Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jurečka o traktoru, únavě, rodičáku i důchodu: Změny čekají i Husákovy děti. A co si přeje k Vánocům?

Aktualizováno -
22. prosince 2022
15:23
Autor: Nikola Forejtová - 
22. prosince 2022
10:35

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má za sebou rok v roli vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí. V rozhovoru pro Blesk Zprávy uznává, že se jedná o unavující činnost, která ho obírá o čas strávený s rodinou a na traktoru. Nicméně bere to jako misi, která má velký smysl. V bilančním rozhovoru okomentoval i slibované změny z vínku MPSV. Mimo jiné slíbil vyšší rodičák, ale i komplexní důchodovou reformu – a zmínil, že některé změny se dotknou i tzv. Husákových dětí, například u odchodů do důchodu. Více se dozvíme příští rok.

Máte za sebou rok v roli vicepremiera a v roli ministra práce a sociálních věcí, jak moc se tyto funkce liší od vašeho posledního působení ve vládě?

Já myslím, že docela zásadně, protože jednak rozsah agendy, kterou člověk dělá jako ministr zemědělství a kterou dělá na MPSV, není úplně srovnatelná a druhak rozsah věcí na MPSV je mnohem širší. Navíc ta náročnost a tlak, který je nyní vyvíjen na MPSV, je daleko větší než v běžných dobách. Je to zvládání věci, které jsou spojené s energetickou krizí, inflací a s řešením, jak lidem dokázat efektivně pomoci. A ještě nutnost opatření, která děláme kvůli ukrajinským uprchlíkům. To jsou obrovské nároky na ministerstvo a ministra. Je to hodně náročná mise.

A nejste z toho již unavený?

Tak máte situace, kdy je každý člověk unavený a jedete domů a máte toho plné brýle. To samozřejmě také zažívám. Na druhou stranu si myslím, že na to, kolik problémů řešíme, tak za těch 12 měsíců jsme udělali obrovský kus práce.

Vláda také měla na starosti předsednictví v Radě EU, žezlo na konci roku předáme Švédsku. Jak jste se s tím podle vás poprali?

Není pochyb o tom, že české předsednictví bylo mimořádně úspěšné, a to navzdory velmi složité situaci. Dokonce Financial Times píší, že se Češi při předsednictví ukázali jako tahouni. Můžeme být na naši zemi hrdí. Dokázali jsme vyjednat dohody nejen na úrovni EU, ale i na úrovni celého světa. Bylo to náročných šest měsíců, ale naše předsednictví udělalo obrovský kus dobré práce. Díky všem našim kolegům z ministerstev, stálého zastoupení v Bruselu a mnoha dalším lidem co přiložili ruku k dílu.

Od počátku jsme museli řešit především důsledky ruské agrese na Ukrajině, která přinesla energetickou a uprchlickou krizi. Všem problémům jsme se postavili a obstáli. Na celoevropské úrovni je klíčové hlavně to, že jsme zajistili dostatek energií, omezili jejich spotřebu a shodli se na zastropování cen plynu. Ukázalo se, že Evropa umí velké výzvy řešit rychle, efektivně a hlavně společně. To je velmi pozitivní zjištění.

Starost o rezorty i rodinu? Jde to blbě!

Jak se Vám tedy daří kloubit osobní a rodinný život?

Musím říct, že kloubit rodinný a pracovní život v této situaci je extrémně složité. A kdybych měl odpovědět jedním slovem, no tak blbě. Já se dostávám domů na sobotu a neděli, přičemž přijíždím v pátek pozdě večer. A odjíždím v pondělí do Prahy extrémně brzy ráno. Opravdu není moc doba, kdyby mě manželka a děti viděly. Ale doufám, že se to příští rok zklidní a bude možnost si třeba jeden den dát pracovně na Moravě, abych byl schopen být doma dřív. 

Marian Jurečka s manželkou a čtyřmi syny (včetně Mikuláše v kočárku). V únoru 2016 se jim narodil pátý potomek. Marian Jurečka s manželkou a čtyřmi syny (včetně Mikuláše v kočárku). V únoru 2016 se jim narodil pátý potomek. | Foto Blesk - Slávka Červená

Jak to Vaše rodina zvládá? Uvědomuje si Vašich pět synů, že mají za tatínka vysokého ústavního činitele, nemají kvůli tomu potíže?

Jsou momenty, kdy to pro ty děti není příjemná věc, protože jejich táta dělá tu práci, kterou dělá. Na druhou stranu jsou na to do určité míry zvyklé, protože ti starší kluci si to zažili v době, kdy jsem byl na ministerstvu zemědělství, a ti dva mladší se narodili v době, kdy jsem byl ministr zemědělství. Už je to bráno jako součást našich životů, která jim někdy život komplikuje, ale tak to prostě je.

A co vaše políčka?

Já se přiznám, že jsem se tenhle rok na pole moc nedostal, ač jsem měl v létě několik možností být na kombajnu a dostal jsem se tam hlavně o víkendech. Doufám, že v příštím roce toho času si jet vyčistit hlavu na traktor a na pole, že bude o něco více, protože přeci jenom – ano, je to práce, ale je to jiný druh práce a člověk si u toho dokáže vyčistit hlavu.

Nestýská se Vám trošku po ministerstvu zemědělství?

Tak samozřejmě jsou situace, kdy na člověka dýchne situace, kdy si říká, že je to ta věc, odkud pochází a v čem vyrůstal. Nicméně já musím říct, že jsem na MPSV rád. Je to sice práce, která není vděčná, ale má extrémně hluboký smysl, protože vše, co děláte, se týká vlastně všech lidí v ČR. Je to pomoc seniorům, rodinám či lidem se zdravotním postižením.

V minulé vládě se často poukazovalo na „superministra“ Havlíčka, nyní jste tu roli částečně převzal vy a přebíráte rezorty, když je to potřeba. Nyní vedete i životní prostředí. Jak to zvládáte?

Na rovinu říkám, že z toho nejsem nadšený. Na rozdíl od pana Havlíčka, u mě je to angažmá, které je tu na dobu nezbytně nutnou. Pan Havlíček a pan Babiš to tehdy vzali programově, že to budou dva a půl roku dělat, a já si myslím, že je to špatně. Z vlastní zkušenosti si nedokážu představit, jak tohle může někdo dělat dva a půl roku, aby to neznamenalo, že ten výkon není snížený. Prostě člověk přechází mezi agendami, jsou dny, kdy jsem třeba dopoledne řešil MPSV a odpoledne mě čekaly schůzky kvůli životnímu prostředí.

Pomáhá Vám v tom někdo?

Klíčové pro každého ministra je, že má zázemí a kvalitní tým náměstků a dalších lidí, protože spoustu věcí je o tom, že jednání vedete na základě podkladů a i přes svou přípravu musíte věřit týmu, který ministrovi pomáhá.

Jurečka trvá na Hladíkovi. Doufá v předání v lednu

Kdy se tedy rezortu zbavíte?

Já doufám, že si mi povede předat ministerstvo životného prostředí kolegovi Petru Hladíkovi na začátku ledna.

Trváte tedy na Hladíkovi? Stojíte si za tím, že se kolem něj vše vysvětlilo.

Ano, nevidím důvod, aby nebyl ministr.

Video  Náměstek primátorky Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) se vyjadřuje k zásahu policie na radnici.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Pojďme zpátky k Vaší roli ministra práce a sociálních věcí. Co bylo v uplynulém roce ten největší úspěch?

Jako úspěch považuji to, že jsme dokázali zvládat tu situaci a pomáháme českým domácnostem i lidem z Ukrajiny a i přes drobné komplikace, které máme a přes to, že nám agenda vyrostla o třetinu, tak tu agendu dokážeme zvládat se stejnými lidskými zdroji a dokážeme rozjíždět digitalizaci, na kterou se roky nesáhlo.

A co vám udělalo největší radost?

Asi to, že jsme v rekordně krátkém čase dokázali do měsíce a půl postavit systém a vystavovat 5tisícovou podporu rodinám. Dokázali jsme to odbavit podle mě dobře. Metou pro příští rok je obecně to, abychom dokázali být daleko vstřícnější a rychlejší.

Částka důchodu zatím zůstane tajemstvím

Věc, na které si předchozí vlády vylámaly zuby, je důchodová reforma. I vy se snažíte s ní pohnout, postupuje ale malými krůčky, s čím přijdete nyní?

Klíčové je to, aby byl systém dlouhodobě udržitelný. To znamená, že hledáme věci, jak posílit příjmy a zároveň jakým způsobem víc ocenit zásluhovost za výchovu dětí. To je klíčové a v posledních letech se to vytratilo, že by se oceňoval rodič za výchovu dětí. Oceňuje se jen za to, co si vydělali za aktivního života. Pro mě je velkou výzvou, abychom v prvním kvartále roku 2023 dokázali přijít s finálními opatřeními. Máme je už nachystaná a propočítaná. Chci to projednat a najít finální shodu, abychom si řekli, jak budeme ta opatření realizovat. Věřím, že se nám důchodovou reformu povede nastartovat.

Jaká opatření?

Možná vypíchnu to, co bylo i hodně diskutováno. Třeba otázka odchodu do důchodu těch, co těžce pracují a už dnes mají problém dosáhnout té hranice odchodu do důchodu. To opravdu chceme dotáhnout a už jsme to udělali u záchranářů a hasičů. Chceme, aby lidé nebyli kráceni na důchodu kvůli dřívějšímu odchodu a aby to bylo vyváženo tím, že budou zaměstnavatelé mít o něco vyšší odvod za tyto lidi. Chceme jasně říci, že lidé, kteří těžce pracují a na trh přišli brzy, že by mohli odcházet dříve a bez krácení. A jasně chceme posílit zásluhovost. I za výchovu dětí.

A jak to bude se základní složkou?

Vždycky bude klíčové najít ten správný poměr mezi solidaritou a zásluhou. To je věc, která byla dokonce předmětem zkoumání u Ústavního soudu. My se zavazujeme i v programovém prohlášení, že chceme nastavit minimální základní důchod tak, aby byl částkou, která bude více reflektovat potřeby člověka a abychom lidi nenutili, aby museli využívat ten sociální systém. Musí to být za jasně definovaných podmínek, musíme vědět, že člověk opravdu pracoval a snažil se a dělal věci, které ale nebyly adekvátně oceněné.

A nějakou částku? Prozradíte?

Ne, to opravdu ne. Mám ale nějakou představu.

Mluvil jste o dřívějším odchodu do důchodu. Ve Sněmovně se prosadila vratka od Senátu, kde se schválil dřívější odchod do důchodu vedle záchranářů i pro hasiče. Nemrzí Vás, že jste tam hasiče nedal rovnou?

Já jsem s tím přišel v původním návrhu, nicméně na koaliční úrovni se dohodlo, že se počká na komplexní návrh. Pak ale přišel návrh ze Senátu a já řekl dobře, jsem připraven toto reflektovat, a tak se tam dostali i podnikoví hasiči. Ale pro mě je důležité vůbec to, že se ten systém nastartoval. Že víme, jak se dívat na ty zkrácené důchody a odvody. Je to dobré, protože máme princip a teď se budeme bavit o tom, jaké profese tam doplňovat.

Husákovy děti čekají důchodové změny?

Lidi nejvíce zajímá, kdy lidi do důchodu půjdou. Pojďme udělat jasno v tom, jestli se ta hranice bude zvyšovat a pro koho by to vlastně platilo. Lidé totiž mají reálný strach, že je čeká brzy důchod a najednou jim to poskočí o několik let.

Já tady vypíchnu dvě věci. Jsou opatření, která se nebudou týkat lidí, kteří jsou před odchodem do důchodu. Jsou tu opatření, která se dotknou lidí, kteří jsou z generace tzv. Husákových dětí. A tam ten věk odchodu do důchodu chceme navázat na objektivní parametr a ten má být podle délky dožití naší populace. A ne, že politici jednou za pět let rozhodnou, jestli to posunou o rok. Musíme na to koukat objektivně, a tedy v jakém zdravotním stavu ta populace je. K tomu je ale klíčová věc, o které jsme mluvili před chvíli. Tedy to, že lidé pracují dlouho a v náročných profesích. A co tu ještě nepadlo, už nyní se snažíme motivovat lidi v seniorním věku, aby v práci zůstávali. Třeba na částečné úvazky.

Dobře, ale pokud máme člověka ze zmíněné generace, který ale opravdu celý život pracoval a už prostě nemůže, bude mít nějakou možnost, jak bez krácení odejít? Třeba přes nějakou komisi, která posoudí jeho stav?

My tam chceme u těch náročných profesí využít tu současnou stupnici. To znamená, že by ten odchod byl možný pro ty profese, které jsou ve 3. a 4. třídě. A pak případně ještě některé jiné, které se určí na základě individuálního odborného posouzení.

Jednání vlády: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) (2.11.2022) Jednání vlády: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) (2.11.2022) | Úřad vlády

Dohadování se Stanjurou

Vraťme se k výchovnému, tedy k penězům navíc za odchované dítě. To je jedna z věcí, kterou považujete za svůj úspěch. Nicméně už nyní pan ministr financí Zbyněk Stanjura hovoří o tom, že by se to mělo změnit. Jak se na to díváte?

Já tam nevidím prostor k tomu, abychom tam měnili parametry. Pro nás je to priorita posledních pěti let a já si myslím, že si to naše maminky a babičky, které vychovaly naší generaci, zaslouží. Aby zmizela ta nespravedlnost, že byly potrestány za to, že se věnovaly naší výchově a obětovaly tomu kariéru. Ženy mají zhruba o 3 tisíce menší důchod, než muži a to je dáno i tímto. Výchovné to do určité míry dává do pořádku.

Je nějaká další věc, kvůli které máte s panem Stanjurou spory? U toho, co se týká MPSV?

Já chápu pana ministra, který se snaží dívat na to, kde by mohl stát uspořit, a jeho kroky jsou do určité míry logické. A já sám říkám, že se určitě budeme bavit o tom, kde můžeme ušetřit a být efektivnější. I tam vidím možnost pro práci, ale zrovna u výchovného nebo u škrtů, které se týkají rodičů, kteří vychovávají děti, možnosti nevidím.

A jak byste chtěl ozdravit rozpočet vy?

Já jsem říkal jasně, že pro nás pro lidovce je dívat se jak na výdajovou, tak na příjmovou stranu rozpočtu. To platí třeba pro sociální systém, kdy se chci podívat na systém vyplácení podpory v nezaměstnanosti, kdy je vidět, že se lidé na úřady vrací. Chci, abychom byli trošku přísnější. Dneska je na trhu práce stále situace taková, že je stále větší nabídka než poptávka. A co se týče příjmu, chceme se podívat například na zvýšení spotřebních daní u hazardu, tabáku či alkoholu.

 A co návrhy NERV, které se týkají MPSV? Jsou nějaké návrhy, se kterými souzníte?

Já souzním s mnohými, ale u některých nesouhlasím s interpretací. Vede se například debata o stavebním spoření, kde se mluví o zrušení pomoci ze strany státu. S tím já nemohu paušálně souhlasit. Pro mnoho lidí je stavební spoření jednou možností, jak si pomoci s rekonstrukcí svého bydlení, protože nedosáhnou na hypotéku. Jsem pro to otevřít diskuzi o tom, aby se to zpřísnilo nebo zúžilo. 

Hodně veřejností zahýbala debata o možnosti zkrácení rodičovské dovolené. KDU-ČSL opakovaně uvedlo, že určitě není pro snížení částky, ale co ta doba pobírání? Jak se k tomu tedy stavíte?

Já se kloním k tomu, abychom nechali rodičům svobodu a flexibilitu. Abychom jim nechali možnost si vybrat, jak chtějí skloubit rodinu s prací, a radši bych se podíval na to, jak jim dopřát další možnosti a flexibilitu, jak rozšířit dětské skupiny. Zaplať pánbůh se aspoň zvyšuje porodnost a máme 1,83 dítěte na jednu ženu, to jsou totiž spojené nádoby s důchodovou reformou. Pokud chceme do budoucna udržitelný systém, tak je klíčové, abychom měli v budoucnu hodně aktivních pracovníků. Musíme dělat všechno proto, jako stát, abychom rodiče podporovali.

Zvýšení rodičovské? Možná příští rok!

To mě ale trošku vrací k minulému týdnu, kdy hnutí ANO chtělo ve Sněmovně protlačit navýšení rodičovské a ani se to nedostalo na jednání. Není to trošku dvojí signál lidem?

Já musím říct, že je to věc, o kterou chci usilovat, ale nejdříve potřebuji udělat dohodu s koaličním partnerem. Dokud nevím, jestli to zvládne rozpočet, nemohu o tom ve Sněmovně hlasovat.

Ale je to tedy pořád na stole? Navýšení rodičovského příspěvku v příštím roce?

Je to věc, kterou chci v příštím roce řešit a najít podporu.

Dobře a můžeme počítat s již dříve probíranou částkou? Což bylo tuším 360 tisíc a valorizace?

Já tady nechci diskutovat o částce.

Jurečka: Na Vánoce budu hrát na tubu i flétnu

Pojďme pryč od práce a trošku se pobavit o tom, že se blíží svátky. Co pro Vás znamenají Vánoce?

Pro mě osobně to, že člověk se může po tom kolotoči celého roku zastavit a být s rodinou a prožít svátky duchovně. Na tyto Vánoce se těším asi nejvíc od dětství, protože toho mám opravdu hodně. A teď věřím, že budu moci vypnout.

Jsou pro Vás – i v rámci víry – důležitější spíše Velikonoce?

Z pohledu křesťana Velikonoce, ale ve spojitosti s časem a s pohledem veřejnosti, jsou Vánoce prostě specifické a nedá se to s Velikonocemi srovnávat. Já to třeba mám rád i jako muzikant, protože hraju na půlnočních, v rodné obci na Hané je to něco, co si prožijete a užijete si to dalšími lidmi. I s rodinou, protože už chodí i synové. A když pak odcházíte třeba ve dvě ráno tou zasněženou krajinou, tak je to něco kouzelného.

Je půlnoční Vaše oblíbená tradice?

Pro mě to není tradice, ale samozřejmost.

A co je tedy to Vaše oblíbené a na co se těšíte?

Máme to, že se setkáváme u nás na večeři, prakticky už 19 let. Než jdeme ke stromečku, tak si zahrajeme na nějaké nástroje. To je něco rodinného, jinak doma nekrájíme jablíčka a ani nelijeme olovo.

Vy sám hrajete, platí to, že na tubu?

Hraji na tubu, ale i na flétnu.

Přejete si nějaký hudební nástroj k Vánocům?

Takový sen nemám, ale manželka se ptala a já chci spíše svatý pokoj. Ale nějaká dobrá knížka mě potěší, mám rád romány, které se týkají druhé světové války.

Na to máte ještě náladu? Na čtení dalších textů?

Právě, že jak člověk pořád čte ty suché a legislativní texty, tak se pak těší na nějakou dobrou knihu.

Video  Jurečka po návratu z Kyjeva: Promluvil o prioritách na ministerstvu životního prostředí.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

LuCo ( 24. prosince 2022 20:54 )

O kolik že mu stoupne od nového roku plat? Přežrané sele může prasknout zácpou?

Jirik-ta ( 23. prosince 2022 19:59 )

a je dobře nakrmen

Jirik-ta ( 23. prosince 2022 16:43 )

je skutečně kvalitní krmník

Jirik-ta ( 23. prosince 2022 16:42 )

hmotnostní přírůstky jsou adekvátní selátku

Jirik-ta ( 23. prosince 2022 05:20 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa