Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fiala řekl, proč Zeman nepozval na Hrad šéfy Parlamentu. A Jurečku čeká druhé ministerstvo

Aktualizováno -
26. října 2022
21:07
Autor: ČTK, swp - 
26. října 2022
06:48

 

Prezident Miloš Zeman premiérovi Petru Fialovi (ODS) potvrdil, že na oslavy státního svátku 28. října na Pražský rad nepozval předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a pravděpodobného příštího předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Důvodem je, že nepřišli na předchozí předávání státních vyznamenání letos v březnu. Prezident pak odsouhlasil, že pověří předsedu lidovců a místopředsedu vlády Mariana Jurečku řízením ministerstva životního prostředí. Jurečka by měl funkci zastávat, dokud se nevyjasní situace kolem lidoveckého kandidáta na ministra Petra Hladíka.

Fiala Zemanovi řekl, že nepozvání ústavních činitelů považuje za chybu. „Pan prezident mi sdělil, že pozval všechny členy vlády bez ohledu na to, jaký má názor na kvalitu jejich práce a že skutečně nepozval předsedkyni Poslanecké sněmovny a nepozval předsedu Senátu,“ řekl premiér. Nepozval je proto, že na předávání státních vyznamenání za poslední dva roky na počátku března odmítli přijít. Pekarová a Vystrčil svou neúčast v březnu zdůvodnili dřívějšími Zemanovými proruskými postoji.

Fiala Zemanovi řekl, že je přesvědčen, že na oslavách státního svátku mají být všichni významní ústavní činitelé a reprezentanti veřejných institucí. Zopakoval, že on se páteční slavnosti zúčastní, protože považuje za podstatné, aby předseda vlády byl na této akci přítomen. „Musíme vidět všechny souvislosti, které oslava státního svátku a udílení státních vyznamenání má,“ poznamenal.

Někteří členové vlády avizovali, že v pátek na Hrad nepůjdou. Fiala řekl, že jejich rozhodnutí respektuje. V sále budou chybět všichni politici Pirátů či TOP 09, informovaly strany na twitteru. Někteří neúčast zdůvodňují pracovními povinnostmi, například vicepremiér Vlastimil Válek (TOP 09) nedorazí kvůli výhradám k tomu, že Hrad některé ústavní činitele při odesílání pozvánek vynechal. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), k němuž má Zeman od počátku výhrady, řekl, že pozvání nedostal. Nepřijdou také někteří rektoři nebo hejtmani.

MŽP bude dočasně řídit Jurečka

Fiala minulý týden po jednání lidoveckého vedení oznámil, že chce Zemana požádat, aby dočasným řízením ministerstva životního prostředí pověřil předsedu KDU-ČSL a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku. Lidoveckým kandidátem na ministra životního prostředí zůstává Petr Hladík, v jehož kanceláři na brněnském magistrátu zasahovala policie. Obviněný není, Fiala věří, že situace se za několik týdnů vyjasní tak, aby mohl návrh na Hladíkovo jmenování předat Zemanovi s klidným svědomím. Zeman Fialův návrh odsouhlasil.

Fiala řekl, že prezidentovi navrhne pověření Jurečky řízením v příštích dnech. Očekává, že místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Jurečka bude funkci zastávat několik týdnů, než se definitivně vyjasní situace kolem Hladíkova vyšetřování. Fiala zopakoval, že pověření řízením ministerstva v řádu týdnů považuje za únosné. Nebylo podle něj z objektivních zdravotních důvodů možné, aby ve funkci pokračovala Hubáčková, i když by to považoval za nejsnazší řešení.

Video  Pohled do zákulisí velké akce na Pražském hradě: Česko hostilo neformální jednání Evropské rady  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

panda82 ( 31. října 2022 08:46 )

ale nepostradatelný

panda82 ( 31. října 2022 08:44 )

Jurečkova nepostradatelá hlava, jen kyne, kyne, a sype jednu blbost za
druhou, kolik nu hodí dotace na jarní práce:

nespokojeny ( 27. října 2022 14:03 )

Nejdůležitější se již stalo, ODS v Brně a primátorka se ho "elegatně" zbavili.
Konfliktní člověk narušoval práci primátorce.

nespokojeny ( 27. října 2022 14:01 )

Přesně napsáno.

al.bunda ( 27. října 2022 04:56 )

Tak Vláda na nás hlavně háže bobek🤣🤣🤣

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa