Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nejen platy: Stanjura popsal audit u „pávice instagramové“, problém může mít i ANO

Aktualizováno -
15. února 2022
16:47
Autor: ČTK, ula, trm, for - 
13. února 2022
13:30

Kameraman a fotograf, kteří působili na ministerstvu financí za působení Aleny Schillerové (ANO) byli nestandardně placeni. Vyplývá to z auditu, který nechal zpracovat Schillerové nástupce Zbyněk Stanjura (ODS), ministerstvo ho zveřejnilo na svém webu. Zároveň videa a fotografie, které vytvořili, byly opakovaně a v některých případech i výlučně využívány na sociálních sítích, které nevlastnilo ani oficiálně nespravovalo ministerstvo.Stanjura vyzval Schillerovou k vyvození odpovědnosti a zvažuje podání na úřad pro kontrolu hospodaření politických stran, protože řada příspěvků nebyla vykázána jako součást kampaně hnutí ANO. Působení dvou zaměstnanců stálo daňové poplatníky dva miliony korun. Schillerová pochybení odmítla.

Stanjura zadal audit nákladů na mediální servis své předchůdkyně na základě informací o extrémně vysokých platech a odměnách obou mužů. Stát za platy fotografa a kameramana zaplatil od září 2020 do konce loňského listopadu 1,93 milionu korun, s odvody na zaměstnance 2,5 milionu. Audit potvrdil, že odměňování bylo nestandardní, navíc ministerstvo dohledalo jen 11 videí a 95 fotografií, ostatní se zřejmě objevily na soukromých účtech Schillerové.

„Za mě je to jednoznačné zneužití zdrojů ministerstva financí k vlastní sebeprezentaci. Výsledkem je ohromné množství fotek a videí, ke kterým nemá ministerstvo žádný přístup a které se v mnoha případech ani netýkají jeho agendy. A to vše za peníze každého z nás. Své předchůdkyni doporučuji vyvození okamžité politické odpovědnosti. Sám nyní v této věci zvažuji a nevylučuji další kroky,„ řekl Stanjura.

Fotografie tehdejší ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) s pávem, kterou zveřejnila na svých sociálních sítích, je dnes již kultovní Fotografie tehdejší ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) s pávem, kterou zveřejnila na svých sociálních sítích, je dnes již kultovní | Facebook Aleny Schillerové

Audit odhalil i tom, že kameraman i fotograf byli na ministerstvo přijati bez výběrového řízení, obsazení místa řešila jak Schillerová, tak její kancléř. Náplň jejich práce navíc neodpovídala tabulkám, do kterých je na ministerstvu nasoukali. 

V současné době na ministerstvu pozice fotografa a kameramana obsazené nejsou. „Nikdo v tuto chvíli za peníze ministerstva financí nespravuje mé osobní účty na kterékoli sociální síti a tak to samozřejmě i zůstane. Tiskový odbor potřebuje standardní vedení, adekvátní platy, zajištění účelného nakládání s veřejnými prostředky a hlavně jasnou strategii propagovat práci úřadu primárně prostřednictvím komunikačních kanálů ministerstva.“ doplnil Stanjura.

Auditoři v této souvislosti doporučili stanovit pravidla pro vytváření, využívání a spravování videí a fotografií vytvořených zaměstnanci MF. Zároveň doporučili zajistit, aby všechny zaměstnance odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva standardně řídil přímý nadřízený, kterým je vedoucí oddělení. Doporučení se týká i kontrol odměn.

Stanjura: Měla by skončit v rozpočtovém výboru

Ministr financí krátce vystoupil před novináři, aby výsledky auditu přiblížil a aby kauzu okomentoval. Podle něj by měla exministryně vyvodit politickou odpovědnost. „Nedokážu odpovědět, jestli je možný právní nárok. To, že někdo plýtvá,  ještě neznamená, že to je nelegální. Měla by ale vyvodit zodpovědnost, za mě by neměla být nadále místopředsedkyní rozpočtového výboru,“ uvedl Stanjura.

Ministr zmínil, že nejčastější slovo v auditu je „nestandardní“. A to například u hodnocení odměn, u hodnocení vzdělání apod. „Je evidentní, že to nesloužilo, jak říkala Schillerová, k přiblížení práce na ministerstvu. To považuji za nepovedený pokus o vtip,“ konstatoval.  

Video  Ministr financí Zbyněk Stanjura o auditu, který odhalil pochybení z doby působení Aleny Schillerové.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jak uvedla Alena Schillerová v Pořadu Partie CNN Prima News, z auditu obavu nemá. Podle Aktuálně.cz ANO zaplatilo fotografovi a kameramanovi 180.000 korun a 217.500 korun.

Schillerová: Nenávistný Stanjura

Schillerová v úterý pro Blesk zprávy zopakovala, že k žádnému pochybení nedošlo, Stanjuru viní ze stranické nenávisti. „Pan Stanjura dal úředníkům politické zadání něco najít a ti po týdnu hledání nepřišli s ničím novým. Dokonce i v doporučeních pro ministerstvo jsou opatrní. A to, že byly fotografie prezentovány na mých veřejných účtech, je logické. Jako ministryně jsem byla tváří rezortu a mé příspěvky tam měly větší dosah,“ řekla Blesk Zprávám.

Zopakovala i to, že o zaměstnání a platech kameramana a fotografa nerozhodovala. „„Druhým zjištěním má být zařazení zaměstnanců na ministerstvu, což opravdu není věc, kterou by řešil ministr. Nevím, jestli pan Stanjura určuje, kdo a za kolik bude na ministerstvu pracovat. Já to nedělala a vždy jsem respektovala právní předpisy,“ dodala Schillerová.

Oba zaměstnanc ministerstva částečně platilo i hnutí ANO. „Pokud pracovali (zaměstnanci) nad rámec, pokud mě doprovázeli v kampani, nebo jsme dělali nad rámec ministerstva, tak peníze šly od hnutí ANO.“

Nešťastná otázka, nešťastná odpověď

K tomu už se předtím vyjádřil i předseda hnutí, Andrej Babiš. „Ne, hnutí ANO to nebude platit, to je problém paní předsedkyně, ona se s tím musí vypořádat. Hnutí ANO to řešit nebude, protože se (Schillerová) stala členkou (ANO) až 21. října minulého roku,“ řekl  Babiš serveru Seznam Zprávy.

„Co se týče reakce pana předsedy  - to byla neštastná otázka, nešťastná odpověď,“ komentovala Babišův výrok Schillerová. Na dotaz, zda ji nemrzí, že ji Andrej Babiš nepodržel, odvětila: „Neperu špinavé prádlo na veřejnosti. My si umíme věci vyřešit, my jsme se pohádali o jiné věci, např. o rozpočet, tady byla položená nešťastně otázka, kterou on si jinak vyložil, a odpověděl nešťastně. Pro mě je to uzavřená věc.“

.

Video  Stanjura pro Blesk o dluzích státu: Pokladnička je prázdná! Na koho dopadnou škrty?  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

 

LuCo ( 25. března 2022 18:49 )

Zbyňdo, Dej si čerstvý přliv a vytáhni do boje. Zjev k pohledání!!

LuCo ( 18. února 2022 19:40 )

Už se těším na fota krasavce Stanjury! Ale měl by si pořídit ještě slušivý melír...

xxxx678 ( 16. února 2022 09:58 )

Ukňouranýho, závistivýho, burana "Farskýho" zase blokli, díky Blesku!!!(v čem zase přileze..!?)

naidka ( 16. února 2022 09:11 )

Je vidět, jaké má Stanjurovo ministerstvo priority.

rudy_hnis ( 16. února 2022 07:51 )

Nám zlodějům a ostatním voličům Babiše se Alča moc líbí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa