Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Zaslouží si pomalou smrt.“ Ruská ambasáda znechutila svět příspěvkem o obráncích Mariupolu

Autor: ČTK - 
30. července 2022
18:08

Ukrajinští představitelé dnes odsoudili výzvu ruské ambasády k oběšení bojovníků ukrajinského pluku Azov, informovala agentura AFP. Kyjev tak reagoval na příspěvek ruského velvyslanectví v Londýně, které na twitteru vyzývalo k ponižující smrti ukrajinských zajatců.

„Bojovníci pluku Azov si zaslouží popravu, ale ne popravčí četou, nýbrž oběšením, protože to nejsou skuteční vojáci. Zaslouží si ponižující smrt,“ napsalo v pátek večer ruské velvyslanectví na twitteru. Sociální síť příspěvek následně skryla, protože podle ní porušuje pravidla týkající se nenávistných projevů. Tweet ale zcela nesmazala, neboť může být “potenciálně zajímavý pro veřejnost„.

“Přečtěte si to, až vám budou říkat, že Rusko by nemělo být izolováno. Není rozdíl mezi tím, když ruští diplomaté vyzývají k popravě ukrajinských zajatců, a tím, když to dělají ruští vojáci v Olenivce. Všichni se podílejí na těchto válečných zločinech a musejí být pohnáni k odpovědnosti,„ uvedl na twitteru mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko.

Kyjev odsoudil vyjádření ruské ambasády den po útoku na věznici v obci Olenivka v Doněcké oblasti, při němž pravděpodobně zahynuly desítky ukrajinských válečných zajatců, včetně příslušníků pluku Azov. Z útoku na vězení se vzájemně obviňují obě strany konfliktu.

“Rusko je teroristický stát. Ve 21. století mohou jen divoši a teroristé na diplomatické úrovni říkat, že si lidé zaslouží popravu oběšením,„ uvedl na komunikační platformě Telegram šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Prezident Volodymyr Zelenskyj označil páteční bombardování věznice v Olenivce v Doněcké oblasti na okupované východní Ukrajině za úmyslný válečný zločin. Prezident rovněž uvedl, že mělo být jasně právně uznáno, že Rusko je státním sponzorem terorismu.

Azovský pluk se vyznamenal při obraně Mariupolu, strategického přístavu na jihovýchodě Ukrajiny. Po dlouhých týdnech obléhání a odporu v ocelárnách Azovstal se v květnu ruské armádě vzdalo asi 2500 ukrajinských bojovníků.

15:19
Dnes

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

13:48
Dnes

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

Zobrazit celý online

 

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa