Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Jsme ve válce,“ prohlásil Macron a omezil Francouzům pohyb. Zavírá i hranice

Autor: ČTK - 
16. března 2020
21:10

Francie od úterního poledne omezí kvůli šíření nového typu koronaviru pohyb obyvatel na veřejnosti. V televizním projevu z Elysejského paláce to dnes oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron. Druhé kolo místních voleb plánované na neděli se odkládá. Od úterního poledne se podle Macrona rovněž na 30 dní uzavřou vnější hranice schengenského prostoru volného pohybu. Francie má již více než 6600 potvrzených případů nákazy koronavirem a 148 mrtvých.

„Jsme ve válce, jsme ve zdravotní válce,“ uvedl Macron. „Jistě, nebojujeme proti armádě ani proti jinému národu. Ale nepřítel tu je, neviditelný, nepolapitelný. A postupuje,“ dodal francouzský prezident.

Macron oznámil, že od úterního poledne budou moci obyvatelé Francie opouštět své domovy jen v nejnutnějších případech. Podle něj jsou takovými případy nákupy potravin a léků, cesta do práce či návštěva lékaře. Za určitých podmínek bude možné i sportovat.

Omezení pohybu obyvatel bude podle Macrona v platnosti nejméně patnáct dní. Podobná opatření už v minulých dnech přijaly Itálie, Španělsko, Rakousko i Česko.

Francie už o víkendu uzavřela postradatelné obchody, kavárny a restaurace. Zavřené ode dneška zůstaly také školky, školy či univerzity.

Macron ve svém proslovu ostře kritizoval lidi, kteří nedodržují preventivní opatření proti šíření koronaviru. Francouze vyzval, aby se chovali zodpovědně. „I když nemáte žádné příznaky, můžete být nakažení a můžete nakazit jiné,“ zdůraznil. Upozornil, že v případě porušení nových nařízení budou hrozit pokuty.

Macron dnes také oznámil, že se odkládá druhé kolo místních voleb, které bylo původně plánované na neděli 22. března. První kolo, ve kterém Francouzi vybírali vedení více než 35.000 měst a obcí, se za přísných preventivních opatření uskutečnilo minulou neděli. Hlasování ale poznamenala rekordně nízká účast, na kterou měly podle francouzských médií vliv i obavy lidí z nakažení koronavirem. Kdy se druhé kolo komunálních voleb uskuteční, Macron neřekl.

Kvůli šíření nového typu koronaviru se prezident Macron rozhodl, že odloží přijímání reforem včetně kontroverzní reformy důchodového systému. Proti té se od loňského prosince ve Francii protestovalo a stávkovalo.

Evropská komise navrhla dnes dočasně zakázat občanům cizích států vstup do unijních zemí s výjimkou nezbytných případů. Macron v dnešním proslovu uvedl, že se vnější hranice schengenského prostoru volného pohybu uzavřou v úterý v poledne.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa