„V rámci základní ceny letenky nízkonákladového přepravce jsou nabízeny pouze služby přímo spojené s přepravou. Jinými slovy, přeprava pasažéra z bodu A do bodu B. Všechny další služby, jsou však za příplatky,“ říká Richard Zanáška, supervisor Student Agency pro letenky. Jedná se především o letištní i palubní servis, který je u pravidelných dopravců zahrnut v ceně letenky. Z těchto služeb můžeme jmenovat následující: přeprava zavazadel (ať příručních či odbavených), vlastní odbavení, volbu sedadla v letadle, občerstvení na palubě, denní tisk či přednostní odbavení. „Nízkonákladoví přepravci, narozdíl od pravidelných, v drtivé většině nenabízejí slevy pro děti, studenty či seniory, “ dodává.

Další komplikace může nastat v případě, že budete muset přestupovat. „Chcete-li tedy letět například z Brna do Valencie, kam neexistuje přímé spojení, budete si muset koupit dvě letenky. Jednu na úsek Brno - Bergamo a druhou na úsek Bergamo – Valencie. Na první pohled žádný problém. Ten však nastává v případě, že let z Brna má zpoždění takové, že nestihnete návazný let,“ upozorňuje.  Co teď? Nic. „Leteckou společnost vůbec nebude zajímat, že máte pokračovat v cestě dál, koupil jste si přeci letenku z Brna do Bergama a jste v Bergamu. Dopravce svoji povinnost splnil,“ upozorňuje Zanáška. Naopak u pravidelného dopravce si kupujete letenku s jasně danou odletovou a příletovou destinací a daným bodem přestupu. Máte-li celou cestu na letence, pravidelný dopravce má povinnost vás dostat až do cílové destinace. „A k tomu může využít jak svých dalších spojů - i přes další přestupová místa, tak letů aliančních partnerů. V krajním případě vám poskytnou nocleh se snídaní, nebude-li zbytí,“ uklidňuje.

Autor: Student Agency

Rozdíl je i v samotném procesu nákupu letenek. Zatímco nízkonákladoví dopravci prodávají své letenky způsobem "tady a teď", rozuměj zde je nabídka, která za 15 minut nemusí platit a je potřeba ji uhradit platební kartou rovnou od počítače, tak u pravidelných dopravců si svoji cestu bezplatně rezervujete. „Tím získáváte čas na důkladnou úvahu, či poradu s rodinou nebo obchodním partnerem. Samotná platba pak probíhá v termínu daném přímo dopravcem. Tento časový limit se pohybuje od 24 hodin do několika týdnů od provedení rezervace, vždy však ještě před odletem,“ říká.

Je potřeba zdůraznit, že u všech dopravců platí stejné bezpečnostní předpisy a servisní intervaly letadel. Bezpečnost nízkonákladových a pravidelných přepravců je na stejné úrovni.

Ceny letenek pravidelných i nízkonákladových dopravců si můžete porovnat na webových stránkách Student Agency. K letence vám Student Agency zajistí také ubytování, cestovní pojištění nebo třeba pronájem auta.