Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš v bahně a na „nejlepší masáži“ v životě. U poukazů do lázní na 4000 Kč připustil chybu

Aktualizováno -
13. července 2020
16:03
Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. července 2020
11:57

Andrej Babiš (ANO) si užil třeboňské lázně, zažil prý nejlepší masáž v životě a ponořil se do bahna. Ti, co by rádi využili slevy a následovali premiéra, ale mají smůlu. Velký zájem se totiž strhl o poukazy na 4000 Kč na 6denní lázeňské pobyty. Jenže právě v Třeboni je nepřijímají - a stejně tak na řadě dalších míst. Za vouchery dál čelí kritice ministerstvo pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO). Podle Babiše by měla situaci lépe vysvětlovat. Limity systému na pondělní tiskovce připustil i náměstek zaskakující za momentálně zdravotně indisponovanou Dostálovou.

„V teplý letní den hudba tiše zní, bloumá si a sní švihák lázeňský.“ To zpíval svého času Jiří Schelinger. Do lázní zamířil „bloumat a snít“ a nechat odpočinout svému tělu i premiér Andrej Babiš (ANO) - a pobyt v Třeboni, kam se po týdnu vrátil, si značně pochvaloval.

Zažil tam prý nejlepší masáž v životě. Babiše lázeňské procedury zaujaly. Chystá se proto i do Mariánských Lázní a upozornil navíc, že lázně nejsou jen pro seniory. „Ty lázně nejsou jen pro nás důchodce, ale i pro mladé lidi,“ vzkázal nedělním Čau lidi.

Andrej Babiš se vrátil do Třeboně, zamířil do Bertiných lázní. A zažil prý nejlepší masáž v životě Andrej Babiš se vrátil do Třeboně, zamířil do Bertiných lázní. A zažil prý nejlepší masáž v životě | Facebook A. Babiše

Lázně v době po 1. vlně pandemie koronaviru táhnou. Ozývají se však i kritické hlasy kvůli programu Covid - Lázně, slibujícímu lidem vouchery na 4000 Kč za 6 dní (a 5 procedur) v českých lázeňských resortech. Pod palcem je má ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), jenže dle kritiků se z lázeňského šviháka stal spíše „průšvihák“.

Právě do Třeboně, kam se Babiš vydal nejprve do lázní Aurora a poté tento víkend do Bertiných lázní, se noví zájemci se staženými vouchery hlásí marně. Kapacity jsou vyčerpané. Přitom program běží teprve od 1. července a o vouchery je možno požádat na portálu kudyznudy.cz.

Kritici: Ministerstvo to absolutně nezvládlo

Proti způsobu, jakým MMR přistoupilo k programu Covid - Lázně, se ohradili zprostředkovatelé lázeňských pobytů. „Ministerstvo pro místní rozvoj celý program absolutně nezvládlo prozatím procesovat,“ postěžovala si společnost Lázně Travel.

„MMR prozatím nemá jasno, jakým způsobem půjde příspěvek čerpat. Je možné jej uplatnit u rezervací, které proběhnou od 1. 7. – 31. 12. 2020, ovšem stále se neví, zda je reálné proplatit příspěvek zpětně i tam, kde již byla rezervace uhrazena. Dále se některé lázně z programu již odhlašují, a to především kvůli naplněným kvótám (o kterých ministerstvo doposud neinformovalo, že vůbec existují) a následně proto, že procesní a administrativní úkony spojené s čerpáním tohoto příspěvku jsou tak obrovské, že se lázním nevyplatí jej přijímat,“ dodala v prohlášení společnost.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v bahenní lázni (11. 7. 2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) v bahenní lázni (11. 7. 2020) | Facebook Andreje Babiše

Nemocná Dostálová: Neoprávněné obvinění

Ministryně Klára Dostálová (za ANO) mezitím onemocněla a prázdná zůstala i její židle v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT. Dostálová přes facebook následně vzkázala, že ji mrzí, že se nemohla zúčastnit debaty mj. s Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

Alespoň přes sociální sítě ohradila proti otevřené kritice. „Pan Stočes z Lázně Travel neoprávněně obviňuje MMR z nekomunikace programu Covid - Lázně. První komunikace s lázněmi proběhla už před schválením programu vládou, aby se lázně mohly registrovat do projektu,“ hájí se Dostálová s tím, že 1. července zveřejnili podmínky dotačního programu a 3. července dodali všem registrovaným lázeňským zařízením metodické pokyny a instrukce.

Celý projekt byl v detailu konzultován se Svazem léčebných lázní. Zapojení do systému voucherů není pro lázně povinné, ale těm, které jsou v obtížích s kapacitou, má pomoci,“ vzkázala ministryně.

Babiš připouštěl: Je třeba to lépe vysvětlovat

Že není vše zcela ideální, připustil během svého druhého lázeňského pobytu v Třeboni premiér Babiš, který se tentokrát ponořil do blahodárného bahna. „Musím říct, že jsem zažil nejlepší masáž v mém životě, super lymfomasáž,“ prozradil Babiš a pochvaloval si i slatinovou koupel. 

„Paní ministryně ztratila hlas (...), v podstatě jsou to evropské peníze, tak je potřeba, aby to MMR lépe vysvětlovalo, protože zase samozřejmě jsme jako kritizováni, že něco děláme špatně. Takže to určitě budeme vysvětlovat a já jsem rád, že je takový velký zájem o lázně. Já ještě půjdu do Mariánek a určitě v srpnu, když budu mít čas, tak se sem vrátím, protože je to tady úžasné, fakt úžasné. A plno lázní si to pochvaluje. Samozřejmě někteří - cestovky, nebo kanceláře, které zprostředkovávaly ty lázně - nejsou úplně nadšení, a to by měla paní ministryně skutečně lépe vysvětlovat,“ vzkázal Babiš z Třeboně v nedělním hlášení Čau lidi.

Andrej Babiš se vrátil do lázní. Čau lidi točil v Bertiných lázních v Třeboni (12. 7. 2020) Andrej Babiš se vrátil do lázní. Čau lidi točil v Bertiných lázních v Třeboni (12. 7. 2020) | Facebook A. Babiše

Na pondělí možná i proto naplánovalo MMR k problémům kolem lázeňských voucherů tiskovou konferenci - bez Dostálové. Zato za účasti jejího náměstka Davida Koppitze, prezidenta Svazu léčebných lázní Eduarda Bláhy, který je generálním ředitelem lázní v Luhačovicích a Jáchymově, a Jiřího Šebka z CzechTourism.

Náměstek Dostálové: Systém má své limity

Náměstek Koppitz označil lázeňství za české stříbro. Upozornil, že cestovní ruch - nejen lázeňství - se vlivem pandemie dostal do obrovských potíží. „Zhruba 44 procent tvoří zahraniční klienti,“ podotkl ohledně lázní. Tento výpadek klientů se nyní Covid - Lázně snaží nahradit tak, „aby se česká klientela naučila jezdit do lázní, aby lázně získaly nový punc jako místo, kde se dá dobře odpočinout“ s tím, že dalším cílem je prý „dostat české turisty ke službám v cestovním ruchu i mimo hlavní sezonu“.

Koppitz zmínil současný „obrovský zájem o projekt“ - aktuálně více než 94 tisíc stažených voucherů. Do systému se registrovalo 76 lázní z celkem cca devadesáti. „Téměř 10 tisíc voucherů už bylo spjato s konkrétními rezervacemi,“ podotkl Koppitz. Reagoval však i na problémy, které jsou programu Covid - Lázně vytýkané. „Jsou zde i určité limity,“ připustil Koppitz. Projekt měl relativně rychlý start a vznik, hájil však program náměstek.

Lázně nejsou nafukovací

„První limit je to, že lázeňská zařízení nejsou nafukovací, mají omezenou lůžkovou kapacitu a sezonnost – letní sezona samozřejmě obrovský nápor, podzimní sezona volnější režim a tam si myslíme, že by ty vouchery mohly významným způsobem pomoci,“ podotkl Koppitz.

„Druhý limit je spjat s tím, že z důvodu pravidel veřejné podpory je určitý limit na počet voucherů, které lze uplatnit u jednotlivých lázní,“ připustil. Nyní se MMR snaží dosáhnout změny, aby tento limit byl navýšen, což ale závisí i na rozhodnutí Evropské komise, kolik voucherů proplatí.

„Asi všichni pochopíme, když někdo onemocní s hlasivkami a nemůže mluvit,“ podotkl náměstek k nepřítomnosti ministryně a ujišťoval, že řešení současné situace je její prioritou.

„Extrémní“ zájem předčil očekávání

Doktor Bláha na tiskovce uvedl, že zájem o lázeňské vouchery v ČR předčil očekávání a řada lidí začala přemýšlet také o tom, jak svůj původně plánovaný pobyt upravit, aby je mohli využít. I proto jsou telefonní linky řady lázní nyní přetížené, podotkl.

„Pro nás je klíčové, jak velký zájem to vyvolalo,“ uvedl Bláha a zájem označil za „extrémní“. „O těch limitech jsme začali mluvit trochu později,“ přiznal. Nyní doufá, že se limity podaří prolomit.

Zkuste to na podzim, vzkazuje šéf Luhačovic

Co dělat v momentě, kdy se do vašich vybraných lázní ani nedovoláte? „Těm, kteří se nedovolali, bych řekl, ať pošlou e-mail nebo zkusí rezervovat přes rezervační formuláře, protože ten zájem byl tak extrémní, že telefonistky místo 30 telefonů denně jich měly přijmout 300. Teď je potřeba přečkat tu první extrémní vlnu, dát lázním čas, aby si udělaly inventury, zjistily, jak na tom jsou - jestli ty vouchery je možné přijímat, nebo není možné přijímat. Pokud zjistí, že ne, tak tu informaci uveřejní na svých webech,“ řekl Blesk Zprávám doktor Bláha.

„Ten, kdo opravdu hledá jenom tu slevu a výhodu, tak si najde jiné lázně a ten, kdo hledá ty konkrétní lázně, tak si buď najde produkt, který je levnější, nebo něco podobného,“ podotkl Bláha.

S tím, co doporučují zákazníkům v oblíbených, ale nyní nedostupných Luhačovicích:  „Vydržte a vyzkoušejte naší kapacitu na podzim.“ A nebo se porozhlédněte po volných kapacitách jinde, přidává další doporučení. Obrovský výpadek zaznamenal třeba Karlovarský region - kapacita je tam dostatečná i pro letní měsíce, doplnil Bláha.

Rozdělte pozornost mezi různé lázně, zní z CzechTourism

K tomu, aby se lidé zaměřili i na méně frekfentované lázně, vyzýval Šebek z CzechTourism. „Češi mají zájem cestovat po ČR. Za prvních 12 dnů fungování programů jsme vydali 94 tisíc slevových voucherů na 4000 Kč a to je v celkové částce asi 376 milonů korun, ale stále vouchery jsou volné a rád bych ujistil veřejnost, že více než 150 tisíc voucherů stále máme připravených. Program podpory lázní není jen na prvních 12 dnů v červenci, ale je to do konce roku. Prosíme veřejnost, aby svůj zájem rozdělila mezi všechny lázně,“ apeloval.

Video  „Češi letos vyhledávají pobyty v přírodě. Praha je neláká,“ říká hoteliér Bára  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kristinn ( 13. července 2020 20:01 )

a ďalší... Ale všetci majú na pranieri len Babiša...
Napr. nový európsky komisár pre vnútorný trh, Francúz Thierry Breton, bol do svojho zvolenia riaditeľom niekoľkých IT firiem, ktoré poberali eurodotací.

Tu bol stret záujmov tak jasný, že nad jeho kandidatúrou dlho visel otáznik. Nakoniec uspel vďaka bezhraničnej podpore francúzskeho prezidenta Macrona a faktu, že sa dobre pozná s Ursula von der Leyen z doby, kedy spolu plánovali projekt spoločnej európskej obrany...

kristinn ( 13. července 2020 19:55 )

nedá mi, aby som nenapísala:
Manžel predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen, Dr. Heiko von der Leyen je zakladateľom a riaditeľom Hannoverské lekárskej školy (MHH), ktorú teraz čaká gigantická prestavba za 2,1 miliardy euro za podpory dotácií z EÚ.

Evidentné konflikt záujmov nikomu nevadí
Európska únia podporuje školu dotácií 3,5 milióna eur ročne (70 miliónov korún). Nad faktom, že pani Ursula von der Leyen je predsedníčkou najvyššieho orgánu Európskej únie, ktorá dotuje jej manželovi prevádzku a výskum, sa nikto nikdy nepozastavil. To ale inštitúciám Európskej únie nebráni v kritike poberania eurodotací českou firmou Agrofert, vlastnenú v minulosti súčasným českým premiérom Andrejom Babišom....

horaIysa ( 13. července 2020 15:22 )

Kterýho? Toho ***e, nebo toho, o kterém toho ještě moc nevíme?

horaIysa ( 13. července 2020 15:21 )

Ale Šablatura už jejich zahradník prý není.

ingmarie ( 13. července 2020 14:45 )

Přitroublá dvojdevítka nestojí dámě ani za poznámku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa