Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Máme plno do června, říká majitelka psího salonu. Bez péče může mít zvíře zdravotní potíže

Autor: ula - 
2. května 2020
05:30

Otevření psích salonů v první vlně uvolňování opatření provázela kritika a řada vtipů. Ministr Karel Havlíček (ANO) to hájil tím, že jsme národ pejskařů a on denně dostával dotazy, kdy se salony pro mazlíčky otevřou. Že se majitelé psů nemohli dočkat, potvrzuje i Linda, majitelka psího salonu v Praze. Netrpěliví lidé volali do jejího salonu každý den a nyní má plno do června. Není to jen o tom psa načesat a navonět, říká Lucka, majitelka dvou mopsů. Pes totiž může mít bez odborného ošetření řadu zdravotních problémů.

Salon Dogtown funguje už deset let, jeho součástí je i prodejna a pekárna.

„Ty zůstaly otevřené, ale lidé stejně nenakupovali. V těch prvních týdnech v Praze prakticky nikdo nebyl, lidé zůstávali doma. Měli jsme nějakou rezervu, takže jsme řešili resty z minulosti, zaměstnanci ze salonu zasedli k počítačům. Nejhorší ale bylo to nevědomí, jak dlouho to potrvá,“ říká Linda, majitelka salonu, s tím, že ztráty bude vyčíslovat až zpětně.

I během uzavření na práci došlo, salon oslovil útulek, zda by neostříhali psy dovezené z množírny.

Objednávky až na červen

„Lidé nám volali každý den, jestli už máme otevřeno, kdy už otevřeme. Někteří byli dost zoufalí,“ popisuje Linda netrpělivé čekání majitelů psích mazlíčků. Od otevření salonů 20. dubna telefony nepřestávaly zvonit, nyní jede salon na 150 %.

„Každá volná ruka je teď v salonu. Děláme, co můžeme, abychom zákazníkům vyhověli. Máme čekací listinu a nové zákazníky objednáváme až na červen,“ řekla Blesk Zprávám Linda. Zaměstnanci, kteří seděli u počítačů, teď musí pomáhat.

„Od začátku pandemie dezinfikujeme prodejnu i salon 1x denně, všichni nosíme roušky. Vždy jsme dezinfikovali všechny nástroje, takže v tom jen pokračujeme. Když se někdo z personálu necítí na 100 % fit, tak zůstává doma,“ přibližuje majitelka salonu opatření.

Na to, že se řada lidí smála tomu, že psí salony se otevřou dříve než kadeřnictví, reaguje Linda jasně: „U lidí je to kosmetická záležitost chodit k holiči, ale u psa je to spojeno se zdravotní stránkou a měsíční prodleva může mít nepříjemné následky. Naši zákazníci nejsou zvyklí psa upravovat sami, neumí to. Psovi rostou chlupy přes oči, zarůstají jim drápky, trimovacím psům může nadmíra srsti bránit v pohybu a hrozí zanícení kůže.“

Není to jen o načesání a navonění

Její slova potvrzuje Lucie, majitelka dvou mopsíků. Po otevření salonu se vydala s jedním ze svých psů na zdravotní kúru.

„Mám malé krátkosrsté psy, u nich to není tolik potřeba, můžu je koupat sama a nestříhají se. Jsou ale psi, kteří trpí kožními problémy a chodí do salonu ze zdravotních důvodů (ekzémy, alergie apod.) - ať už na různé zábaly nebo jiné procedury. Dost často jsou takové návštěvy spojovány se stříháním drápků, ošetření uší a očního okolí, čištění zubů,“ vysvětluje Lucie a dodává: „Je to služba jako každá jiná a když si někdo pořídí psa, tak s tím přichází i nutná péče. Někdy je lepší přenechat to odborníkům, a proto jsou zde salony pro psy. Neznamená to, že tam lidi chodí, aby načesali a navoněli psa.“

Bezpečnější než nákup v obchodě

Linda, majitelka salonu, považovala uzavření psích salonů za nesmyslné. „Nechat uzavřené psí salony, kde je jedna střihačka na jednoho psa, nám z pohledu šíření pandemie nedávalo moc smysl,“ uvedla. 

S tím souhlasí i Lucie: „Na rozdíl od klasického kadeřnictví - lidé v psím salonu skoro mezi sebou nepřijdou do kontaktu. Přijdou do salonu, předají psa, po skončení procedury salon zavolá majiteli, ten převezme psa, zaplatí a odejde. To je ještě bezpečnější, než když jdete do obchodu s potravinami.“

Video  Vojtěch o pandemii koronaviru: Samé dobré zprávy, ubývá nakažených i hospitalizovaných.  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa