Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrozící invazi chce zabránit Macron: Míří za Putinem, jednat bude i v Kyjevě

Autor: ČTK - 
4. února 2022
09:19

Francouzský prezident Emmanuel Macron bude v pondělí jednat v Moskvě se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Hned v úterý pak zamíří do Kyjeva, kde se setká s hlavou ukrajinského státu Volodymyrem Zelenským, uvedl dnes podle agentur Elysejský palác. Rozhovory jsou součástí diplomatického snažení západních lídrů o odvrácení širšího konfliktu s Ruskem kvůli Ukrajině.

Macron si ve čtvrtek telefonoval zvlášť s ruským i ukrajinským prezidentem. Podle prohlášení Elysejského paláce se snažil dosáhnout pokroku v otázce ukrajinského Donbasu a to v rámci úsilí o zmírnění napětí v oblasti. S Putinem si Macron volal už potřetí za poslední týden.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků a vyvolalo tím obavy Západu, že se připravuje na vojenskou akci na Ukrajině. Moskva popírá, že by měla v plánu Ukrajinu napadnout. Tvrdí, že má obavy o vlastní bezpečnost. Od Spojených států a NATO žádá kromě jiného záruku, že aliance nepřijme Ukrajinu, a nebude tak zvyšovat svoji přítomnost v ruské blízkosti. NATO i USA tento ruský požadavek odmítají.

Napětí v posledních hodinách zůstává vysoké. Washington ve čtvrtek prohlásil, že má informace - aniž by je podložil konkrétními důkazy - o tom, že Rusko se souhlasem vysoce postavených vládních činitelů vypracovalo plán na zveřejnění falešných zpráv, které by mohly sloužit jako záminka k ruské invazi na Ukrajinu. Kyjev je však zdrženlivější a ministr obrany Oleksij Reznikov ve čtvrtek řekl, že riziko výrazné eskalace konfliktu je v tuto chvíli nízké.

Macron se s Putinem naposledy osobně setkal v srpnu 2019, kdy jej francouzský prezident pozval do své letní rezidence Fort de Brégançon v jižní Francii.

Video  Putin západu ukazuje svaly. Analytik zmínil páky, kterými Rusko tlačí i na Česko  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ford Henry ( 4. února 2022 12:53 )

Amicí nechcou skončit jak Krym. Aljaška patřila kdysi taky k Rusku. Bude lepší když Rusko preventivně zničí.

Ford Henry ( 4. února 2022 12:50 )

Žádné s..aní s mladou paní, Prostě rusku preventivně rozmlátit Leningrad, Moskvu a mají na desítky let jiné starosti než otravovat na Ukrajině.

fico ( 4. února 2022 10:08 )

Ti Amíci by se měli přestat do toho se át.💩

Zobrazit celou diskusi