Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pražané u voleb: Zklamaná generace i vděk, že můžeme! Co jim vadí a koho volili?

  • Autor: red - 
    24. 9. 2022
    05:20

    Komunální volby jsou v plném proudu a už za několik hodin se napříč Českem rozhodne, kdo bude jednotlivým městům a obcím v příštích čtyřech letech vládnout. V Praze jde kromě vedení jednotlivých městských částí také o post primátora. Ten dosud zastával Zdeněk Hřib (Piráti). Blesk se vydal do volebních místností zjistit, co si Pražané o současné politice a jejích představitelích myslí. Chtějí změnu? A komu dali svůj hlas?

  • 1.Gelnarovi: S vedením jsme spokojení

    Rodina Gelnarových se vydala k volbám v Praze 3 společně, odvolit chtěli, jakmile to půjde, aby mohli na víkend odjet za Prahu. Ačkoliv se nedomlouvali, jsou jejich hlasy vesměs podobné, nicméně se nepatrně liší jejich křížky. „Se současným vedením Prahy jsme spokojení. Oceňujeme, že se nebojí dělat nepopulární kroky,“ uvedli s tím, že jejich hlasy půjdou za Piráty a Prahou Sobě.

     

    Jako primátor se jim více líbí Zdeněk Hřib, na Janu Čižinském se jim příliš nelíbí možnost, že by současně působil jako starosta Prahy 7, což v předvolebních debatách nevyloučil. „Nepovažuji to za správné, připomíná mi to chování ODS,“ řekl Blesku otec rodiny. 

    VÝSLEDKY KOMUNÁLNÍCH VOLEB 2022 V PRAZE NAJDETE ZDE >>>

    Rodina Gelnarových u voleb. (23. září 2022) Rodina Gelnarových u voleb. (23. září 2022) | Blesk.cz - Daniel Šesták

  • 2.Jaroslava (78): Naše generace je zklamaná

    U voleb v Praze 3 byla i seniorka Jaroslava (78), která ve čtvrti strávila celý život. „Konkrétně na Prahu 3 si nestěžuji. Myslím si, že se toho u nás dost zlepšilo. Zlepšuje se výstavba a péče o domy,“ říká. Má také radost z bezbariérové úpravy vstupu do metra. Zatím prý schody zvládá, ale přijde doba, kdy bude potřebovat méně namáhavou cestu k podzemnímu dopravnímu prostředku.

     

    Co se ovšem politiky obecně týče, nemá z ní Jaroslava radost. „Naše generace je strašně zklamaná. My jsme nečekali, že to půjde po revoluci takovým sešupem. To je hrozné. Není se čeho chytit,“ povídá. V kombinaci se světovým děním může prý člověk, pokud není dostatečně silný, lehce upadnout do deprese, protože má kolem sebe staré nemocné lidi, odchází přátelé a politická situace je hrozná. Svůj hlas odevzdala v budově Základní školy na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde chodila do školy.

    Jaroslava pochází z generace, která byla zvyklá šetřit. „U nás nebyly otevřené dveře. Když jsem nechala rozsvícené světlo v koupelně, tak za mnou hned přišel táta a vyhuboval mi, proč nechávám svítit,“ říká. Mladší generace prý nejsou vedené k šetrnosti. „Úplně se nezblázním, že jsou zdražené potraviny, protože v životě nic nevyhodím a umím to udělat tak, že když něco zbyde, uvařím z toho jídlo navíc,“ povídá. Poukazuje na fakt, že lidé stále mají peníze na to, chodit do kaváren a kupovat si předražené jídlo a pití.

     

    A koho volila? „Od našeho starosty jsme dostali osobní dopis, abychom volili Michala Vronského (TOP 09), protože je starostův zástupce. Jediné, co mě na tom přitahuje, je fakt, že chodil do skautu. Můj syn je skaut, můj vnuk je skaut a myslím si, že ve skautské výchově platí určité zásady,“ říká závěrem.

  • 3.Jan (57): Líbí se mi skaut Čižinský

    Jan (57) se vydal v pátek k urně do Lupáčovy ulice v Praze 3, aby v boji o magistrát podpořil Jana Čižinského a jeho stranu Praha Sobě, sám je původně obyvatelem Prahy 7 a je s tamnějším vedením radnice velmi spokojený, protože z ní cítí lidský přístup. „Dal jsem to celé kandidátce, zas tak dobře ty lidi neznám, abych tam někoho vybíral. Pan Čižinský je skaut, to se mi na něm líbí, věřím mu, že to v něm zůstalo, můj tatínek byl skautský vedoucí,“ řekl Blesku. Na Praze 3 by si přál vítězství Pirátů.

    Jan (57) byl u voleb v Lupáčově ulici v Praze. (23. září 2022) Jan (57) byl u voleb v Lupáčově ulici v Praze. (23. září 2022) | Blesk.cz - Daniel Šesták

  • 4.Jaroslav: MHD by mělo být zdarma

    Jaroslav nepůjde k volbám kvůli tomu, že nemá platný občanský průkaz. Navíc si myslí, že jeden hlas stejně nic nezmění. Na Praze mu vadí nedostatečná péče o vlastní obyvatele. „Místo aby se pomáhalo vlastním lidem, tak vidíme na Ukrajincích, že jim dává město přednost,“ říká Jaroslav. Chtěl by, aby se v celé Praze za jízdné v MHD nic neplatilo. „Máme tady jednu z nejlepších MHD na světě. Jde mi o to, aby lidi tolik nejezdili plechovými krabicemi,“ doplňuje.

  • 5.Jana (84): Nacher primátorem

    Důchodkyně Jana (84) by na magistrátu ráda viděla hnutí ANO. „Věřím jim kvůli panu Babišovi, je to slušný člověk, má krásnou ženu a nějaké Čapí hnízdo mi vůbec nevadí, však je to krásná stavba.“ Současný primátor Hřib jí ničím nevadí, přesto by raději v čele Prahy viděla právě kandidáta ANO Patrika Nachera. 

    VÝSLEDKY KOMUNÁLNÍCH VOLEB 2022 V JEDNOTLIVÝCH MĚSTSKÝCH ČÁSTECH NAJDETE ZDE >>>

    Nespokojená je ale s vedení radnice Prahy 3, kde žije. „Nelíbí se mi nepořádek v okolí mého bydliště a starosta Jiří Ptáček (TOP 09) není ochotný s lidmi komunikovat,“ řekla Blesku.

  • 6.Filip (23): Volby jsou důležité

    K volebním urnám vyrazil i pražský student Filip, jenž má trvalé bydliště v Jesenici v okrese Praha-západ. „Budu volit stranu, která je u nás v zastupitelstvu. Jsem s ní spokojený a líbí se mi, jak naši obec vede,“ říká. Za nejpalčivější problém považuje síť komunikací, jelikož se městečko rychle rozrůstá a musí se zlepšit infrastruktura.

     

    „Rozhodně nebudu volit naši minulou paní starostku, protože z peněz, jež byly určené na stavbu základní školy, postavila nové chodníky, přičemž chodníky byly v perfektním stavu ještě před rekonstrukcí,“ zlobí se. Volby jsou podle Filipa velmi důležité. „Ať už kdokoliv volí kohokoliv, měli bychom být vděční za samotný fakt, že můžeme vyjádřit svůj hlas. Jsem rád, že spousta lidí v mém okolí se o volby také zajímá a řeší, koho budou volit,“ dodává.

    Student Filip (23) z Jesenice u Prahy. Student Filip (23) z Jesenice u Prahy. | Blesk.cz - Jan Dařílek

  • 7.Václav Jánský (75): Bez bytů nejsou děti

    Pan Václav je dlouholetým obyvatelem Prahy 10, kde přes 37 let pracoval v pohostinství jako hostinský. Koho přišel k volbám volit, neprozradil. Zato se rozpovídal o tom, koho volit nebude a proč. „Nevolil bych ANO, protože paní advokátku Radmilu Kleslovou (ANO) znám osobně. S tou paní byla tak špatná komunikace, že jsem si řekl, že ANO volit nebudu,“ sdělil s tím, že ji v hostinci i obsluhoval.

    „Volby jsou velmi důležité. Zvolím si ty, kteří budou postupovat tak, jak před léty postupovali. Dávali byty, o které se losovalo, ale to se za současného vedení zrušilo,“ popisuje Václav Jánský. Na „desítce“ je podle něho největším problémem nedostupné bydlení. „Chceme, aby v Praze 10 byl někdo, kdo bude dělat rozumnou bytovou politiku pro další obyvatele, protože bez bytů nebudou děti. Když nemáte s holkou kam jít, jak to uděláte?“ ptá se Václav.

    Václav Jánský z Prahy 10 volil ve stejné místnosti, jako pražský primátor Zdeněk Hřib. (23. září 2022) Václav Jánský z Prahy 10 volil ve stejné místnosti, jako pražský primátor Zdeněk Hřib. (23. září 2022) | Jan Dařílek

  • 8.Zuzana (31): Kdokoliv, jen ne Hřib

    Zuzana (31) v Praze žije už delší dobu. Měla proto čas sledovat, kam to s hlavním městem spěje. S posledními roky přitom vůbec spokojená není. „Hřib jako primátor se mi vůbec nelíbí. Nesouhlasím s tím, jak město vede,“ sdělila Blesku.

    Sama ale neumí odhadnout, kdo se nakonec primátorem stane. Výrazného favorita nemá, ačkoliv stranu, kterou volí, ano. „Koalice Spolu,“ odpovídá. „Ale pan Svoboda mi jako kandidát také nepřipadá nejvhodnější. Budu ráda, když Spolu vyhrají, ale nevolím je úplně z toho důvodu, aby byl Svoboda primátorem,“ krčí rameny.

  • 9.Martin (51): Škoda Dozimetru

    Pan Martin (51) před 4 roky volil současného primátora Zdeňka Hřiba. Podle něho to byla správná volba, ačkoliv připouští, že letos měl rozhodování ztížené. „Z kandidátů na primátora je těžké vybrat, ale nakonec jsem zvolil pana Hřiba”, říká s tím, že je s jeho působením je poměrně spokojený.

    „Během příštích čtyřech let bych si přál, aby se zlepšila komunikace, jak s odborníky, tak uvnitř samotného vedení, ocenil bych větší jednohlasnost,“ vyjádřil se dále. Mezi strany, které mu byly blízké, řadí i STAN, ale tomuto hnutí podle něho výrazně uškodil Dozimetr.Mrzí mě, že k tomu došlo,“ dodal.

    Martin (51) se Blesku před volbami svěřil, že ho trápí kauza Dozimetr. Nebýt jich, měl by STAN jeho sympatie. (23. září 2022) Martin (51) se Blesku před volbami svěřil, že ho trápí kauza Dozimetr. Nebýt jich, měl by STAN jeho sympatie. (23. září 2022) | Daniel Šesták

  • 10.Eliška (30): Proč je Praha zacpaná auty?

    Elišce (30) z Prahy 3 vadí především to, že je Praha doslova přecpaná automobily. „Když si člověk Prahu srovná s dalšími velkými evropskými městy, tak se jednoznačně ukazuje, že dávají přednost lidem a ne autům,“ říká Eliška (30), která i toto zohlednila při své volbě. Svůj hlas dala Pirátům. „Rozhodně bych nehlasovala pro Motoristy Sobě, SPD, Trikolóra a ODS,“ dodává.
    Johaně vadí, že je Praha přeplněná auty. Doufá, že s tím letošní volby něco udělají. (23. září 2022) Johaně vadí, že je Praha přeplněná auty. Doufá, že s tím letošní volby něco udělají. (23. září 2022) | Jan Dařílek
  • 11.Johana: Jedině Piráti

    I Johana Kiliánová je z Prahy 3. Za největší problém hlavního města považuje rozkopané ulice v létě. „Nemají to zorganizované, takže se jeden rok dělá ve stejné ulici voda, další rok plyn a znepříjemňuje to pohyb po Praze,“ dodává. Přesto svůj hlas věnuje straně, která se v Praze nachází ve vládnoucí koalici, tudíž má na chaotických dopravních opatřeních svůj podíl. „Volila jsem Českou pirátskou stranu,“ dodává. Hlas by nikdy nedala SPD, komunistům a dalším politickým subjektům podobného ražení, které podle Johany nenabízí nic konstruktivního.

    Video  Vzkazy lídrů v předvolební debatě Blesku: Boj o Prahu!  - Mall TV a Blesk TV
    Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa