Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výhružky, únosy, mučení: Okamžitě přestaňte psát o válce, nebo... Rusové drsně zastrašují novináře a útočí

Autor: Natalja Aharkovová - 
31. března 2022
06:55

Do redakcí ukrajinských medií ve velkém chodí výhružné dopisy. Ty novinářům slibují surové výslechy v případě, že nepřestanou se svou činností. Ukrajinský Institut masových informací a zpravodajský web Veřejnost již zaznamenaly skutečně silný útok DDoS (typ útoku na internetové služby nebo stránky, jehož cílem je cílovou službu znefunkčnit a znepřístupnit ostatním uživatelům, pozn. red.). Uvádí se, že hackeři šíří viry, které ničí soubory a snaží se získat kontrolu nad správou webů. Podle medií k tomu dochází kvůli tomu, že byly zveřejněny informace o 148 zločinech spáchaných Rusy na novinářích od začátku invaze na Ukrajinu.

Rusové spáchali nejvíce těchto zločinů v Kyjevě a jeho okolí, šlo o vraždy, zranění, únosy, střelbu, ale i o výhrůžky a kybernetické útoky. Kromě toho byl velký počet těchto činů zaznamenán také v Cherstonské a Záporožské oblasti. Tam jsou některá města obsazena ruskou armádou, k zastrašování však dochází nejenom na těchto místech.

Jaké a od koho dostávají ukrajinští novináři výhrůžky, řekl Blesku redaktor serveru Inform.zp.ua, Erik Brinza ze Záporožské oblasti.

Erik Brinza, redaktor serveru Inform.zp.ua Erik Brinza, redaktor serveru Inform.zp.ua | archiv

Jaký výhružný dopis dostala vaše redakce?

Než se tak stalo, už jsem četl ve zprávách, že místní média dostala podobné dopisy. Tak jsem si říkal, že možná něco takového přišlo i k nám. Zkontroloval jsem redakční poštu a ve spamu jsem skutečně našel anonymní zprávu. Byla údajně od FSB (Federální služba bezpečnosti, hlavní domácí bezpečnostní služba Ruské federace, pozn. red.). Psalo se tam, že proti všem novinářům a zaměstnancům naší redakce už bylo v Rusku zahájené trestní stíhání za „extrémismus“. Dále text uváděl, že se budeme nyní všichni zodpovídat z toho, co jsme psali o událostech v Záporožské oblasti, zejména o Berďansku, Melitopolu, Tokmaku a Polohách. Že se budeme zodpovídat před zákonem Ruské federace. Vyhrožovali nám, že po dobytí Záporožské oblasti budeme všichni zatčeni. V dopise nám také nabízeli, že dokončí naši práci, napíší za nás žádosti o propuštění a budou za nás činit pokání za naše činy, že pak bychom se snad možná vyhnuli perzekucím.

Anonym, který přišel do záporožské redakce, vyhrožoval zatčením a drsnými výslechy, pokud novináři nepřestanou informovat o tom. co Rusové páchají Anonym, který přišel do záporožské redakce, vyhrožoval zatčením a drsnými výslechy, pokud novináři nepřestanou informovat o tom. co Rusové páchají | Archiv
.

 

Jak jste na hrozby reagovali?

Jsme mladý a veselý kolektiv. Od 24. února pilně pracujeme v podstatě v režimu 24/7. Takže už jsme se samozřejmě naučili, že Rusko v této válce využívá psychologický tlak a vliv. Naši novináři a redaktoři to vzali s nadhledem. Vzali jsme to s humorem a pokračovali v práci. Nikdo se nikoho nebojí, protože pravda je na naší straně. Psali jsme o hrozných věcech, které se dějí v okupovaných částech Záporoží, a budeme v tom pokračovat.

Obrátil se váš tým na orgány činné v trestním řízení, na lidskoprávní žurnalistické organizace, aby posoudily takovéto výhružky?

Kontaktovali jsme Národní svaz novinářů Ukrajiny a poskytli jim kopii dopisu, jako důkaz hrozeb, které dostávají novináři v našem regionu. Víme, že to v našem městě nebyl ojedinělý případ. Svaz novinářů to shromažďuje v jedné složce jenom pro Záporoží. Informoval o tom také Institut masových informací, což je organizace, která podporuje místní média na Ukrajině a reagovala i na další porušování ukrajinských zákonů a na tlak na novináře, který je vyvíjen Ruskem. Strážce zákona jsme nekontaktovali, protože dopis byl anonymní, nemyslíme si, že by to k něčemu bylo.

Zaznamenali jste také kybernetické útoky na vaše média? Jakou ochranu nyní poskytujete novinářům?

Takový útok jsme zaznamenali už dříve a to nejenom my, ale i další informační servery na Ukrajině. Před válkou stránky vydělávaly na reklamě a byla na nich různá místa určená pro bannerovou reklamu partnerů. Jednoho dne Rusové napadli tento systém, pokud jste šli na naše stránky, viděli jste pouze ruskou vlajku a svatojiřskou stuhu, nic víc. Zareagovali jsme však okamžitě a přidali další zabezpečení pro náš server a další ochranu přihlášení pro našeho správce. Naštěstí nás to nezničilo.

Když začala válka, všichni jsme si nainstalovali bezpečné systémy a dvoufázové ověřování. To byla naše první reakce, protože jsme věděli, že dojde k pokusům o vyřazení našeho webu, aby mohl být využit v zájmu Ruska. Bráníme se, jak nejlépe můžeme, a navíc jsme vytvořili záložní archiv celého webu na evropském serveru. 

Válka je výzvou pro všechny sféry činnosti. Jak se změnila práce novinářů, zejména ve vaší redakci?

Redakce funguje mnohem více než před válkou. 25. února jsme všichni vstávali v pět hodin a za patnáct minut už se na webu objevily první zprávy. V současné době funguje redakce nonstop. Všichni píšeme zprávy ve dne v noci, zvláště pokud se v Záporoží děje něco důležitého. Lidé musí vědět, co se děje ve městě, v regionu, zemi. Naše práce se tedy změnila, pracujeme více a tvrději.

Nemáme žádný stálý pracovní režim, nemáme rozdělené směny, nemáme naplánováno, který den bude kdo pracovat. Všichni společně pracujeme na společném výsledku. Myslím, že je to naše přirozená reakce na skutečnou hrozbu, na to, že je ohrožena naše bezpečnost.

Ruské jednotky jsou už 30-40 km od Záporoží a mnohá města v Záporožské oblasti byla dobyta okupanty. Vidíme, co se tam děje se svobodou slova, novináři jsou zavíráni do vězení, ukrajinská televize a rozhlas jsou vypnuty a je spuštěna ruská propaganda. Prostě jsme nemohli jinak, pracujeme a věříme, že je to naše informační fronta.

Video  Děsivá zkáza po útoku Rusů: Naprosto zničili obchoďák v Kyjevě  - Reuters
Video se připravuje ...

Musíme to vyhrát! Navíc bych rád poznamenal, že všichni novináři v Záporoží se v této době sjednotili, mezi novináři a redakcemi neexistuje žádná konkurence. Naopak si pomáháme, vytváříme společné chaty, společné iniciativy. Někdo může přispět technikou, jiný lidmi. Nezáleží na tom, kdo informaci získal jako první, nejen, že ji zveřejní, ale také sdělí kolegům. 

Je to válka, která nás všechny sjednotila tváří v tvář společným hrozbám a společným cílům, abychom mohli této hrozbě čelit a překonat ji. 

Naše kanceláře jsou samozřejmě zavřené, protože v Záporoží je zákaz vycházení a jsou problémy s dopravou. Pracujeme z domova, ale redakce funguje na maximum. Nemůžeme jinak, chceme aby Ukrajina vyhrála a to i na informační frontě.

Jaká média zůstávají na trhu, která byla nucena ukončit svou činnost?

V Záporoží jsou místní rozhlasové stanice, ale rozhodnutí Rady národní bezpečnosti a obrany odstartovalo maraton. To samé v televizi. Nyní je tam méně lokálního obsahu, ale i nadále tam jsou místní zprávy a informace. Všechny kanály rozhlasu a televize v samotném Záporoží však zatím fungují, což je dobře.

V holdingu máme dvě FM stanice. Měli jsme vlastní vysílače v Tokmaku, Dniprorudnem a Záporoží v prvních dvou městech však nyní naše vysílače nefungují. Podle médií jsou v obcích ruská rádia nebo stanice takzvané  Doněcké lidové republiky. Nevím, co je s vybavením. Jsou tam zabavené vysílače, dobyté věže a není tam žádný ukrajinský signál. V Záporoží jsme na tom lépe, je tu internet, světlo a vše, co potřebujeme k práci.

Jaké potřeby mají v současné době novináři vaší redakce?

Vzhledem k dění v oblasti samozřejmě všichni redaktoři myslí na budoucnost a negativní scénáře, které mohou nastat. V případě negativního vývoje je pro novináře důležité mít alternativní přístupové body k internetu – Starlink nebo něco jiného, ​​k čemu se lze připojit, i když váš poskytovatel přestane poskytovat internetové služby. Plus samozřejmě alternativní sítě, které fungují i v případě, že nefunguje centrální napájení. Jedna věc je fungovat, když je všechno bez problémů a druhá, když přestane jít rozvodna a baterie se za 5 hodin vybije a už nebude možné ji nabít. Proto si myslím, že je lepší předpokládat, že můžou nastat negativní scénáře a být připraven, než nemít záložní plán.

Vidíme, co se teď děje v Melitopolu, což je celkem blízko Záporoží. Tam už není žádné mobilní připojení ani internet, všichni poskytovatelé byli po příjezdu ruských jednotek odstaveni. Jedinou možností, kterou tamní novináři mají, je opustit Melitopol a pracovat z okolních měst.

Pro nás jsou tedy v případě negativního vývoje možné jenom dva scénáře, buď mít alternativní zdroj elektřiny a přístupové body, nebo odejít na území ovládané Ukrajinou, kde bychom mohli pokračovat v psaní a šíření informací.

Novináři nyní pracují s větším nadšením, ale v současné době neexistují příjmy z reklamy. Hledáme proto grantovou podporu. Je, aby lidé i nadále dostávali mzdy, potřebují z něčeho žít, kupovat jídlo, platit energie, živit rodiny.

Válka je válka, ale je třeba dál žít. Pokračujeme v práci a věříme ve vítězství Ukrajiny na všech frontách!

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa