Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Topolánek předvídá 10 těžkých let v Česku: Zmínil nezaplacené účty a turbulence v EU

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
1. června 2022
05:00

Vladimiru Putinovi platíme válku na Ukrajině, přičemž se téměř třetina z nás brzy dostane do vážných problémů s placením svých účtů. Tak vypadá predikce expremiéra a předsedy Teplárenského sdružení Mirka Topolánka. Domácnostem teplo chybět nebude, ale ze svých potřeb budeme muset výrazně slevit. Snaha o energetickou soběstačnost Evropské unie přitom může rozevřít nůžky mezi těmi, kteří sedí u stolu, a těmi, kteří se musí doprošovat.

„Můžou přijít turbulence v Evropské unii. Najednou jsou tu zase ti, co mají, a ti, co nemají,“ předvídá expremiér, co nás čeká, až se budou země jako Česko muset spoléhat na plyn z Německa. „Bude muset zafungovat nějaká solidarita. A když ta nebude, tak ta eroze EU bude daleko silnější nejen z toho důvodu, že se lišíme v názorech na klimatické změny a podobně.“

„A to ještě ti lidé pořádně nechápou, protože si vůbec neuvědomují, v jaké jsme situaci, co se na nás řítí, jak složitá bude třeba ta následující dekáda - geopoliticky, bezpečnostně, energeticky, z hlediska ekonomických problémů a tak dál,“ zdůrazňuje.

Zhruba třicet procent Čechů čekají problémy s placením účtů kvůli cenám energií: „Já nemám rád slovo energetická chudoba. Tím se jakoby politici vymlouvali, že je to něco specifického, na co neměli vliv. Ale je to pořád chudoba. Může do této situace padnout nižší střední třída. Stát velmi cíleně nesmí nechat tyhle lidi padnout. Opatření navrhovaná vládou, speciálně sociální tarif na energie a další, by měla pomoct. Jde mi u toho sice mráz po zádech, ale nejsou to proinflační peníze,“ říká Topolánek.

„Buď lidé zatnou zuby, odloží některou spotřebu a možná si odpustí některé potřeby, které jsou nad rámec toho základního balíčku, jinak to bude velmi složité,“ varuje bývalý předseda vlády.

LuCo ( 9. června 2022 20:08 )

Ten, který by měl chodit doživotně jen v kanálech, by chtěl opět k válu.!Jeden z největších našich politických zmetků, bez kapky studu by měl být co nejdříve poslán na hrad Mírov, aby nekazil lidem náladu.

horaIysa ( 3. června 2022 00:39 )

Už sis nastudovala premiérovy kompetence?

horaIysa ( 3. června 2022 00:36 )

Co je ti po tom jaký jsem a k čemu se vyjadřuju?

sarina ( 2. června 2022 16:21 )

Už jsi hodně ofouklý co je ti po tom co píšu? HOUUNO!!!

horaIysa ( 2. června 2022 12:53 )

Aha, zase inteligentní blesčí filtr. Takže n.e.g.r.a.mote!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa