Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou „žehlí“ Macron. „Zhoršení, nebo vyostření“ nepřijde, slíbil Putin

Aktualizováno -
8. února 2022
16:24
Autor: ČTK - 
8. února 2022
13:20

Pondělní jednání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem v Kremlu pomohlo předejít dalšímu zhoršení bezpečnostní krize kolem Ukrajiny - francouzský státník to dnes podle agentur Reuters a AFP řekl novinářům. Kreml však popřel, že by Putin s Macronem během setkání ohledně Ukrajiny a o snižování napětí uzavřeli jakoukoli dohodu. Macron dnes z Moskvy odletěl do Kyjeva, kde se sešel se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Macron podle svých slov obdržel od Putina příslib, že ve sporu Moskvy a Západu ohledně Ukrajiny nebude následovat „zhoršení nebo vyostření“. Francouzský prezident dodal, že považuje za splněný svůj cíl zabránit další eskalaci situace a dát prostor novým vyhlídkám.

Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov dnes ale podle ruské tiskové agentury TASS upozornil, že při jednání v Kremlu nebyla uzavřena žádná dohoda. Mluvčí reagoval na článek listu Financial Times, který napsal, že podle nejmenovaných francouzských představitelů Putin přislíbil, že nepodnikne na Ukrajině žádnou vojenskou akci. Údajně také řekl, že tisíce ruských vojáků, které jsou nyní v Bělorusku, se stáhnou, až skončí plánovaná společná cvičení. Podle Peskova se však ani nepředpokládalo, že by ruští vojáci v sousední zemi po skončení cvičení zůstali.

Francouzský prezident po příletu do Kyjeva podle listu Ukrajinska pravda prohlásil, že minské mírové dohody jsou jedinou cestou k urovnání konfliktu na východě Ukrajiny, přičemž od Putina i Zelenského se mu dostalo ujištění, že jsou připraveni tyto dohody plnit. „Je to jediná cesta, která umožní nastolit mír, jediná cesta k politickému řešení,“ řekl s tím, že jedině na základě zapojení Ruska a Ukrajiny do plnění minských dohod lze mírovými rozhovory „pohnout z místa“.

Macron podle deníku potvrdil, že 10. února se v Berlíně uskuteční další schůzka zástupců Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny v tzv. normandském formátu, a doufá, že následovat by mohl summit vůdců uvedených zemí, kteří se naposledy sešli v prosinci 2019 v Paříži.

Zelenskyj dnes na tiskové konferenci s Macronem zareagoval na Putinova slova po pondělním jednání Macronem, kdy ruský prezident podotkl, že se Zelenskému „nelíbí ani jediný bod minských dohod“. Ale „ať se líbí, nebo ne, buď trpělivá moje krasavice“, protože jinak to nejde a minské dohody je třeba plnit, dodal ruský prezident.

Zelenskyj dnes rusky Putinovi vzkázal, že Ukrajina je bezesporu je krasavice, ale „moje“ (tedy Putinova) je „trošku přehnané“. A že Ukrajina je velice trpělivá, a tím i moudrá, protože to je důležité nejen pro ni, ale i pro celou Evropu a i samotné Rusy. Na ukrajinské trpělivosti totiž závisí eskalace konfliktu, a proto Ukrajinci neodpovídají na provokace druhé strany, přestože na své půdě brání svou zemi.

Putinův výrok podle AFP vyvolal na ruskojazyčných stránkách spory, zda jde o narážku schvalující znásilnění, trestání dítěte či rozvernou hádanku ze sovětských časů. Mluvčí Kremlu dnes ujišťoval, že prezident měl na mysli jen to, že když se stát jednou k něčemu zaváže, musí své závazky splnit.

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba před jednáním v Kyjevě sdělil, že Ukrajina se na debatu s francouzským lídrem těší, ale že se nenechá přimět, aby překročila limity, které si stanovila. „Jsme otevřeni dialogu, ale nepůjdeme přes svoji červenou čáru a nikomu nedovolíme, aby nás k tomu donutil,“ řekl Kuleba.

Video  Ukrajinci u Černobylu trénují obranu proti Rusku  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi