Mezi vládou a Prahou 22 panují nepříjemnosti už od loňského roku. Tehdy, slovy tehdejšího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (ANO), udělal úředník Prahy 22 chybu, díky níž došlo ke zbrzdění schválení dostavby Pražského okruhu. „Tento stavební úřad nemá pochopitelně zkušenosti s povolováním staveb takového rozměru. Takovou stavbu povoluje jednou za 20 let,” uvedl pro Novinky Kremlík s tím, že „nepochybně některý z úředníků udělal chybu.“

Chyba, nebo naschvál úředníka?

Zjevně i na to narážel ve svém tweetu Karel Havlíček: „Uhříněves zlomena. Panoptikum, kdy klíčový pražský okruh 14 měsíců nelogicky blokoval úředník z Uhříněvsi, je u konce. Po tlaku Ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic jsme konečně získali územní rozhodnutí.“ Havlíčkovo rýpnutí se neobešlo bez konfrontační odezvy. Starosta Prahy 22 volil slova, jaká si pan ministr asi za rámeček nedá.

»Pane ministře...«

Pane ministře, jste dobytek,“ nebral si servítky Vojtěch Zelenka, který je od roku 2018 starostou Prahy 22, pod níž spadá Uhříněves. „Proč Ministerstvo pro místní rozvoj pověřilo vydáním územního rozhodnutí náš stavební úřad, když tato řízení k dálnicím jinak řeší vaše ministerstvo? Myslíte, že u nás o to někdo stál? Nikoho jste se v roce 2018 neptali a rovnou to na nás hodili,“ pokračoval Zelenka.

Ten se přitom už v dřívějším rozhovoru pro Blesk.cz vyjádřil v tom smyslu, že dostavba okruhu je pro Prahu 22 klíčovým tématem. „Velmi špatně se to přitom dá z naší strany řešit, protože řešení jsou buď státního významu, nebo se jedná o záležitosti, které řeší magistrát,” nechal se slyšet.

Jak to bude dál?

Desítky let požadovaná a očekávaná stavba několikakilometrového úseku má nyní nepravomocné územní rozhodnutí. Její realizace v řádech miliard korun by podle dokumentu ŘSD měla nastat v roce 2022, pakliže proti územnímu rozhodnutí nepodá někdo námitku. S dokončením se počítá v roce 2025.

Fotogalerie
13 fotografií