Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Česku roste inflace: V červnu byla nejvyšší skoro za 30 let. Jurečka s experty probral reakce na zdražování

Autor: ČTK - 
13. července 2022
12:19

Ještě několik měsíců poroste inflace v Česku podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Novinářům řekl, že pracovní tým poradní Národní ekonomické rady vlády (NERV) dnes probíral další úpravy sociálního systému a valorizaci penzí k začátku příštího roku. K žádné úpravě kritérií tým nedospěl, své závěry předloží dalším ekonomům v poradním sboru kabinetu a vládě. Meziroční inflace, která byla v červnu nejrychlejší od roku 1993, se v příštích měsících kvůli vývoji cen energií zřejmě ještě zvýší, varují přitom experti.

Spotřebitelské ceny v Česku v červnu meziročně stouply o 17,2 procenta. V květnu to bylo o 16 procent, růst zrychlil již podvanácté za sebou. Inflace je nejvyšší od prosince 1993.

V souvislosti s výrokem ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) o brzkém poklesu cen potravin Jurečka uvedl, že na burzách ceny některých komodit klesají, například pšenice. Mohlo by se to podle něj projevit zastavením růstu cen, „někde by mohlo dojít i k poklesu“.

Meziroční inflace, která byla v červnu nejrychlejší od roku 1993, se v příštích měsících kvůli vývoji cen energií podle analytiků zřejmě ještě zvýší. Jurečka uvedl, že vláda připravila opatření cílící ke zranitelným skupinám, vyjmenoval automatickou valorizaci penzí, zvyšování životního a existenčního minima či kroky k podpoře rodin.

Video  Životní minimum se zvýší na 4620 Kč, rozhodla vláda. Řešila i uprchlíky z Ukrajiny a předsednictví EU  - ČTK
Video se připravuje ...

horaIysa ( 14. července 2022 07:46 )

Co to je za patvar, nechnechají?

SPOLU do kanálu ( 13. července 2022 17:24 )

Jurečka vypadá a chová se jako absolutní jouda, něco jako Gazdík. Jinak jde ale o zkušeného čerpače dotací do zemědělství v desítkách milionů.

xiioma ( 13. července 2022 14:38 )

horaIysa

horaIysa ( 13. července 2022 14:32 )

No tak to můžete být kobliháři rádi, že nemusíte nadávat na milovaného Babiše, ale na nenáviděného Fialu, protože to je tak jediný rozdíl. Jméno. Protože ta inflace by byla dnes za Babiše naprosto stejná.

ivanak ( 13. července 2022 13:53 )

Dokud si nechnechaji lidi SR.t na hlavu, nic se nezmění...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa