Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Seniorka z domova důchodců u Havlíčkova Brodu zemřela. Armáda tu pomáhat nechce

Aktualizováno -
29. března 2020
18:40
Autor: DH, ČTK - 
28. března 2020
09:58

V Břevnici u Havlíčkova Brodu se v místním domově důchodců nakazilo 26 lidí koronavirem. Šlo o 20 klientů a devět zaměstnanců, jedna z klientek domova důchodců (ročník 1943) pak v neděli zemřela. Měla jiná vážná chronická onemocnění, řekla mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo. Kraj Vysočina kvůli situace v domově seniorů prosí ministerstvo obrany o nasazení armádních sil a prostředků. Ta ale pomoc odmítla, prý nemá kapacitu.

Nákaza se v břevnickém domově podle hygieniků potvrdila u 20 z 22 klientů a u devíti pracovníků. Do nemocnice byly v sobotu přepraveny dvě klientky. Obyvatelé, kteří zůstali v domově, jsou podle ředitelky Hany Hlaváčkové v celkem dobrém zdravotním stavu.

V Břevnici je zařízení se zvláštním režimem spravované krajem, stará se o lidi s demencemi. Je součástí havlíčkobrodského domova pro seniory, který je spravovaný krajem. Podle ředitelky domova Hany Hlaváčkové se dvě nakažené klientky budou asi dnes převážet do nemocnice, protože se jejich stav v noci zhoršil.

Domov v posledních dnech podle nařízení vlády maximálně omezil návštěvy svých pacientů. Na svých webových stránkách o to prosil rodiny klientů. Zakázal rovněž předávání balíčků seniorům. 

V zařízení pracuje šest zdravotních sester, čtyři pečovatelky, jedna sociální pracovnice a jedna pracovnice pro volnočasové aktivity. Někteří tam pracují nastálo, jiní, například údržbáři, se střídají. Pro kapacitu 25 klientů jsou tam k dispozici třílůžkové pokoje bez sociálního zařízení, které je společné. 

„Teď řešíme, jak zajistíme ten stav,“ řekla Hlaváčková k dalšímu chodu domova v Břevnici. Ochranných pomůcek má podle ní domov zajištěných poměrně dost. „Nemáme respirátory trojky, ale jednáme s krajem o jejich zajištění,“ uvedla.

Respirátory nejvyšší třídy FFP3 by podle předpokladu náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) mohlo zařízení dostat během víkendu. Kraj je podle něj s ředitelkou domova v kontaktu a ochranné prostředky, například respirátory a obleky, jí poskytl. „Nemocnice je také připravená na případné přijetí pacientů s respiračními problémy,“ doplnil Novotný.

V domově v Břevnici v sobotu odběrová skupina záchranné služby odebrala vzorky u seniorů a personálu, kteří byli doposud bez příznaků.

Už sedmý domov pro seniory

Podle pátečního vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se nemoc COVID-19, kterou virus způsobuje, objevila v šesti domovech pro seniory v Česku. Břevnice jsou tedy už sedmým případem.

  • 24. března - V Domově důchodců v Českém Dubu odhalil test nákazu u jednoho pracovníka.
  • 25. března - Oznámeno, že nemocí COVID-19 je nakaženo 13 seniorů na oddělení následné péče Thomayerovy nemocnice v Praze. Jeden nakažený, pětasedmdesátiletý muž, zemřel. Podle páteční zprávy nemocnice je zde již 24 nakažených seniorů a šest zdravotních sester.
  • 26. března - Pozitivní test na koronavirus měl jeden obyvatel a jeden zaměstnanec domova pro seniory U Trati v Litoměřicích.
  • 26. března - Dvě seniorky zemřely na koronavirus v domově pro seniory v Praze-Michli.
  • 26. března - V domově v Praze-Chodově se nakazili koronavirem dva klienti. Z tohoto zařízení pocházel pětadevadesátiletý muž, který byl první obětí koronaviru v Česku ohlášenou v neděli 22. března.
  • 27. března - Nákazu novým koronavirem prokázal test u jednoho z pracovníků a také u jednoho z klientů Domova seniorů v Liberci na Františkově.
  • 28. března - V domově důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu se potvrdila nákaza koronavirem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yarda ( 29. března 2020 23:15 )

...Armáda tu pomáhat nechce...
Copak my máme nějakou armádu?

zlymikes ( 29. března 2020 21:13 )

jděte už do ..... páni redaktoři. Člověk od vás nečte nic jiného než o smrti a jejím riziku. A přitom se člověk nemá stresovat. Jak, vy havraní ***,když nic jiného neznáte???

sorgedoktor ( 29. března 2020 20:24 )

Ja tomu rozumim tak, ze nemaji kapacity..Oni hlidaji na hranicich,, hlidaji ci hlidali v obcich Unicov,Liotovel atd..Nakonec, kolikkmtewch vojaku mame...

motyl8 ( 29. března 2020 20:05 )

Lampasáci si z vyhřáté kanceláře i s roškou na té prasečí drš.e pro generálskou hodnost na hrad vždy dojdou i s nasazením života, protože se tam grátis nažerou a nalejou, ale jinak jsou evidentně k hovn..

franz ( 29. března 2020 19:52 )

Na tu armádu musíme být všichni"hrdi". Každoročně tunu metálů. Jestliže to však nesmrdí po dolarech nebo eurech tak je po hrdinství. Podivná armáda z našich daní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa