Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš se obul do 5 tisíc na dítě, jeho návrh vyjde na miliardy. „Vedlo by to k bankrotu!“ zní z vlády

Autor: for - 
4. června 2022
05:00

Vláda se po více jak měsíci dohodla na konečné podobě zákona, který umožní Čechům čerpat jednorázový příspěvek 5 tisíc na každé dítě v domácnosti. Výsledná podoba je ale podle expremiéra Andreje Babiše (ANO) nedostatečná a sám by například příspěvek nechal do domácností téct do konce roku - peníze by se podle něj našly, jak řekl Blesk Zprávám. Opoziční ANO navíc kritizuje, že se plánuje zákon projednat v tzv. devadesátce, což by zabránilo podávat pozměňovací návrhy. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na kritiku reaguje, mimo jiné připomíná, kolik by Babišovy návrhy stály státní kasu. 

Vláda se konečně dohodla na podobě zákona, díky kterému získá část českých rodin jednorázový příspěvek ve výši 5 tisíc korun na každé dítě. Peníze jsou určeny rodinám, které v loňském roce hospodařily s příjmem do jednoho milionu korun v hrubém. Vláda chce předlohu schválit v tzv. devadesátce ve zrychleném legislativním procesu, to se ale nelíbí opozičnímu hnutí ANO - problémy pak mají i s tím, kolik toho zákon rodinám vlastně přinese. 

Babiš: Směšná částka na krátkou dobu

Podle opozičního hnutí totiž zákon v podstatě žádnou větší úlevu rodinám neposkytne. Předseda ANO a expremiér Andrej Babiš (ANO) dokonce částku označil za směšnou, negativně se staví i proti tomu, aby se jednalo o jednorázovou podporu. 

A proč je to jenom do 18 let? Proč to není pro nezaopatřené děti do 26 let? Rodiče je financují do té doby, než dokončí studium,“ poznamenal dále pro Blesk Zprávy expremiér, který by dle svých slov příspěvek nechal vyplácet až do konce letošního roku. 

„To není populistické řešení. Dělá to celá Evropa a za covidu dával Emmanuel Macron i třikrát více. Lidé platí, chodí do obchodů, kde je to drahé a stát z toho má obrovské příjmy,“ dodal na náš dotaz, zdali tyto návrhy opozice nemohou být brané právě jako populistické. 

Utrácí i neutrácí. A shoda na penězích z ČEZ?

Podle ministra práce a sociálních Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je takový návrh pro rozpočet neúnosný. „Stát by to stálo 60,4 miliardy korun navíc, což si nyní opravdu nemůžeme dovolit. Tato pomoc by stát opět zadlužila a nejvíce by v budoucnu dopadla na ty, kterým by měla nyní pomoct. Nemůžeme si dovolit stát dále zadlužovat. Musíme myslet na ty nejpotřebnější, tedy na matky samoživitelky a na rodiny s dětmi, kteří pomoc nyní potřebují nejvíce. A těm náš rodinný balíček pomáhá,“ napsal v reakci na opoziční kritiku Blesk Zprávám. 

Nicméně peníze by vláda podle Babiše našla poměrně jednoduše, a to u ČEZ. „Vláda hromadí peníze v rozpočtu, třeba právě v ČEZ, a to by se mělo vzít a lidem vrátit,“ řekl nám předseda opozičního hnutí.

Co se týče ČEZ, vláda chce podle Fialy opravdu peníze z dividend využít na pomoc občanům, jak ministerský předseda uvedl během čtvrtečních interpelací. Letos by odsud mělo do kasy přistát 16,6 miliardy. 

Není to pak poprvé, co expremiér kritizuje vládu za to, že „šetří na lidech“ a škudlí si peníze. Občas má ale Babiš jinou rétoriku, která cílí na to, že vláda naopak rozhazuje. „Vláda si sama navyšuje náklady na úřadu vlády o 74 milionů korun, tam si nakoupili 118 nových počítačů,“ uvedl Babiš v únoru, jak připomíná například iDnes.cz. Uvedl také, že neumí pracovat s rozpočtem a nedělá si úspory. 

Kritika devadesátky i deštníku

Výše zmíněné návrhy k jednorázovému příspěvku by ráda opozice přednesla ve Sněmovně, kvůli devadesátce to ale možné nebude. Postavila se proti tomu i další výraznější osoba z ANO, exministryně financí Alena Schillerová na čtvrteční tiskové konferenci ve Sněmovně. 

Poslanec ANO Aleš Juchelka doplnil, že zákonodárci hnutí budou hlasovat pro pomoc rodinám, ačkoliv s rychlostí projednávání nesouhlasí. Podle místopředsedy poslaneckého klubu vládní ODS Jana Bauera by návrh ANO vedl Česko k bankrotu.

Jurečka si je navíc jist, že zákon devadesátku potřebuje. Minimálně pak alespoň zrychlené projednávání ve stavu legislativní nouze. „Snažíme se najít cestu, jak návrh projednat zrychleně, aby se dostal k lidem, kteří ho potřebují, co nejdříve,“ podotknul pro Blesk Zprávy s tím, že se nyní řeší, jak vlastně bude zákon předložen. A tedy zdali přes kritizovanou devadesátku nebo postupem, jakým byla v tomto týdnu projednávaná novela o energetice apod. 

Video  Vláda schválila mimořádný příspěvek 5000 Kč na dítě pro rodiny s příjmem do milionu ročně. Fiala a Jurečka vysvětlovali, proč  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Vedle Babiše ukazují na vládu i jiní poslanci za ANO. Premiér Petr Fiala (ODS) to například ve čtvrtek schytal od poslance Martina Kukly i za Deštník proti drahotě, který podle opozice rovněž nepomáhá Čechům, kteří jsou - či mohou být - ohroženi chudobou. 

„Lidé jsou po krk v rybníku a vy jim nabízíte deštník, aby nezmokli,“ prohlásil Kukla. Připomněl razantní růst cen energií nebo zvyšování úrokových sazeb u hypoték. Fiala opáčil, že by se neměl „deštníku“ vysmívat. Lidé by se podle něho měli podívat, co konkrétně jim může pomoci.

pindal ( 9. června 2022 19:43 )

Ze všech porevolučních politiků byl Babiš nejlepší.Je to muž činu a ne pouze teoretik,jak pozdvihnout úroveň české republiky.Blbý je,že lidem vadí,že tento člověk,s těmito schopnostmi,není chudý.Radši si zvolili teoretika,který nevylezl z paneláku.Ať nás vede,hurá.

horaIysa ( 6. června 2022 11:25 )

valachia, i provokovat se musí umět. Ne tady vyblejt zvratky a myslet si, že tím někoho dožereš. Zkus to znovu a lépe. Časem se to třeba naučíš, zámoro.

Heil_Babisch ( 5. června 2022 21:13 )

My zloději chceme prezidentem soudruha velkokapitalistu estébáka Babiše!
Jen ten nad námi drží ochrannou ruku!
Čest práci!

frantacizek ( 5. června 2022 15:30 )

mně to přijde, jako když se v 18. století, v době začínajícího osvícenství, hádali příznivci fyziokratické ekonomie (toho liberálnějšího pojetí laissez-faire) a asi 1. ekonomické teorie merkantilismu o tom, jestli jsou podstatnější půdní zdroje, tzn. jen jednotná daň z půdy, nebo se to základní bohatství má hledat ve směně a obchodu, tzn. ztotožnění tohoto mechanismu s tehdejšími platidly, což bylo určitě zlato a tuším i stříbro to vše za působení podle mě asi 1. uceleného účetnictví kameralistiky v rámci vypořádání se s feudalním majetkem.
Všichni taky věděli, že je třeba nějaké daně platit i v tzv. nové době po přechodu z feudalismu k nějaké první tržní síle, ale dohadů plno. andrejovi se divím i jako podnikateli, že nechápe princip stran má dati - dal.. rozpočet nedávno předával, čiže zná jeho slabiny a v jaké jsme situaci, a pokud nepřijde injekce z EU v podobě jeho oblíbených dotací, pak si sami nemůžeme dovolit ani prdnout.. A nemůže za tím maskovat ani (ne)předstírané (nevím, jak na tom je, neznám ho osobně) sociální cítění, bohužel. Hostina zkrátka skončila..šetřit musíme všichni na všem - energiích, sobě (nákupech), snad jen ne na kvalitě jídla, které nakupujeme, k tomu slouží ale tyhle dávky, na kterých panuje rámcově shoda. přete se o výši..důležité je to schválit, ať to jde lidem..dohadovat se můžete zase za rok, až bude nová situace, nebo za pár měsíců, až pošle EU něco a bude tady zase nová situace...nyní je třeba to poslat urychleně soc. skupinámm, které to potřebují..

ppadys13 ( 5. června 2022 12:39 )

Dát 5000 dětem by byl bankrot,ale srát ukrajině za miliardy zbraně bankrot nebude ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa