Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Duel europoslankyň: Hádky o cenách energií i o krizi. Fiala, či Babiš? Kdo za ni může a jak ven?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, swp - 
2. prosince 2022
05:00

České domácnosti platí v rámci Evropy jedny z nejdražších energií, mají největší propad reálných mezd v rámci zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a také jednu z nejvyšších inflací. Podle místopředsedkyně Evropského parlamentu Dity Charanzové (za ANO) je na vině česká vláda i váhání Petra Fialy, který jakožto premiér předsedající země nevyjednává a spíše mlčí. Ve studiu Epicentra jí oponovala europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS),  která trvala na tom, že čeští představitelé situaci zvládají a konají velmi dobře. Připravenou pomoc mají pro všechny, s některými částmi plánu však doporučuje počkat až na celoevropské řešení.

„Česko má v tuto chvíli nejvyšší nárůst cen energií v celé Evropě, máme jednu z nejvyšších inflací, máme největší propad reálných mezd mezi zeměmi OECD, takže problém je prostě drahá elektřina v Česku, a to dopadá nejenom na zranitelné domácnosti, seniory, matky samoživitelky, ale už to dochází ke střední třídě, která prostě nemá na ty zálohy a nebude mít úspory,“ uvedla Charanzová s tím, že víme vzhledem k tomu, jak rychle klesají reálné mzdy, že český občan, který pracuje na plný úvazek, stejně jako pracoval minulý rok, bude mít letos o 40 000 Kč méně.

Jako jeden z hlavních problémů vnímá, že necílíme na zranitelné skupiny: „My tady máme nějaký úsporný tarif, který jsme teda dali plošně úplně všem. Takže lidi, který mají 20 bytů a domů, tak dostávají krásné částky na své účty a přitom ty peníze vůbec nepotřebují, zatímco lidé, kteří by peníze potřebovali, jich dostávají málo. To je prostě současný systém, který je nastavený v České republice, mě to netěší, je mi to líto a doufám, že vláda se probudí, prostě jedná pozdě a jedná málo,“ tvrdí Charanzová.

Vrecionová: 35 miliard korun pro velké firmy

Veronika Vrecionová má na situaci jiný názor a zdůraznila, že nemůžeme jednat jen sami za sebe a je nutné hledat řešení na celoevropské úrovni. Vláda podle jejích slov má připravené řešení, a to pro všechny: „České domácnosti již ví, malé, střední firmy, které do toho spadnou také. Mluvíme pouze o balíčku pro velké firmy, kde ten plán je připravený, ale je naprostý nesmysl, abychom s tím přišli dřív, protože v tu chvíli Německo nebude na nic čekat. Nyní se na Německo vyvíjí tlak, aby prostě k tomuto (národní podpora německých firem ve výši 250 mld. eur - pozn. red.) nepřistoupily, případně, aby se podílely na celoevropském řešení. A jestliže my půjdeme do souboje s Německem, tak se naše firmy dostanou do daleko větších problémů.“

„Česká republika je připravená pomoci, přijít se svým samostatným řešením, ale pouze v případě, že nedojde k řešení na celoevropské úrovni,“ uvedla Vrecionová a prozradila, že se pomoc velkým firmám pohybuje na úrovni 35 miliard korun. 

Charanzová: „Neumíme říct ne“ a český paskvil 

Charanzová považuje reakci vlády za pozdní a nedostatečnou a upozornila, že se české firmy připravují na propouštění a na to, že budou zavírat své fabriky, že budou odcházet z České republiky nebo budou odcházet možná i z Evropy. „A my přihlížíme tomu, jak si Německo připravuje svůj plán 250 miliard eur a jako předsednická země ani nejsme schopní říct ne a dostáváme prostě celou ekonomiku dolů,“ rozohnila se místopředsedkyně evropského parlamentu ve studiu. 

Pozitivně hodnotila celoevropskou dohodu o danění nadměrných zisků, ale i tam nachází problémy s jejich implementací v Česku: „Uděláme český paskvil, my jako předsednická země všem řekneme, jak to mají dělat a Česko je první, které smíchá hrušky s jablky. To znamená, zatížíme ty firmy daněmi až do roku 2025, takže investice nebudou, investoři odcházejí z České republiky. Zdaníme některé firmy pro jistotu 2×, což podle mě není v souladu s tím, co se dohodlo na evropské úrovni, takže teď budeme čelit žalobám.“

Vrecionová obhajovala kroky českých vládních představitelů a zdůrazňila, že podobně nás vnímají i její kolegové v evropském parlamentu: „Snažíme se velmi intenzivně a ta jednání nejsou jednoduchá i vzhledem k tomu, jak různě mají členské státy nastavené energetické mixy nebo podmínky legislativy. Nicméně, že je neuvěřitelné, jaký obrovský pokrok, jsme vlastně díky českému předsednictví udělali.“

Video  Epicentrum - Veronika Vrecionová a Dita Charanzová  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

modrosvazak ( 2. prosince 2022 15:04 )

Nic naplat, ale je vidět že obě soudružky svazačky jsou uvědomělé. Prostě europoslankyně a tam je uvědomělost nutná!

modrosvazak ( 2. prosince 2022 14:43 )

Máte pravdu, avšak nejhorší za posledních 104.let a to od samého vzniku republiky. Stejně nekvalitní jako ta protektorátní ve velko říši Německé. Servilně nás tlačí tento vlastizrádný pětislepenec zase tam do neštěstí a to jako jejích poddanou kolonii, jako jejich laciný krmelec a laciná pracovní síla. Vlastizrádný pětislepenec!!

modrosvazak ( 2. prosince 2022 14:19 )

Víte.. mezi lidem se říká, že celá tato vlastizrádná procizácká vláda P.Fialy sloužící cizím zájmům bude souzena a po zásluze i potrestána. Že jsou to skuteční škůdci a zrádci národa Českého. Že spravedlnosti neuniknou a jistě na ně dojde, jako na Moravce apod. zrádce národa Českého.

kurna1 ( 2. prosince 2022 13:22 )

Važený pane to se netáhne od nastoupení Fialy, to je dvnotrvající skutečnost za kterou mají jistě svůj podíl jak Babišova vláda, tak i Zeman, který se stal nejhorším prezidentem naši republiky !!

modrosvazak ( 2. prosince 2022 12:48 )

Že za drahé energie v Česku může neschopná vláda P.Fialy protože nevyjednává a hlavně nekoná je fakt. Je jasné že poslankyně za tunelstranu ODS bude mlžit a osočovat všechny dokola, jenom neřekne pravdu na své tunelářské komplice. Tak už to mezi ods tunelaři chodí, že oni přece nekradou, oni pouze tunelují a privatizují. Evropsko-Bruselská solidarita je politologický blábol politologa P.Fialy, který nás všechny příjde ještě moc draho. To že máme největší nárůst cen energií v celé Evropě je práce a neschopnost Fialy, kterou odnesou naše firmy a občané, které následně pošle exekutor pod most jako ty neplatiče a do jejich uvolněných bytů následně nakvartirují vychytralé práce nepotřebující utečence, samozřejmě že zadarmo čili za naše peníze. Že to mají připravené je nasnadě, ale dopady na ekonomiku je nezajímá ta at' klidně padne a republika zbankrotuje. Hlavně že je tato parta ods P.Fialy u lízu a miliarda sem, miliardy tam, hlavně ještě honem si natunelovat co to dá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa