Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Poslanci odklepli energetický zákon, na plnění plynových skladů už nebude potřeba nouzový stav

Autor: ČTK, for - 
2. června 2022
12:00

Poslanci dnes projednávali energetickou předlohu k plnění zásobníků plynem. Odklepli ji zrychleně ve stavu legislativní nouze. Změna zákona má hlavně zvýšit energetickou bezpečnost, jak uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura. Zásobníky plynu jsou nyní plné z asi 54 %, nový návrh například umožní obchodníkům odebrat rezervovanou skladovací kapacitu. 

Zákon umožní mimo jiné obchodníkům s plynem odebrat rezervovanou skladovací kapacitu, kterou nevyužívají. Projednávanou novelu poslanci schválili ve zrychleném režimu ve stavu legislativní nouze. Jejím cílem je také zkrátit dobu režimu dodavatele poslední instance z nynějších šesti měsíců na polovinu. Hospodářský výbor doporučil v této novele změnit způsob řízení Energetického regulačního úřadu, to také poslanci odhlasovali. 

Řešení i bez nouzového stavu

Stanjura dnes před poslanci zastoupil ministra průmyslu Jozefa Síkelu (za STAN), který je v izolaci. Stanjura připomněl, že poté, co ruská vojska vtrhla na Ukrajinu, nastala komplikovaná situace ohledně dodávek plynu z Ruska do států EU. Poukázal na to, že Česko je téměř ze 100 procent závislé na dodávkách ruského plynu. Přijetí zákona bude podle Stanjury znamenat, že k naplňování zásobníků nebude nutné využívat nouzový stav.

To bylo ostatně zmíněno i exministrem dopravy, průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem už v době, kdy se hlasovalo o proudložení nouzového stavu. 

Stanjura dále informoval, že roční tuzemská spotřeba plynu loni představovala 9,4 miliardy metrů krychlových a z toho 2,5 miliardy spotřebovaly domácnosti. Podle Stanjury to tedy znamená, že pokud budou plné zásobníky, nebude problém se zásobováním domácností.

Také podle ministra Síkely mají úpravy zákona sloužit jako pojistka k plnění zásobníků. Na konec června chystá ministerstvo širší novelu energetického zákona, která zahrne například zjednodušení povolování budování obnovitelných zdrojů energie. „Rusko zneužívá energetiku jako zbraň pro to, aby odrazovalo evropské země závislé na jeho surovinách od podpory Ukrajiny,“ uvedl Síkela na ranní tiskové konferenci, ke které se připojil on-line. Je třeba zajistit dostatek plynu na zimu, což se podle něho zatím daří.

Video  Lidé nechápou, co se na nás řítí, vzkazuje Topolánek. A současné vládě by dal chvalitebnou  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 2. června 2022 20:17 )

Dodávky komplikují jen blázniví politici prosazující sankce, které Rusku nijak neublíží a Evropu dostávají do nejhorší ekonomické krize. Jestli se někteří domnívají, že nás "zachrání" naplnění zásobníků, které patří Němcům, tak bohužel, v případě krize nedostaneme ani kapku. Hulákat jako pomatenci Fiala, Lipavský, Pekarová, Michálek ad. na odstřihnutí od plynu, kdy je ČR takřka ze 100% na ruských dodávkách závislá, lze považovat za trestný čin a pokud jsou zde stále tytéž snahy vlády, lze to nazvat vlastizradou, zdecimováním vlastního národa a rozklad státu.

karmazdarma ( 2. června 2022 16:31 )

Lysahoro:že ty máš tendenci se ke všemu a ke všem vyjad­řovat­....­.nesež­ral jsi Šalamounovo lejno. Všechno znáš, všude jsi byl,kde jsi nebyl tam se chystáš a od Všeho máš klíče.

horaIysa ( 2. června 2022 16:19 )

Kdy proběhl se Stanjurou soud? Mimochodem, že nemá ekonomické vzdělání Schilerová ti nevadilo?

horaIysa ( 2. června 2022 16:14 )

Tak se jich na to zeptej a neotravuj s tím tady.

karmazdarma ( 2. června 2022 12:23 )

Hlavně by mě zajímalo, kolik milionů se v nouzovém stavu "odklonilo" na soukromé účty vládnoucího Pětihnusu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa