Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exceluje navenek, doma si vede hůř: Politologové hodnotí první rok Fialovy vlády

Autor: bel, for, swp - 
16. prosince 2022
05:00

Část národa by možná nejraději viděla současnou vládu v propadlišti dějin, podle politologů si ale – s ohledem na okolnosti – kabinet premiéra Petra Fialy (58, ODS) zas tak špatně nevedl. Jaký byl tedy jeho první rok u moci?

Zítra to bude přesně rok, co prezident Miloš Zeman (78) jmenoval – až na lidoveckého ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (52), který měl covid – novou vládu. Přestože jejím původním cílem bylo srazit brutální deficit rozpočtu po předchozím kabinetu Andreje Babiše (68, ANO), koncem letošního února vtrhla ruská vojska na Ukrajinu a hned bylo všechno jinak.

Jednička v zahraničí

S nově danou agendou se prý Fialův kabinet vypořádal obstojně. „Myslím si, že naprosto bezchybně zvládl věci týkající se zahraniční a bezpečnostní politiky, možná s nějakými drobnými výhradami i starosti o uprchlíky z Ukrajiny,“ komentoval to politolog Lukáš Jelínek. Ostruhy si podle něj vysloužil hlavně premiér, a také Zemanem kritizovaný ministr zahraničí Jan Lipavský (37, Piráti).

Pomalé reakce

Na domácí scéně ale dle expertů vládní výsledky tak přesvědčivé nejsou. Reakce vlády na problémy s inflací a energetickou drahotou, které válka jen znásobila, byly totiž podle Jelínka pomalé a nerozhodné. „V některých okamžicích se vláda zdráhala přijímat česká řešení s odvoláním na to, že se čeká na ta evropská, a mezitím vzrůstala nervozita obyvatelstva a vládě klesala popularita,“ dodal Jelínek.

A co ty daně?

Zásluhy za zvládnutí českého předsednictví i ukrajinské krize připisuje kabinetu i politolog Jiří Pehe. Ten poukazuje na další problém, se kterým se vláda dříve, či později bude muset vypořádat. „Nedokázala se odhodlat k tomu, co ji stejně čeká, a to je reforma daní. Ačkoliv ostatní koaliční strany už mluví o tom, že zvýšení daní bude potřeba, tak ODS se tomu zatím brání,“ uzavírá Pehe.

Politolog Jiří Pehe: Neviditelná Langšádlová a škodlivá Hubáčková

Vypíchl byste výkony některého konkrétního člena vlády?

„Vypíchnout si zaslouží samotný předseda vlády, který jiným politickým stylem vrátil tomu úřadu určitou důstojnost. A to je vlastně obrovská zásluha. Když si vezmeme ty předešlé roky, kdy v čele stál člověk s velmi nízkou politickou kulturou a navíc chaos, tak to samozřejmě bylo problematické. Velmi dobře se zapsal Lipavský, který se navzdory kritice prezidenta Zemana ukázal být velmi dobrým ministrem zahraničí. A samozřejmě také ministryně obrany Černochová, která si zejména v té ukrajinské krizi počínala velmi dobře.“

A kdo se ukázal být slabým článkem?

„Tam bych to rozdělil na členy, kteří jsou neviditelní, a členy, kteří vysloveně té vládě neprospívali. Ti neviditelní jsou třeba paní Langšádlová, která je ministryní pro vědu a technologický rozvoj, ale zatím jsem tedy o ní skoro vůbec nic neslyšel. To samé se týká do určité míry i ministra pro legislativu pana Šalomouna za Piráty. A pokud jde o ty negativní výkony, tak tam se to vlastně už vyřešilo, protože tím nejslabším členem vlády byla paní ministryně životního prostředí Hubáčková, a ta už odešla.“

Opozice: Všechno špatně!

První rok vlády ve funkci ohodnotila i šéfka klubu poslanců opozičního hnutí ANO Alena Schillerová (58). „Měla to být vláda, která slibovala lepší politickou kulturu. Slibovala spojování společnosti a zlepšení komunikace a konsolidaci veřejných financí. Opak je pravdou,“ glosovala včera Schillerová. Rok vlády byl podle ní ve znamení chaosu, pomalých rozhodnutí a skandálů.

Kauzy a rezignace

  • Začátkem ledna šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský oznámil (43), že odjíždí na studijní stáž do USA. Na post předsedy sice rezignoval, poslaneckého mandátu se ale nejprve vzdát nechtěl. Složil ho až po kritice, a to i z řad vládní koalice.
  • V červnu ministr školství Petr Gazdík (48, STAN) oznámil, že hodlá rezignovat. Důvodem byly vazby na stíhaného podnikatele Michala Redla (48) v souvislosti s pražskou korupční kauzou Dozimetr.
  • V červenci ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan (44) jmenoval šéfem zahraniční rozvědky Petra Mlejnka (49), který rovněž přiznal styky s Redlem. Rakušan se Mlejnka dlouho zdráhal odvolat, nakonec šéf rozvědky sám rezignoval.
  • V říjnu ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (65, KDU- -ČSL) oznámila, že ze zdravotních důvodů na funkci rezignuje. Její dosavadní pracovní výkony kritizoval i prezident Zeman, který ji nazval „dobromyslnou tetou“. Dodnes její rezort dočasně řídí šéf strany Marian Jurečka (41, KDU-ČSL). Ukázalo se totiž, že o kandidáta do vlády Petra Hladíka (38, KDU-ČSL) se zajímala policie v souvislosti s kauzou kolem kupčení s městskými byty v Brně. Ačkoli Hladík z ničeho nebyl obviněn, premiér dosud nepodal návrh na jeho jmenování. K tomu by mělo dojít začátkem ledna.

Video  Fialova vláda v Kyjevě: Společné zasedání i setkání se Zelenským  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

hurryd ( 24. prosince 2022 06:54 )

Fialovej hnus se slepencovou bandou excelují?Ať se nejdříve podívají kolik lidí ženou do chudoby a budou to svádět na Babiše,banda zlodějská která kradla a ještě nebyli ani u koryta!!!A prolhaná svoloč úplatné novinářské krysy ze Seznamu,Blesku a dalších "demo­kratic­kých"s­plaš­ků kde vládne cenzura větší než za komunistů je budou vychvalovat do nebes!!!

Babišova Inflace ( 18. prosince 2022 18:04 )

Co by dělal u tebe doma?

jajas ( 16. prosince 2022 23:39 )

No to jsme to zase chytli premiéra! Prostě není z čeho brát! Před Fialou se řekne Ukrajina a ten se rozsvítí jako vánoční stromek, úsměv pro kamery, lesk na ksichtě......ten snad žije úplně v jiném světě!

nespokojeny ( 16. prosince 2022 19:03 )

John Johnson: Proč nevyplníte díru na trhu práce když nejsou zubaři?

Copak je normální, že by dospělý člověk mohl dělat zubaře bez vzdělání?
Navíc Milan Vinický píše, že je mu 60. roků.

Ta otázka je jak od Markéty....

Staroduchodce ( 16. prosince 2022 18:33 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa