Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fiala s lídry EU na summitu: Pomoc Ukrajině i energetický balíček dotáhneme do úspěšného konce

Aktualizováno -
15. prosince 2022
12:50
Autor: ČTK, inf - 
15. prosince 2022
07:18

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes dopoledne zahájili v Bruselu vrcholnou schůzku, na níž budou debatovat o cestě z energetické krize či další pomoci Ukrajině. Prvním tématem jednání je ovšem hledání společné reakce na masivní americké subvence pro firmy. Český premiér Petr Fiala se na posledním summitu během končícího půlročního předsednictví EU chce pokusit přiblížit schválení cenového stropu pro plyn a balíčku obsahujícího 18 miliard eur (asi 440 miliard korun) na podporu Kyjeva. Ten kvůli nesouhlasu s globální firemní daní nyní blokuje Polsko.

„My se snažíme doladit některé věci, které jsou ještě otevřené. Já jsem i v průběhu pozdního večera i teď ráno vedl, a vedu, jednání, abychom dovedli do konce otázku toho balíčku, který se týká i pomoci Ukrajině a hlavně v těch dalších hodinách a dnech energetického balíčku, který by pomohl řešit ceny energií v České republice a v Evropě, a to nejen krátkodobě ale i dlouhodobě,“ uvedl Fiala. „Nebudu tajit, že ta jednání jednoduchá nejsou, ale uděláme vše pro to, abychom je dovedli do úspěšného konce,“ dodal.

Pochvala za předsednictví

Roli Česka ve vyjednávání o maximálních cenách plynu dnes při příchodu na summit ocenil Michel. „Opravdu chci pochválit české předsednictví, protože zejména v posledních dnech sehrálo velmi důležitou roli, aby podniklo kroky správným směrem. Chápu, že stále existují některé prvky, které je třeba vyjasnit, a které musíme rozhodnout, ale jsem optimista,“ prohlásil.

Na stanovení cenového stropu dnes byla cestou na summit tázána i předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová, která uvedla, že bude tlačit na přijetí rozhodnutí v této věci. 

Polsko ve středu večer odmítlo podpořit dohody o uvolnění makroekonomické pomoci 18 miliard eur (437 miliard Kč), které by měly Kyjevu začít chodit v pravidelných intervalech od ledna, a globální patnáctiprocentní dani pro velké nadnárodní firmy. Uvedl to server Politico, podle kterého Polsko odmítá podpořit dohodu kvůli nesouhlasu s globální firemní daní. Dohodu předtím dlouhodobě blokovalo Maďarsko, které stáhlo veto při souběžném jednání o svých penězích z unijních fondů. Morawiecki dnes při příchodu na summit EU. prohlásil, že spojení pomoci Ukrajině s globální firemní daní je pokus o vydírání

Fiala se dnes ještě před summitem setkal s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a šéfem polské vlády Mateuszem Morawieckým. Všichni jsou členy evropské strany Evropští konzervativci a reformisté (ECR), které Meloniová předsedá. Debata Fialy, Meloniové a Morawieckého se týkala ruské agrese proti Ukrajině a energetiky, uvedlo na twitteru stálé zastoupení Polska v Bruselu.

Z dnešního summitu vzejde mandát pro Evropskou komisi, aby začátkem příštího roku předložila odpověď na americký plán dotování výroby spojené s ekologickou transformací. „Dáme komisi mandát pro začátek roku 2023, abychom měli evropskou odpověď na IRA,“ řekl francouzský prezident Emmanuel Macron v odkaze na zkratku zákona ukotvujícího americkou podporu pro firmy vyrábějící v severní Americe. Zákon je označován za největší investici USA do boje proti změně klimatu a je jedním z největších úspěchů administrativy amerického prezidenta Joea Bidena, v EU ale vyvolává rostoucí obavy.

Nejdelší diskusi během celodenní schůzky očekávají diplomaté okolo tématu energetiky a souvisejících ekonomických otázek. Jedním z posledních nedotažených témat, u nichž chce Česko za svého předsednictví přivést evropské země k dohodě, je omezení cen plynu. Někteří lídři chtějí o této dlouhodobě sporné věci, v níž by mohla přinést průlom ministerská schůzka příští pondělí, hovořit i dnes.

Debatu povedou také o dlouhodobé reformě energetického trhu chystané na příští rok či o plánu Evropské komise umožnit větší státní podporu firem při přechodu na obnovitelné energie. Státy jsou rozdělené v pohledu na to, zda nové subvence financovat z nevyužitých zdrojů současného rozpočtu či si vzít novou společnou půjčku. Rozuzlení této debaty však diplomaté dnes neočekávají.

Na úvod jednání ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na dálku popsal svým unijním kolegům aktuální potřeby země bránící se pokračující ruské agresi. Podle Michelova vyjádření hovořil mimo jiné o ukrajinském mírovém plánu. Kyjev dlouhodobě tvrdí, že bude s Moskvou jednat o míru, pokud ruští vojáci opustí všechna ukrajinská území. „EU je připravena podpořit ukrajinskou iniciativu,“ uvedl na twitteru Michel.

V rámci debaty o vztazích se zeměmi severní Afriky a Blízkého východu bude podle diplomatů zřejmě rezonovat i téma migrace, které v současnosti kvůli novému nárůstu počtu lidí mířících do Evropy opět zaměstnává úřady některých unijních států.

Video  Fiala hodnotí rok v čele vlády: Mám pocit jako v akčním filmu  - Facebook - Petr Fiala
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 19. prosince 2022 23:49 )

malý , Český, ale náš

Jirik-ta ( 19. prosince 2022 09:24 )

jsme stejný jako on. Lezeme každýmu do zadku.

jajas ( 16. prosince 2022 23:48 )

Je mi trapně za něj. Dělá v EU jen poskoka, snaží se nořit do pozadí velkých evropských států, někdo ho tam poklepe na rameno a Fiala je v tranzu.....EU se už těší, až česko skončí s předsednictvím a vezme to do rukou někdo, kdo se vyzná.....

Jirik-ta ( 16. prosince 2022 05:24 )

válka nebude, tak leda ve svetru. Nemaj prachy zloději.

pindal ( 15. prosince 2022 19:31 )

Zelenský je herec,loutka.Proto se jeví tak drzej,to má ve scénaři,jinak věřím,že je to mírumilovný chlapec,ale každý se musí nějak živit.Ale když dostal tuto roli?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa