Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Rusové přeskupují síly. U Izjumu nasadili 15 tisíc vojáků, ukrajinská obrana odolává

Autor: ČTK - 
4. května 2022
10:49

Velení ruských ozbrojených sil nasadilo u ukrajinského Izjumu 22 praporních uskupení ve snaze proniknout do oblasti Donbasu. Ve své ranní zprávě o dění na Ukrajině to uvedlo britské ministerstvo obrany. Každá z těchto taktických jednotek má 600 až 800 vojáků a důstojníků, zhruba desítku tanků a disponuje značnou palebnou silou.

„Rusko se snaží prolomit ukrajinskou obranu a připsat si významnější územní zisky, velmi pravděpodobně má v úmyslu pokračovat za Izjum a dobýt města Kramatorsk a Severodoněck,“ uvedlo britské ministerstvo.

Dobytí těchto míst by upevnilo ruskou vojenskou kontrolu nad severovýchodním Donbasem. Moskva by tak získala strategický opěrný bod pro odříznutí ukrajinských sil v oblasti.

Východní Ukrajina je nyní místem nejtěžších bojů v zemi, analytici očekávají, že se Rusko pokusí obklíčit ukrajinské síly. Postupuje však pomalu, protože ukrajinští bojovníci se zakopávají a používají k útoku na protivníka zbraně dlouhého dosahu, upozorňuje agentura Reuters.

5:56
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Hlásíme se zpět s online reportáží o válečném dění na Ukrajině. 

Ukrajina v posledních týdnech zintenzivnila své útoky na Rusko a zaměřila se zejména na energetickou infrastrukturu. Při ukrajinském dronovém útoku v západoruské Bělgorodské oblasti zemřeli dva lidé. Informoval o tom dnes podle agentury AFP gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Uvedl, že v důsledku útoku došlo k požáru obytného domu a zemřeli dva civilisté, a to muž a žena. 

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

Zobrazit celý online

Ukrajinský generální štáb ve své pravidelné ranní situační svodce uvedl, že Rusko provedlo raketové útoky ve snaze zničit dopravní infrastrukturu v osmi ukrajinských regionech - konkrétně v Dněpropetrovské, Kirovohradské, Lvovské, Vinnycké, Kyjevské, Zakarpatské, Oděské a Doněcké oblasti.

Ukrajinská média o silných explozích v některých městech, jako je Lvov nebo Dnipro, informovala už v úterý. Zasažen byl i blíže neupřesněný objekt v horách Zakarpatské oblasti, uvedl tamní gubernátor Viktor Mykyta. Podle ukrajinských médií šlo o první ruský úder v této oblasti od začátku války.

Frontová linie se k dnešnímu ránu podle velení ukrajinské armády nezměnila, ačkoliv se Rusové pokusili zahájit ofenzivu na obce Dovhenke v Charkovské oblasti a Orichiv v Záporožské oblasti, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Ukrajinské obranné síly na Donbase za posledních 24 hodin odrazily 12 útoků, uvedla agentura Unian s odvoláním na generální štáb.

V Mariupolu podle něj ruská armáda pokračuje v náletech a ostřelování pozic ukrajinských sil v hutním komplexu Azovstal. Invazní jednotky opět ostřelovaly mimo jiné město Charkov. V oblasti města Lyman, které se nachází poblíž Slovjansku, Rusko podle ukrajinské armády posílilo své jednotky.

Ruské ministerstvo obrany dnes podle agentury TASS uvedlo, že jeho ozbrojené síly raketovými údery zničily šest elektrických rozvoden na pěti ukrajinských železničních stanicích včetně Lvova. „Ukrajinské skupině vojsk na Donbasu přes ně byly dodávány zbraně a munice vyrobené v USA a evropských zemích,“ tvrdí mluvčí ruského resortu obrany Igor Konašenkov.

Ruské letectvo podle něj v noci zasáhlo také 40 ukrajinských vojenských objektů, včetně čtyř muničních skladů. Konašenkov dále mimo jiné hlásí zničení odpalovacího zařízení raket Točka-U nebo tří lokátorů systému protivzdušné obrany S-300.

Podobné informace stran konfliktu není možné ihned ověřit.

Video  Členové pluku Azov pomáhají evakuovat civilisty z ocelárny Azovstal v Mariupolu  - Blesk TV, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa