Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Macronovi vyšli do ulic Paříže: Jasná zpráva v koronavirové krizi. Pár si udržoval odstup

Autor: Darina Jíchová - 
10. března 2020
17:38

Strach z epidemie koronaviru svírá také Francii, v zemi je přes tisíc nakažených a nemoc si vyžádala už 30 obětí. Prezident Emmanuel Macron (42) vyšel do ulic, aby lidem ukázal, že on se nákazy nebojí. Společnost mu dělala jeho manžela Brigitte (66). Pár se ruku v ruce procházel po pařížském bulváru Champs-Élysées, Macronovi si udržovali doporučený metrový odstup od ostatních, prezident nikomu nepotřásl rukou a první dáma neodložila rukavice. Macron se jen zdráhavě fotil s fanoušky, informovala agentura AP.

Macronovi mezi lidi vyrazili v pondělí, po známé pařížské třídě kráčeli obklopeni ochrankou. Prezidentský pár sem tam nakoukl do obchodů, manželé si ale od ostatních snažili udržovat doporučenou bezpečnou vzdálenost 1 metr.

Macron se nechal slyšet, že jejich procházka je ukázkou toho, že se nebojí epidemie koronaviru. Vyjádřil také svou „pevnou důvěru ve francouzskou ekonomiku“, která podle něj ustojí krizi spojenou se šířením koronaviru.

Prezident si udržoval odstup

Macron na Francouze mával. „V srdci vám třesu rukou,“ vzkázal jim. Jen váhavě Macron pózoval s fanoušky, to první dáma neztrácela úsměv a ochotně se s lidmi fotila.

Francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte. Francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte. | Reuters

Pár se zastavil v nové kavárně Café Joyeux, kde pracují lidé s poruchami učení. „Jsme velmi hrdí, že prezident i přes hrozbu epidemie souhlasil s návštěvou,“ uvedl zakladatel kavárenského řetězce Yann Bucaille Lanrezac. Macron se v kavárně trochu osmělil a začal se fotit se zaměstnanci.

„Nemůžeme jen tak uzavřít celou zemi, zároveň ale musíme nějak chránit naše občany. Odpověď vlády musí korespondovat s radami a závěry předních odborníků,“ prohlásil Macron. Ve Francii prozatím platí zákaz všech společenských a sportovních akcí nad 1000 osob. Kvůli tomu bylo nutné přesunout řadu naplánovaných událostí.

Macron před jednání s EU: V jednotě je síla

V úterý odpoledne bude Macron a další lídři Evropské unie včetně českého premiéra Andreje Babiše (ANO) jednat o koronaviru. Schůzka proběhne prostřednictvím videokonference. „Tváří v tvář epidemii nemoci Covid-19 je naší silou jednota. Vyzývám svoje evropské partnery, aby přijali nutná a koordinovaná bezpečnostní opatření. Pojďme konečně jednat společně,“ napsal Macron na svém twitteru.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa