Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Premiér kvůli koronaviru nemohl za umírající matkou. Dorazil až na její poslední noc

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
27. května 2020
22:15

Restrikce spojené s pandemií koronaviru zkomplikovaly život milionům lidí, výjimkou není ani nizozemský premiér Mark Rutte, který se se smutným příběhem svěřil reportérům stanice CNN. Kvůli krizovým opatřením nemohl navštěvovat svoji umírající maminku (†96), strávil s ní až její úplně poslední noc.

Předseda nizozemské vlády v pondělí oznámil, že zemřela jeho matka Mieke Rutteová-Dillingová. Objasnil, že zemřela již 13. května, a zdůraznil, že nebyla obětí koronaviru způsobujícího nemoc covid-19. Nicméně současná pandemie její smrt značně poznamenala, a to hlavně proto, že byla skoro až do poslední chvíle sama.

„Zůstanou nám po ní úžasné vzpomínky“

„V této době obrovského zármutku bych jménem celé své rodiny chtěl říct, že jsme neskonale šťastní, že s námi byla tak dlouho a že jsme se s ní alespoň mohli rozloučit. Zůstanou nám na ni úžasné vzpomínky,“ uvedl Rutte v oficiálním prohlášení. Doplnil, že rodina se bude se svou ztrátou vyrovnávat v soukromí.

O smrti matky by premiér zřejmě veřejnost vůbec neinformoval, kdyby se nyní tisk nezačal zajímat o to, jak politici a představitelé státu dodržovali a hlavně nedodržovali karanténu. Politici se pod drobnohled dostali po skandálu vrchního stratéga britského premiéra Borise Johnsona Dominica Cummingse, který si s nemocnou manželkou a malým synem na začátku karantény vyjel přes celou Anglii.

Politici porušující karanténu

Za svoje chování se musel například omlouvat rakouský prezident Alexander Van der Bellen poté, co jej policie přistihla v jedné vídeňské restauraci v době, kdy podnik měl mít podle pravidel po dobu pandemie už zavřeno. Prohřešil se i Leo Varadkar, ten ignoroval doporučení epidemiologů a vyrazil s přáteli na piknik do parku.

Rutte využil výjimky

„Premiér Rutte dodržoval všechna omezení, která jeho vláda přijala. Matku neviděl přes 8 týdnů. Nicméně restrikce tak, jak byly stanovené, umožňují rozloučit se s umírajícím členem rodiny. Tuto výjimku premiér využil a s matkou strávil její poslední večer. Této výjimky mohli během krize využít všichni naši obyvatelé,“ objasnil premiérův mluvčí.

Rutte a jeho vláda začali s postupným rozvolňováním restrikcí, které byly přijaty v polovině března. Život se do Nizozemska vrátí v červnu, kdy se znovu otevřou školy, kavárny nebo restaurace. Koronavirem se v zemi nakazilo přes 45 tisíc lidí a podle bilancí mu více než 5800 osob podlehlo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa