Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Nejdéle sloužící pražský starosta je v čele Kbel od roku 1997. Vedení nebude měnit ani Újezd nad Lesy

Aktualizováno -
24. září 2022
23:53
Autor: ČTK - 
24. září 2022
22:02

Komunální volby v Praze 19 vyhrálo SNK Kbely náš domov, získalo deset mandátů v zastupitelstvu, které má 15 členů. Druzí skončili OK-19 se třemi mandáty. Třetí ANO bude mít jednoho zastupitele. Vyplývá to z výsledků komunálních voleb na www.volby.cz. Voleb se zúčastnilo 54,98 procenta voličů. Čtvrtí Společně - ODS a TOP 09 mají jeden mandát. Vítěze znají i v Újezdu nad Lesy, kde se patrně starosta také měnit nebude. Volby s nadpoloviční většinou vyhrála kandidátka ODS a TOP 09-SPOLEČNĚ PRO ÚJEZD, získala 11 mandátů v zastupitelstvu, které má 17 členů. V Praze 22 zvítězil ve volbách STAN.

Vzhledem k tomu, že jsem byl jednička naší kandidátky, tak mi nic jiného nezbude, já už ani nic jiného neumím. Vzhledem k tomu, že jsme získali deset mandátů, což je drtivá většina, tak je zřejmé, že si lidé myslí, že to děláme dobře, a ještě to tedy na ty další čtyři roky vezmu,“ řekl Žďárský.

Žďárský se stal poprvé kbelským starostou v roce 1997. V minulosti zasedl rovněž v zastupitelstvu hlavního města, a to tehdy ještě v barvách občanských demokratů. Ze strany před zhruba osmi lety vystoupil.

Za vítězným uskupením skončili druzí OK-19 se třemi mandáty. Třetí ANO bude mít jednoho zastupitele. Čtvrtí Společně - ODS a TOP 09 mají jeden mandát. Voleb se zúčastnilo 54,98 procenta voličů.

Praha 19 se rozkládá na severovýchodě hlavního města a zahrnuje katastr Kbel, které byly připojeny k Praze v roce 1968. Radnice vykonává tzv. přenesenou působnost pro Vinoř, Satalice a do konce roku 2007 to bylo i pro Čakovice.

Samec znovu starostou?

Komunální volby v Praze 21 vyhrála kandidátka ODS a TOP 09-SPOLEČNĚ PRO ÚJEZD, získala 11 mandátů v zastupitelstvu, které má 17 členů. Druhé skončilo ANO se třemi mandáty. Třetí Újezd žije (STAN,Piráti) budou mít dva zastupitele. Voleb se zúčastnilo 51,86 procenta voličů.

V roce 2018 v Praze 21 vyhrála ODS, která získala 26,4 procenta hlasů a šest mandátů. Pět křesel obsadila se ziskem 25,9 procenta kandidátka Pirátů a STAN. Tři mandáty získalo za 17,5 procenta hlasů hnutí ANO. Kandidátky Patrioti a Otevřený Újezd získaly se zhruba sedmi procenty hlasů po jednom mandátu. TOP 09 volilo 5,5 procenta voličů, což stačilo na jedno křeslo. Na koalici se domluvily ODS a hnutí ANO, starostou se stal Milan Samec z ODS. Ten byl lídrem kandidátky i letos.

V Uhříněvsi bodovalo hnutí STAN

Komunální volby v Praze 22 vyhrál STAN, získal šest mandátů v zastupitelstvu, které má 25 členů. Druhé skončilo ANO s pěti mandáty. Třetí DvacetDvojka + SVOBODNÍ bude mít pět zastupitelů. Voleb se zúčastnilo 49,06 procenta voličů.

Čtvrtí Společně - KDU-ČSL + ODS mají pět mandátů, dva zastupitele bude mít na pátém místě Občanská kandidátka 22. Šestá je Praha 22. Naše město. se dvěma mandáty.

V roce 2018 v Praze 22 vyhrála volby koalice STAN a Svobodných se ziskem 33,9 procenta hlasů a devíti mandátů. Hnutí Pro Prahu získalo 21,6 procenta hlasů a šest mandátů. Pět křesel získalo za 20,6 procenta hlasů uskupení Praha 22 Naše město. ODS volilo 10,7 procenta voličů, což stačilo na tři mandáty. Poslední dvě křesla obsadilo za 8,9 procenta hlasů hnutí ANO.

Na koalici se před čtyřmi lety dohodly STAN a Svobodní s uskupením Praha 22 Naše město složeným z TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů. Starostou se stal Vojtěch Zelenka (STAN). V březnu loňského roku ho zastupitelé odvolali a do čela obměněné rady následně v červnu zvolili Tomáše Kaněru (ANO).

Array
Video  Rakušan v superdebatě Blesku: V těžkých dobách budeme potřebovat praktická řešení  - Mall TV a Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa