Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kde vázne navýšení a valorizace rodičáku? Změny by mohly přijít už letos! Není to ale jen o něm

Autor: Nikola Forejtová, lig - 
19. dubna 2023
05:00

Napříč politickými stranami se již dlouho debatuje o tom, že by se mělo pomoci novopečeným rodičům a měl by povyskočit rodičovský příspěvek. Současných 300 tisíc korun by se mělo podle koaličních i opozičních poslanců zvýšit - nebo spíše dorovnat po inflaci - a to o několik desítek tisíc korun. Reálně totiž rodičové od posledního navýšení mohli ztratit až 90 tisíc korun. Ačkoliv s navýšením a valorizací souhlasí všichni, opoziční návrh se smetl ze stolu. O tom koaličním pak v tomto týdnu debatovala vládní pětikoalice. Kdy bychom se tedy mohli dočkat změn? A proč ANO neuspělo? 

Vypadá to, že všichni usilují o to samé - valorizovat rodičovský příspěvek a současnou částku 300 tisíc korun nechat povyskočit. Vyplývá to z vyjádření politiků, která se v posledních týdnech objevují v mediálním prostoru. Pro navýšení - nebo respektive dorovnání - jsou zástupci koalice ale i opozice. A navrhují i podobné částky. Kde to tedy vlastně vázne? A kdy to bude?

300, 340 nebo 350 tisíc?

Rodičovský příspěvek je nyní 300 tisíc korun, pro vícerčata je určená částka 450 tisíc korun. „V únoru jsme vyplatili více než 273 tisíc příspěvků, rodiny vícerčat minulý měsíc tvořily asi 1,4 % z nich,“ informuje Blesk Zprávy mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta. Podle tabulek za poslední rok, které jsou na stránkách MPSV k dispozici, je pak průměrně vyplácený příspěvek na hodnotě 9 423 korun. Dodáme, že se v tomto únoru vyplatilo nejméně příspěvků za poslední rok. Loni ves stejný měsíc se vypláceno 285 787 dávek. 

Naposledy se rodičovský příspěvek navyšoval v roce 2020. Od té doby reálná hodnota peněz kvůli inflaci klesá, jak vysvětluje Blesk Zprávám místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). I proto místo o „navyšování“ mluví v souvislosti s rodičákem o „dorovnání“. Na půdě Sněmovny pak 17. dubna upřesnila během tiskové konference, že reálně kvůli navyšování cen přišly rodiny o až 90 tisíc korun. 

Padá několik návrhů, jak částku dorovnat. Mediálním prostorem tak putují částky jako 340 tisíc korun, 350 tisíc korun, 360 tisíc korun ale také 400 tisíc korun!

Dlouhodobě se ozývají s navýšením právě Piráti, vedle toho o změně rodičovského příspěvku mluví dlouhodobě i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy ale nechtěl spekulovat o částce. Rád by ale prosazoval navýšení nejpozději od ledna příštího roku. 

„Na MPSV v tuto chvíli vzniká komise k možné revizi dávek. Bavíme se o navýšení tohoto příspěvku, ale i o dalších úpravách včetně možnosti zavedení pravidelné valorizace. Upozorňujeme, že jsme nyní ve fázi debat nad možnými řešeními a nic zatím není rozhodnuto,“ dodal pro Blesk Augusta.

Na tiskové konferenci ve Sněmovně dodal předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný, že je pětikoalice připravená vést debatu a že ministr věří, že se povede najít shoda tak, aby se navýšení mohlo realizovat už během letošního roku. Stojí si také za tím, že konkrétní výstupy se dozví veřejnost až po jednání koalice. 

Když se pak zastavíme u událostí posledních několika týdnů, s prvním větším „výkopem“ přišlo opoziční hnutí ANO. „Chtěli bychom apelovat na vládní koalici, aby se k navyšování postavila čelem, zatím jen slibuje,“ řekl za ANO Aleš Juchelka, když se snažilo hnutí svůj návrh protlačit na jednání ve Sněmovně. Předloha ANO počítala s navýšením o 100 tisíc korun, dalo by se ale podle něj debatovat o navýšení o 50 či 60 tisíc korun. Nakonec ale ANO neprotlačilo svůj návrh ani na program - proč to tak dopadlo, se ptáme níže. 

Částka 50 tisíc korun se objevuje i v tiskové zprávě z 14. března koaličního hnutí STAN. „STAN bude podporovat zvýšení ze současných 300 000 korun na 350 000 korun. Vzhledem ke stavu veřejných financí to více nejde,“ upřesnila poslankyně a místopředsedkyně sociálního výboru Pivoňka Vaňková. 

Piráti pak přicházejí s více návrhy - 350 tisíc, 378 tisíc a 416 tisíc. Všechny návrhy se odrážejí od určitého násobku průměrné mzdy. U částky 340 tisíc se počítá s devítinásobkem, dále je to desetinásobek a poslední částka je jedenáctinásobek. Richterová později uvedla, že by Piráti rádi prosadili navýšení o 50 tisíc korun. 

Dočkáme se změn už v tomto roce?

„Většina koaličních partnerů už se posunula k tomu, že je pro ono zdánlivé navýšení rodičovského příspěvku. Nechceme ale slibovat nějaký termín a vyvolávat tím nějaká očekávání, jako to dělala minulá koalice,“ uvádí pro Blesk Zprávy Richterová, která se narovnáním rodičáku a podmínek pro rodiny zabývá dlouhodobě.

Na doplňující dotaz, zdali to bude alespoň v horizontu jednoho nebo dvou let, dodala, že by to mohlo být asi dřív. Co se týče zátěži pro rozpočet, narovnání rodičovského příspěvku by podle Richterové stálo zhruba miliardu, pokud by se přidalo 10 tisíc korun. Pokud by rodičovská rostla o 50 000 korun, stálo by to ročně tedy asi pět miliard korun navíc. Loni pak stát vyplatil za tuto dávku 33 miliard korun. 

Rodičovský příspěvek v číslech Rodičovský příspěvek v číslech | MPSV

Státní kasa by na tuto částku mohla získat finance chystanými škrty a změnami, navíc by další chystané změny mohly naopak do rozpočtu přidat peníze navíc, jak upozorňuje Richterová. Pro rodiny se totiž nechystá jen dorovnání rodičovského příspěvku a také jeho možná pravidelná valorizace. Důležitá je totiž také investice do dětských skupin a školek a plánování změn, které by dovolily, aby ve školkách bylo více dětí - případně, aby se mohlo školek otevírat více.

„Máme dneska výrazně přísnější pravidla než třeba v Německu. Například tam, kde může být v Německu 85-90 dětí, tak u nás to může být jen 65, což je úplný nesmysl,“ vysvětluje Blesk Zprávám Richterová. U dětských skupin je pak vyžadována výrazná vstupní investice, přičemž to mnohdy není nutné, jak dále vysvětluje poslankyně. 

Podle Richterové by posílení kapacit u školek, vznik tzv. sousedských hlídek a dětských skup „nahnalo“ rodiče dříve do práce, protože by měli kam děti umístit. Stát tím získá peníze z daní a odvodů. Obecně by to mohlo podle Pirátů přinést klidně i 15 miliard korun a více. 

Návrh ANO nereálný

Jak už jsme zmínili, hnutí ANO už se pokoušelo rodičák „navýšit“, nedostalo ale svůj návrh ani na program. Podle vyjádření koalice je to proto, že jejich návrh byl nereálný a navíc takový, který neodpovídá tomu, co by stát zvládnul. 

Podobně mluvila v tiskové zprávě STAN i Vaňková, která zmiňuje, že návrh měl i legislativní a technické nedostatky. 

„Máme zodpovědnost najít vyvážené řešení, proto jsem navrhla koaličním partnerům řešení, kdy by se příspěvek valorizoval násobkem průměrné mzdy. To podle mne odráží reálné možnosti hospodářství země,“ komentuje Richterová. „Tyto mediální plácance bez faktické debaty, vzhledem k tomu, jak se v minulosti k valorizaci rodičáku stavěli, považuji za pokrytecké,“ dodává.

Pirátská místopředsedkyně navíc připomíná, že v době, kdy bylo hnutí ANO ve vládě, tak odmítli dřívější pokusy o zvýšení rodičovského příspěvku. „V minulosti, když jsem navrhovala tu pravidelnou valorizaci, včetně vzorečku středně konkrétního řešení, tak se o tom nechtěli ani bavit, zamítli to bez diskuze, a to myslím i bez jakýkoliv jako věcný diskuze,“ hájí koalici pro Blesk.

Video  Rodičovský příspěvek na rok 2023  - Videohub
Video se připravuje ...

anna1234 ( 19. dubna 2023 10:13 )

.. za socíku byla mateřská šest měsíčních dávek, to znamená, že asi od půl roku dítěte se nebralo nic. Při druhém a dalším dítěti se po mateřské vyplácela pětistovka do jeho dvou let a pak taky konec. A to se některým po té době stýská

ad-ga ( 19. dubna 2023 09:11 )

opr. vymýšlí

ad-ga ( 19. dubna 2023 09:08 )

Žádná valorizace rodičáku. Nastavit rodičovskou zase na dva roky, zřídit školky a jesle, aby mohly matky po dvou letech zpátky do práce. Přezkoumat invalidní důchodu u všech kdo je berou, zrušit nesmyslné sociální dávky . Nejlepší změnou by bylo dosadit na ministra soc. věcí vzdělaného člověka v oboru a ne traktoristu, který vymýšlý kraviny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa