Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fiala a jeho ministři vyrazí na Ukrajinu: Jednání vlády ve válečné zóně!

Autor: David Polák, swp - 
30. října 2022
05:00

Operace, která nemá obdoby! Čeští politici v čele s premiérem Petrem Fialou (58, ODS) zamíří po víkendu do válkou zmítané Ukrajiny. Předseda vlády tak zopakuje svou březnovou návštěvu. Tentokrát ho doprovodí vybraní ministři.

Záměr Fialova kabinetu vyrazit do Kyjeva za lidmi prezidenta Volodymyra Zelenského (44) oznámil mluvčí vlády Václav Smolka. Jednání českého a ukrajinského kabinetu proběhne v pondělí 31. října. Včetně premiéra se ho má účastnit cca šest členů vlády. Podle jeho bezpečnostního poradce Tomáše Pojara (48) jde o hodně. „Půjde o významnou návštěvu, která bude z pohledu české i světové diplomacie do značné míry unikátní. Kdo všechno pojede, nelze říci,“ řekl Blesku.

Obnova země

Předseda vlády pak nastínil témata jednání. „Chceme mluvit o uprchlících a jak jim lze pomoci přímo na území Ukrajiny, protože naše absorpční kapacity jsou hodně vyčerpané. Mluvit budeme také o poválečné obnově země a jak se na ní mohou podílet české firmy,“ prozradil Blesku premiér.

»Válka bez Válka«

Podle blízkého zdroje z jeho okolí do Kyjeva pojede ministr vnitra Vít Rakušan (44, STAN), ministerstvo financí pak oficiálně potvrdilo účast šéfa financí Zbyňka Stanjury (58, ODS). V delegaci by podle zjištění Blesku měli být také ministři zahraničí Jan Lipavský (37, Piráti) a obrany Jana Černochová (48, ODS). A kufry oprášil i šéf školství Vladimír Balaš (63, STAN). „Zatím není jisté, zda na Ukrajinu pojedu, ale uvidíme…“ odepsal Blesku. Naopak doma zůstane ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (61, TOP 09). „Bohužel s ohledem na aktuální situaci byl Úřadem vlády ČR výběr ministrů zúžen. Ačkoliv byl můj zájem o cestu opravdu velký, rozhodnutí úřadu samozřejmě respektuji,“ napsal v SMS.

Jednání se Zelenským?

Jestli se česká delegace, kterou povede Petr Fiala, setká příští týden i s ukrajinským prezidentem Zelenským, není jasné. „Vzhledem k aktuální situaci na Ukrajině musíme respektovat bezpečnostní opatření, logistiku i dostupnost ukrajinských ministrů s ohledem na jejich zahraniční cesty, tomu všemu musíme přizpůsobit počet účastníků mezivládního jednání,“ řekl Blesku mluvčí vlády Smolka. 

Historická cesta

Jako první na světě zamířili 16. března, tedy jenom 21 dní po ruském útoku na Ukrajinu, do válečné zóny tři premiéři – český, slovinský a polský. Informace o utajované cestě pak obletěla svět. V té době stála totiž Putinova vojska jen několik kilometrů od bran Kyjeva a Kreml se snažil metropoli dobýt!

Video  Kyjevská mise: Fiala, Morawiecki a Janša na tiskovce. Evropa vám stojí po boku, ujistil český premiér  - Reuters
Video se připravuje ...

Centrum bylo dennodenně ostřelováno a panoval zákaz vycházení. Přesto se za přísných bezpečnostních opatření trojice politiků se Zelenským v jeho krytu uvnitř prezidentského paláce sešla. Tato návštěva byla prvním symbolickým gestem podpory Západu směrem k Ukrajině. Po Fialovi pak do Kyjeva vyrazily více než dvě desítky světových představitelů, jako britský expremiér Boris Johnson (58), francouzský prezident Emmanuel Macron (44), německý kancléř Olaf Scholz (64) či americký ministr zahraničí Antony Blinken (60).

Vlakem přes půl Evropy

V březnu si Fiala se svým slovinským a polským protějškem vybrali pro návštěvu válčící země vlak. Letecky to nebylo možné, protože i ve vzduchu probíhaly bitvy, lítaly stíhačky i rakety. Vlak byl v tu dobu nejbezpečnější možnost, vyrážel přímo z Polska a cesta dlouhá přes 600 kilometrů trvala tehdy sedm až devět hodin. Jednalo se vlastně o pojízdný hotel. K dispozici bylo 11 lůžek, klimatizovaný obývák, plně vybavená kuchyň, koupelna… Povinností bylo mít zatemněná okna, helmu a neprůstřelnou vestu.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video  Pohled do zákulisí velké akce na Pražském hradě: Česko hostilo neformální jednání Evropské rady  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

hejhej ( 2. listopadu 2022 14:21 )

e.lesanova:

dynaty ( 1. listopadu 2022 21:57 )

někde se ta pomoc, co dostává Ukrajina, musí ukázat

dynaty ( 1. listopadu 2022 21:55 )

že by nad tím desátkem co dostal?

hejhej ( 1. listopadu 2022 21:31 )

pindal:
Přihlouple se směje a navíc ukazuje svoje škaredé žluté zuby.

pindal ( 1. listopadu 2022 12:25 )

Já vůbec nechápu čemu se ten Fiala pořád směje?Je vůbec normální?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa