Bývalý člen strany SPD a zastupitel na Praze 11 Robert Vašíček je velmi aktivní na sociálních sítích. Na svém twitterovém účtu sdílí mnoho videí. V jednom z nich například kritizuje premiéra Petra Fialu (ODS) za to, že Česká republika dodává zbraně na Ukrajinu, ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nazývá „válečným šaškem“ a také vyzývá, aby se Ukrajina stala neutrálním státem, což by podle něj znamenalo záchranu životů na obou stranách války. V jiném videu také kritizuje cestu Petra Fialy do Kyjeva. „Až dosud jsem si myslel, že do obleženého města vlaky nejezdí,“ říká.

Hnutí pro Prahu 11, které je na radnici v opozici proto na čtvrtečním zastupitelstvu plánovalo navrhnout Roberta Vašíčka odvolat ze všech funkcí. „Zastupitel Robert Vašíček je dlouhodobě spojován se zájmy Ruské federace na území ČR a opakovaně se podílí na desinformačních aktivitách Ruska na našem území. Považujeme setrvání pana Vašíčka ve veřejných funkcích MČ Praha 11 za absolutně nepřijatelné a jeho přístup k neveřejným informacím za prokazatelné bezpečnostní riziko,“ uvedla na Facebooku Šárka Zdeňková z Hnutí za Prahu 11.

Vládnoucí koalice tvořená stranami Piráti TOP 09/STAN, ANO a ODS však návrh nepodpořila, respektive nezařadila tento bod do programu. „Koalice skrze pana Muzikanta (Martin Muzikant je zastupitel Prahy 11 za Piráty) vyřadila z programu jednání bod Informace o činnosti výborů, ve kterém mohlo být navrženo odvolání pana Vašíčka a ve kterém se mohla vést pro koaliční strany nepříjemná diskuze o jejich „tichém“ koaliční partnerovi R. Vašíčkovi,“ uvedlo Hnutí za Prahu 11 na Facebooku.

Na otázku, jak se radnice staví k výrokům Roberta Vašíčka, odpověděla Blesku tisková mluvčí Anna Kočicová následovně: „Vedení MČ Praha 11 bere na vědomí informace o výrocích zastupitele městské části Bc. Roberta Vašíčka ohledně válečného konfliktu na Ukrajině, které jsou jím publikovány ve veřejném prostoru. Výroky jednotlivých zastupitelů však nelze ztotožňovat s oficiálním postojem městské části Praha 11 a odpovídají za ně toliko sami zastupitelé. Stejně jako v jakémkoliv jiném případě pak i zde platí, že je při podezření z páchání trestné činnosti nutné obrátit se s takovým podezřením na orgány činné v trestním řízení“.

Fotogalerie
4 fotografie