Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čaputová je agentkou USA, hlásá opozice. „Absurdní, mám toho dost,“ zuří prezidentka

Autor: amb - 
5. února 2022
13:03

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová čelí nařčení, že pracuje pod americkým vlivem. Důrazně to ale odmítá a chce proti těmto výrokům podstoupit právní kroky. „To je tak absurdní,“ řekla během vystoupení v Rádiu Expres. Jde podle ní o lži, jejichž šíření je nezodpovědné. Kritici proti Čaputové vystoupili i v souvislosti s podpisem dohody s USA o spolupráci v oblasti obrany.

„Jste americká agentka a sloužíte cizím zájmům. Slovensko to ví,“ uvádí na webu opoziční strany SMER- sociálna demokracie Ľuboš Blaha, poslanec Národní rady Slovenské republiky. „Mimochodem, vražda Jana Kuciaka a následný pokus o majdan Vás vynesl k moci jako otevřeně proamerickou kandidátku – jaké je to žít s pocitem, že nebýt Kuciakovy vraždy, nikdy byste se nestala hlavou státu?“ píše dál na stránkách. 

Blaha dále Čaputovou očerňuje, že celý její život je důkazem toho, že si ji „Spojené státy vybraly jako svoji kandidátku a dnes jim splácí dluhy“. „Proto je plně legitimní označit Vás za americkou agentku, zejména pokud uvážíme, že všechna vaše vyjádření v úřadu jsou ostře proamerická, protislovenská a protiruská,“ píše.

Aby si vyřídila americké občanství a dělala velvyslankyni USA na Slovensku, to prezidentce Čaputové vzkázal také slovenský expremiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie). Výrok odkazoval mimo jiné na to, že současná velvyslankyně USA na Slovensku Bridget Brinková by měla řídit zastupitelský úřad v ukrajinském hlavním městě Kyjevě, přeje si to prezident Joe BidenKromě toho Fico stejně jako Blaho tvrdí, že postavení slovenské prezidentky není slovenské ani evropské, ale čistě americké.

Proti těmto a dalším výrokům se slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jasně vyhradila. „Je to absurdní, už toho mám dost,“ uvedla během rozhovoru v Rádiu Expres. Šiřitelé výroků o vlivu USA jsou si podle Čaputové jasně vědomi toho, že lžou. Přestože jejich chování chápe jako politickou hru, snižuje to její důvěryhodnost. Dotyční už podle ní překročili hranici politické kultury a jejich jednání se stalo nezákonným. Zvažuje proto odpovídající právní kroky.

Přisadil si i bývalý předseda vlády Igor Matovič, podle kterého prezidentka „kula pikle během vládní krize s americkou ambasadorkou“, jak bylo řečeno během vystoupení Zuzany Čaputové v rádiu. Matovič to řekl v souvislosti s dohodou mezi Slovenskem a USA o spolupráci v oblasti obrany. Tu v noci na pátek podepsal slovenský ministr obrany Jaroslav Naď a americký ministr zahraničí Antony Blinken. Ostře proti tomu vystoupila opoziční strana SMER-SD, podle které jde o „vlastizradu a znásilnění Slovenska“

„Posílení obranné spolupráce s hlavním garantem naší bezpečnosti, zejména v době prohlubující se nejistoty a geopolitického napětí, je pro Slovenskou republiku přirozeným krokem. Navíc je třeba mít na paměti, že tak činíme jako poslední země na východní hranici EU a NATO,“ uvedl v návaznosti na podepsání dohody slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok.

Dohoda bude platit příštích deset let. Umožní americkým vojákům využívat dvě slovenská vojenská letiště, případně i další dohodnuté prostory a zařízení. Pro jejich modernizaci Bratislava získá 2 miliardy korun. Podle kritiků, opozičních stran a dříve i generální prokuratury smlouva ohrožuje suverenitu země. Chtěli, aby dohodu prověřil ústavní soud, podle Čaputové na ní ale není co zpochybnit. Dohodu slovenská prezidentka podporuje.

„To, co jsem řekla, platí. Neobjevily se žádné nové skutečnosti, nové důvody, protože jsme tu analýzu udělali poctivě předtím, než jsem to prohlášení dala. Neumím takové zdůvodnění napsat,“ řekla pro Rádio Expres.

Video  Blesk Podcast: Návrhář Boris Hanečka promluvil o modelech pro Čaputovou  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

paul13 ( 20. srpna 2022 20:03 )

e.lesanova: nezabúdajte brať tie ružové tabletky

pindal ( 23. dubna 2022 19:20 )

Kdyby nelhala,tak by toho nemusela mít dost.Něco jiného říkala,než ji zvolili a něco jiného říká dnes.Někde bere sebevědomí ale na Slovensku to asi není.Je to stejný jako u nás,vždyť jsme se Slovákama bratři.

oltec ( 6. února 2022 04:06 )

e.lesanova to je zbytečné těm chudákům to nevysvětlíš ona ani nerozumí svému národu to prohlásila

oltec ( 6. února 2022 03:52 )

Franto běž se zeptat normálních slováků jestli se za ni stydí mají ji plné zuby

kinki ( 5. února 2022 23:31 )

Fico zase bluznit.

Zobrazit celou diskusi