Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin podepsal dekret o jarním odvodu do armády. Týká se skoro 135 tisíc mladých Rusů

Autor: ČTK - 
31. března 2022
12:47

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos o jarních odvodech do armády. K vojenské službě má být od 1. dubna do 15. července povoláno 134.500 občanů Ruské federace ve věku od 18 do 27 let, oznámila agentura TASS. Základní vojenská služba v Rusku trvá 12 měsíců.

Putin na začátku války proti Ukrajině osobně sliboval, že žádní povolanci nejsou a nebudou nasazeni ve „speciální vojenské operaci“, jak Rusko označuje svou válku na Ukrajině. Pak ale ministerstvo obrany přiznalo „několik případů“ nasazení odvedenců.

Ukrajinské úřady informují o velkém množství vojáků základní služby mezi zabitými a zajatými ruskými vojáky, což dokládají snímky a videi, připomněla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Senátorka ze sibiřské autonomní Tuvské republiky Ljudmila Narusovová už dříve uvedla, že na Ukrajině přišlo o život přinejmenším 96 odvedenců. „Z roty o síle sta mužů zůstali naživu jen čtyři,“ tvrdila v parlamentní rozpravě o zákonu, který hrozí až 15 lety vězení za „lživé informace“ o ruských ozbrojených silách. Její žádost o vysvětlení nechalo ruské ministerstvo obrany bez odpovědi.

Ve středu ruská média s odvoláním na petrohradské úřady napsala, že dva Rusové z Petrohradu, kteří byli povoláni ke službě v armádě a následně odesláni do bojů na Ukrajině, se vrátili do vlasti.

19:45
Dnes

Přes různé pohledy na ruskou hrozbu je důležité o tom s partnery upřímně mluvit. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to řekl novinářům před dnešním odletem do Budapešti, kde se mimo jiné v pátek setká se svým protějškem Péterem Szijjártóem.

„Budeme se bavit o česko-maďarských vztazích, ale také bezpečnosti, ruské agresi proti Ukrajině a celkově o situaci v Evropě,“ řekl Lipavský. „Pohledy na ruskou hrozbu se liší, přesto si myslím, že je potřeba se státy, jako je Maďarsko, velmi pečlivě a upřímně o ruské hrozbě hovořit,“ poznamenal. Celá Evropa podle něj čelí ruské hybridní válce.

19:23
Dnes

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění dvou lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za persona non grata jednoho ruského diplomata.

18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

Zobrazit celý online

Petrohradská ombudsmanka Světlana Agapitovová uvedla, že od začátku války dostala sedm stížností od příbuzných vojáků - šest od matek a jednu od manželky - „kvůli nedobrovolnému uzavření kontraktů o službě v armádě a o předpokládaném přemístění vojáků-odvedenců na Ukrajinu“.

Putinův rozkaz neposílat podvedené vojáky na Ukrajinu vojenské úřady obvykle obcházejí tím, že vojáky donutí podepsat profesionální kontrakty. Jejich vysílání do bojových jednotek může souviset s ruskými potížemi s doplňováním stavů jednotek na Ukrajině. Ukrajinský generální štáb ve středu upozornil, že vojáci v 26. tankovém pluku žádají zrušení kontraktů o službě v ruské armádě, které je donutili podepsat až po příjezdu na Ukrajinu.

Video  Rosgvardija - Putinova osobní armáda na špinavou práci  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa