Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ruská propaganda jede na plné obrátky: Na sítích ukazuje fotky koček, zatímco umírají lidé

Aktualizováno -
5. března 2022
18:06
Autor: tsv, ČTK, Mii - 
4. března 2022
19:24

Autoritářský prezident Vladimir Putin od počátku invaze svádí hned dvě války, jednu na území Ukrajiny a druhou na svém vlastním. Lidem nechce prozradit, co se děje. Místní média jsou nyní pod obrovským tlakem, dostala přísný zákaz šířit „dezinformace“ o probíhající válce a jakkoli vyjadřovat solidaritu s ukrajinským lidem. Státní duma v souvislosti s konfliktem zilegalizovala i slovo „válka“. A ruské úřady zablokovaly celý Facebook a Twitter. Směrem do světa je ale Rusko na Twitteru aktivní a na svém oficiálním účtu sdílí fotky koček.

Ruský parlament schválil zákon, který pod hrozbou trestu 15 let vězení zakazuje šířit jakékoli „dezinformace“ o konfliktu na Ukrajině. Za fake news ovšem místní vláda považuje informace v nesouladu s vlastní agendou. Vedení země od propuknutí války mluví o masakru jako o mírové misi, o Ukrajincích jako o nacistech a o ruských útočnících jako o obětech ukrajinských tyranů.

Rada dohlížející nad rádio stanicí Echo Moskvy se rozhodla ukončit nejen provoz samotného kanálu, ale i příslušejících webových stránek. „Vedoucí rada velké a jediné liberální rádio stanice Echo Moskvy se rozhodla stanici zlikvidovat i spolu s jejím ohromně bohatým webem. Doufejme, že ji někdo zarchivuje, v budoucnu bude velmi cenná,“ napsal v příspěvku na Twitteru šéf strategické katedry Ruské akademie věd. „Tahle válka Rusko mění velmi špatným způsobem.“

Změna teď, nebo nikdy a plány ruské FSB

„Rusko se buď změní teď, anebo nikdy,“ prohlásil Ivan Ždanov, bývalý šéf zakázané Antikorupční nadace opozičníka Alexeje Navalného. „Nastal moment, po kterém už bude pozdě. Buď se všechno změní teď v nadcházejících dnech a týdnech, nebo se z Ruska stane druhá Severní Korea. Bez internetu, bez přístupu k okolnímu světu.“

Útok na Ukrajinu byl podle ruského bezpečnostního analytika Pavla Luzina dalším krokem na cestě k velké „ideologické přeměně“, která se začala rýsovat už v roce 2020, píše server RadioFreeEurope. O tu se má údajně snažit přežitek sovětské KGB v podobě ruské FSB (Federální služba bezpečnosti, kterou mezi lety 1998 a 1999 vedl sám Putin). „Obecně se, jak to vidím já, rozhodli zrealizovat svou ideu o deglobalizaci Ruska,“ řekl Luzin. „Myšlenka je taková, že nastal čas k ukončení těch her za posledních 30 let, podrobit celý tehdy sovětský prostor jedné vládě a zkrátka ho uzamknout před světem.“

Ukončení provozu Echa Moskvy bylo ze strany Kremlu podle Luzina naprosto logickým rozhodnutím. „Kdyby je nechali dál vysílat takové programy, tak by se veřejnost dozvěděla pravdu o tom, co se děje na Ukrajině,“ vysvětlil. „A jakmile by se to dozvěděla, lidé by začali volat po ukončení války.“

Slovo „válka“ vyškrtnuto ze slovníku

Státní duma zakázala šíření „dezinformací“ o probíhající válce ve středu 3. března. Zákonodárci novelu schválili jako samostatný rozšiřující článek trestního zákona tak, aby „předcházela diskreditaci ozbrojených jednotek Ruské federace v době jejich probíhajících operací s úmyslem chránit zájmy federace a jejích občanů a zároveň udržet mezinárodní mír a bezpečnost“.

Civilisté obvinění z jakkoli rozsáhlého šíření fake news mohou čelit desetiletému trestu vězení. Pokud by svými výroky způsobili „vážné následky“, odsedět si mohou až 15 let. Federální úřad pro kontrolu a cenzuru médií Roskomnadzor přikázal všem informačním serverům a tisku zveřejňovat pouze informace předem schválené státem.

Úřad zároveň zakázal v souvislosti s konfliktem používat slovo válka nebo invaze, informoval web RadioFreeEurope. O masakru se má hovořit striktně jen jako o „speciální vojenské operaci“.

Kreml zakázal i Facebook a Twitter, sám sdílí kočky

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor se pak v pátek rozhodl zablokovat přístup k sociální síti Facebook v Rusku. Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Facebook podle úřadu diskriminuje ruská média.

Roskomnadzor uvedl, že od října 2020 došlo k 26 případům diskriminace ruských médií ze strany Facebooku. Tato sociální síť podle něj omezila přístup na státem podporované kanály, jako je RT a tisková agentura RIA.

O něco později úřad zakázal i sociální síť Twitter, informovala agentura Interfax. Samotné Rusko ale účet na této síti i nadále spravuje, je určený pro zahraniční publikum. O invazi Ukrajiny a umírajících civilistech na něm není ani slovo, za to zde země sdílí fotky koček. 

Válka Rusko vs. Ukrajina
08:04
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil fotografie následků ruského úderu a znovu apeloval na to, aby svět pomohl Ukrajině protivzdušnou obranu.

07:55
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo raketami na Dněpropetrovskou oblast na východě Ukrajiny. Zranění utrpělo přes 20 lidí, jedno dítě v nemocnici na následky poranění zemřelo. Informoval o tom na telegramu šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinského regionu Serhij Lysak.

V Dnipru je hlášených 15 lidí se středně těžkým zraněním, v Kryvém Rihu byli zranění tři lidé a stejný počet v Synelnykove. V tomto městě ležícím na jihovýchod od Dnipra poranění utrpěly dvě děti, jedno z nich zemřelo.

07:50
Dnes

Tady jsou záběry zřícení ruského bombardéru a také fotografie jeho trosek. Na sociálních sítích se šíří informace, že si letoun Rusové sestřelili sami. 

Video  Útok na jaderný blok! 3 atentáty na prezidenta. A Rusové míří na Kyjev.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa