Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslanci řešili důchody i ochranu uprchlíků. Rakušan to schytal od ANO, Jurečka zmínil vánočku

Aktualizováno -
13. prosince 2022
20:01
Autor: ČTK, for - 
13. prosince 2022
17:40

Možnost předčasného odchodu do důchodu bez krácení penze zřejmě budou mít od příštího roku nově vedle zdravotnických záchranářů také podnikoví hasiči. Okruh lidí s nárokem v úterý Sněmovna rozšířila v důchodové novele na návrh senátorů. Později večer schválila i pravidla prodloužení dočasné ochrany uprchlíků z Ukrajiny. Schvalování programu schůze zabralo Sněmovně téměř tři hodiny. Postaral se o to zejména bývalý premiér a předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš obsáhlou kritikou kabinetu svého nástupce Petra Fialy (ODS). Poslanci se také podvečer pohádali kvůli nepřítomnosti většiny členů vlády, především Víta Rakušana (STAN), který je pracovně v USA. Padala slova jako borci a znovu se kritizovalo i pečení vánočky Babiše.

Součástí novely je také snížení penzí vybraným prominentům bývalého komunistickému režimu. Jejím dalším cílem je rozšíření nároku na příspěvek 500 korun k důchodu za vychované dítě.

Senátoři žádali možnost předčasných penzí bez krácení i pro podnikové hasiče kvůli tomu, že na rozdíl od republikových hasičů a stejně jako zdravotničtí záchranáři nemají rentu ani výsluhy. Rozšíření by se podle senátorů týkalo například hasičů Českých drah nebo chemiček.

Pro předlohu v senátním znění, k níž se přiklonil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), hlasovalo 139 ze 147 přítomných poslanců. K jejímu přijetí bylo potřeba nejméně 74 poslaneckých hlasů. Návrh horní komory podle senátora Zdeňka Nytry (ODS) odstraňuje neodůvodněné rozdíly mezi jednotlivými kategoriemi zaměstnanců základních složek integrovaného záchranného systému.

Dřívější penzi bez krácení částky mají nyní jen horníci z hlubinných dolů. Nově budou mít tuto možnost, a to až o pět let, podle novely podnikoví hasiči, členové výjezdových skupin, operátoři středisek zdravotnické záchranné služby a také záchranáři horské služby. Po odpracování 4400 směn, tedy zhruba 20 let, by tito pracovníci mohli podle návrhu chodit na odpočinek o dva a půl roku dříve. Za každých dalších 74 směn by přibyl ještě měsíc až do hraničních pěti let. Plný nárok by tak vznikl zhruba po 30 letech práce. Poslanec ANO Jiří Mašek opět upozornil na to, že nynější vládní návrh obsahuje horší parametry, než jaké obsahovala dříve schválená úprava předčasných záchranářských penzí.

Opřel se i do Bašty

Babiš, který je jedním z kandidátů na prezidenta, dnes ve Sněmovně vyčetl Fialově vládě, že rok od svého sestavení nepředložila plnění svého programu. „Ani jednou nepředstoupila před veřejnost, aby složila účty,“ prohlásil bývalý ministerský předseda. Uvedl, že jeho kabinet naplnil program z 80 procent.

Babiš opětovně kritizoval Fialu mimo jiné za to, že nenechal ani jednou svolat mimořádný summit EU a řešení energetické krize podle něj nechává na EU, jež není schopna se dohodnout a její jednotlivé státy přijímají národní řešení. Babiš se opřel také do konkurenčního prezidentského kandidáta a poslance opozičního hnutí SPD Jaroslava Bašty. „Rád bych získal recept, jak by pan Bašta zařídil, aby vláda Petra Fialy skončila,“ uvedl k Baštovu příslibu, že by jako prezident vládu odvolal. To může hlava státu učinit podle ústavy v případě, že by kabinet ztratil důvěru Sněmovny a odmítl by podat demisi.

Rozšířit program schůze chtěl také předseda SPD Tomio Okamura, který obvinil vládu z nečinnosti a z ní vyplývajícího růstu cen potravin. Okamura chtěl debatovat také o dalším svém tvrzení, podle něhož Fialova vláda nechce řešit sociální problémy občanů. Dolní komora ale všechny opoziční návrhy na rozšíření programu odmítla.

Schillerová: Tváříte se jako borci. Vadila jí kritika vánočky

Po odhlasování novely se poslanci dostali k zákonu o prodloužení ochranné doby pro ukrajinské uprchlíky do března roku 2024, který nakonec schválili. Zákon byl probírán ve stavu legislativní nouze, což opozice ostře kritizovala. Poslanci se i mírně pohádali kvůli tomu, že ve Sněmovně nebyl přítomen ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), jenž zákon předkládá, a zastoupil ho Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Přítomnost ministra vnitra jako člověka, který za to zodpovídá, je nutná. Nelíbí se mi, že není přítomen, a je to špatně,“ načal debatu o jeho nepřítomnosti poslanec Hubert Lang (ANO). A přidala se i poslankyně Berenika Peštová (ANO). „To je směšný. Rozumím, že máte další práci, ale toto je zákon, který je klíčový, jak furt říkáte,“ opřela se do vlády.

Koalice se proti těmto slovům vzepřela. Především vicepremiér Jurečka. „To není fér. Vy, jíž předseda hnutí peče vánočku, když se tu probírají důležité zákony, sem chodíte s máslem na hlavě. Ministr Rakušan je pracovně v USA, kde reprezentuje zájmy ČR a Českou republiku kvůli předsednictví. Je tam pracovně, nepeče vánočku,“ podotkl během faktické poznámky, čímž hádku ještě více rozproudil.

Na Jurečku reagovala rychle předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Ta se svého předsedy zastala. „Už nejste v opozici, rádi se strefujete do poslance Babiše. Já se k té vánočce už minulý týden vyjádřila, pekl ji v sedm ráno, odvádíte jen pozornost. Máte si to naplánovat tak, abyste to předložili za jeho přítomnosti. Místo toho to sem pošlete ve stavu legislativní nouze a ještě se budete tvářit, jaký jste borci. Pro mě nejste!“ opřela se Schillerová do vlády.

„Máte tady vládu? Oprostěte se od Babiše, je to zbytečný a trapný. Starejte se o svou vládu, oni nechodí do práce. Babiš tu byl!“ dodala také Peštová, která připomněla, že Babiš v úterý do Sněmovny zavítal. Neuvedla ale už, že kvůli jeho hodinové řeči se zdržela samotná schůze.

Slovní přestřelky se již nestupňovaly, ale poslanci se poměrně točili v kruhu a neustále si brali slovo kvůli tomu, že jim vadí nepřítomnost Rakušana a stav legislativní nouze. Následně si brala slovo koalice, jež to obhajovala.

Video  Babiš v Blesku o boji o Hrad: Nerudová a Pavel se připravují roky, strach nemám. Bojím se jen o rodinu!  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

žanyn ( 17. prosince 2022 06:21 )

Uprchlíkům z Ukrajiny je třeba pomáhat. Ovšem stále jich přibývá a Evropa už nebude stačit zajistit jim důstojný život. Proto by bylo třeba začít sjejich dopravou za oceán do Ameriky. Spousta z nich by to jistě uvítala.

roxin ( 14. prosince 2022 06:47 )

Jaryn, to se ti zase nepovedlo-prý Babiš do žvanírny nechodí, tak jak by tam mohl nejvíc žvanit???

dynaty ( 14. prosince 2022 02:24 )

zapomněl jsi dodat, že žvaní k věci

Jakk ( 13. prosince 2022 20:41 )

V takzvaném parlamentu nejvíce žvaní mafian semafor Fiala ukrajinskej premier!!! Co slovo to lež.

Jaryn19 ( 13. prosince 2022 18:47 )

ve žvanírně nejvíc žvaní Babiš a jeho poslanci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa