževnatosti,“ dodal.

Oslavy největšího francouzského svátku se konají u příležitosti 231. výročí dobytí nenáviděné věznice Bastily a počátku Velké francouzské revoluce z roku 1789. Koronavirus letos podobu svátku zcela proměnil. Letošní oslavy připomínají také prezidenta Charlese de Gaullea z let 1959-69, který jako vůdčí postava odboje před 80 lety vyzval k boji proti nacistickým okupantům Francie.

JaNat ( 14. července 2020 23:14 )

Když ty dva vidím mám divný pocit, ne proto, že ona je mnohem starší, ale připadají mi oba divní, jakoby nebyli z tohoto světa. Takoví jako voskoví, nedomrlí, brrrr, já bych na ně nesáhla, nějak se jich štítím.

picoda ( 14. července 2020 22:05 )

aeraluna ( 14. července 2020 21:55 )

Zrovna tahle paní by roušku měla nosit jako základní kámen svého šatníku...no spíš burku. Její fotku dát na ledničku tak mi děti začnou koktat

Kingpin01008 ( 14. července 2020 19:28 )

No to je kuuurrr...wwa hnusná predstava.. grcám...

Kingpin01008 ( 14. července 2020 19:27 )

Veď ta stara vraždda aj tak skápne, načo rúška😂😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa