Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fiala s ministry po návratu z ostřelovaného Kyjeva: Vidíme obrovské množství příležitostí pro Čechy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. listopadu 2022
18:58
Autor: ČTK, Mii, swp, dn - 
1. listopadu 2022
06:55

Do Kyjeva vyrazili navzdory ruskému ostřelování a hrozbě o život. Čeští ministři v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) v pondělí podnikli cestu do Kyjeva, kde společně jednali s ukrajinskou vládou a prezidentem Volodymyrem Zelenským. Jak moc složité plánování podobně nebezpečné cesty bylo a co přineslo? O tom členové Fialova kabinetu promluvili na brífinku po příletu z výpravy.

Cesty se účastnili premiér Petr Fiala (ODS), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), ministr financí Zbyňek Stanjura (ODS) a ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

„Cesta naprosto splnila svůj účel a byla nepochybně přínosná,“ řekl na dnešní tiskové konferenci vlády po návratu z Kyjeva premiér Fiala. Zmínil také, že Ukrajina je pod pokračujícím útokem ze strany Ruska. „Měli jsme možnost vidět i obytné budovy, které byly zničeny při posledních raketových útocích. Byly tam i oběti na životech,“ uvedl premiér.

„Je důležité, abychom Ukrajinu v jejím spravedlivém boji posílili,“ prohlásil také Fiala. „I to byl jeden z cílů naší cesty, abychom se bavili s ukrajinskými přáteli o tom, kam má směřovat naše podpora, a abychom je ujistili o tom, že ve vojenské, humanitární a ekonomické podpoře budeme pokračovat nejenom my, ale budeme spolupracovat i s ostatními zeměmi,“ pokračoval.

„Budeme dál pokračovat ve vojenské a humanitární pomoci,“ uvedl s tím, že Česko bude působit v tomto směru i na ostatní země.

Fiala: Ukrajina slíbila českým firmám dobré podmínky při obnově země

Ukrajina se podle Fialy přihlásila během pondělního jednání českých ministrů v Kyjevě k tomu, že bude vytvářet dobré podmínky pro české podnikatele. Firmy Fiala vyzval po příletu delegace do Prahy k zapojení se do transformace země.

„Jsou zde otevřené dveře, je to příležitost, kterou lze využít,“ konstatoval s tím, že na jaře se sejde komise pro prohlubování spolupráce v průmyslu. Největší poptávka je podle Fialy v odvětví dopravy, zdravotnictví či energetiky, včetně jaderné.

„Vidíme obrovské množství příležitostí,“ řekl k tomu český premiér a podotkl: „Česká republika má zájem spolupracovat především v oblasti obrany, dopravy, zdravotnictví či energetiky, včetně jaderné.“ Ukrajinská strana se podle něj také zavázala k tomu, že bude vytvářet dobré podmínky pro české firmy, které budou chtít na Ukrajině podnikat. „Vyzýváme české firmy, které o to mají zájem, ať toho využijí,“ podotkl Fiala.

Sankce fungují, věří Fiala

„Jsme přesvědčeni, že je potřeba Rusko dostávat do stále větší izolace,“ řekl Fiala na dotaz ohledně sankcí. „Víme, že ty sankce fungují, data to ukazují,“ podotkl. Zvažována je v současnosti i role Běloruska a možnost zpřísnění sankcí. „Diskuze o sankcích v EU nekončí a jsme připraveni k dalším krokům podle vývoje situace,“ prohlásil dále Fiala s tím, že Rusko v agresi nekončí.

„Pozval jsem ukrajinskou vládu do Prahy na příští rok, termín budeme ale samozřejmě ještě připravovat i v závislosti na tom, jaké budou v důsledku válečného konfliktu možnosti ukrajinské strany,“ oznámil také Fiala. Zkritizoval také Rusko za nedodržování dohody o vývozu ukrajinského obilí. „Musíme najít způsob, jak tuto obliní cestu znovu obnovit,“ prohlásil dále. Svět si podle něj nemůže dovolit dopustit destabilizaci regionů, které jsou závislé na dovozu ukrajinského obilí.

S opravou a obnovou poničené infrastruktury na Ukrajině může podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) pomoct řada humanitárních programů, jednal i o možnostech pro uprchlíky, v případě, že konflikt s Ruskem bude pokračovat.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) diskutovala v Kyjevě možnost třítýdenních kurzů pro ukrajinské vojáky organizovaných ČR i možnost dalších návazných kurzů. Jednala i o založení podniku, který by se podílel na opravách ukrajinské vojenské techniky.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v pondělí uvedl, že česká návštěva v jednom z nejsložitějších období ukrajinských dějin je projevem obrovské solidarity a podpory. Fiala označil za přirozené a automatické další pokračování vojenské i humanitární podpory Ukrajiny. Cílem je obnova územní celistvosti země, řekl.

Aktuálně česká vláda uvolnila 20 milionů korun na nákup naftových generátorů, které mají po ruských útocích pomáhat s nahrazováním výpadků dodávek elektřiny v Dněpropetrovské a Lvovské oblasti.

I prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil, že čeští ministři přicestovali do Kyjeva ve chvíli, kdy se město stalo znovu cílem ruského ostřelování. Uvedl, že s Fialou koordinoval sankční kroky vůči Rusku. Státníci hovořili i o vytvoření speciálního soudního dvora pro zločiny způsobené Ruskem po únorovém napadení Ukrajiny či o spolupráci při opravě vojenské techniky a obraně proti dronům.

Ukrajinský prezident Fialovi předal vysoké státní vyznamenání, řád Jaroslava Moudrého. Ocenil jím Fialův mimořádný přínos rozvoji ukrajinsko-českých vztahů a spolupráce, ale také podporu nezávislosti a územní celistvosti Ukrajiny.

Komplikace hned na začátku

Příjezd české delegace o zhruba hodinu zdržel letecký poplach v Kyjevě. Ruské rakety totiž podle ukrajinských úřadů ráno opět mířily na civilní infrastrukturu metropole. Podle svědků byl vidět kouř z asi deset míst výbuchů a velká část města se ocitla bez proudu a dodávek vody.

Předseda české vlády navštívil Kyjev už v březnu, krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu, kdy do hlavního města přijel spolu s polským premiérem Mateuszem Morawieckým a předsedou slovinské vlády Janezem Janšou. Šéf české diplomacie Lipavský byl v ukrajinské metropoli letos potřetí.

Video  Útok dronů na Kyjev: Takhle pálili Rusové na hlavní město Ukrajiny  - Reuters
Video se připravuje ...

Válek: Chceme pomoci Ukrajině s obnovou zdravotnictví

Také ministerstvo zdravotnictví se chce podílet na obnově zdravotnického systému Ukrajiny. Důležité je podle něj zajistit dostatek léků a nastavit spolupráci lékařských fakult. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), který se při pondělní návštěvě vlády v Kyjevě setkal s ukrajinským ministrem zdravotnictví Viktorem Ljaškem, je zásadní, aby se ukrajinští zdravotníci z ČR mohli co nejdříve vrátit na Ukrajinu.

Válek již po začátku uprchlické vlny hovořil o tom, že ho ministr Ljaško vyzval, aby se Česko nesnažilo získat přicházející ukrajinské zdravotníky pro trvalou práci. Ukrajina je podle něj bude potřebovat.

„Již na začátku války a uprchlické krize jsem deklaroval, že budu apelovat na to, aby se příchozí ukrajinští lékaři a zdravotníci mohli co nejdříve vrátit zpět do své vlasti a podílet se tak na její obnově. To jsem zopakoval i včera. I nadále budeme Ukrajinu v jejím boji s agresivním nepřítelem podporovat,“ uvedl Válek.

Video  Ministr Válek vs. dveře: Úsměvný moment po návratu vlády z Ukrajiny  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Podle Válka ministři jednali o možnostech zapojení České republiky do rekonstrukce ukrajinského zdravotnictví, obnově zdravotních kapacit a nastavení tamního vzdělávacího systému, ze kterého by mohly těžit ukrajinské i české univerzity.

„Zahájili jsme jednání o rekonstrukci ukrajinského zdravotního systému, kde věříme v úspěšné zapojení českého průmyslu. Především je třeba obnovit tamní zdravotní kapacity, zajistit dostatek léčiv a nastavit spolupráci našich lékařských fakult s těmi ukrajinskými. Z té budou mít užitek ukrajinské i naše univerzity,“ uvedl náměstek ministra Jakub Dvořáček. Ministerstvo organizovalo na Ukrajinu také humanitární dodávky léčiv, které darovaly české farmaceutické firmy.

10:43
Dnes

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa