Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Co létá nad Ukrajinou? Protiletadlové střely Stinger vyhnaly Rusy už z Afghánistánu

Autor: pohu, swp - 
4. března 2022
11:10

Protiletadlový přenosný komplet FIM-92 Stinger byl vyvinut v 60. a 70. letech minulého století v USA. Ve výzbroji americké armády se poprvé objevil v roce 1981. Od té doby byl Stinger použit v mnoha vojenských konfliktech a narazíte na něj ve výbavě armád po celém světě. Stingery vyrábí americká společnost Raytheon Technologies, jeden z největších dodavatelů zbraní a vojenské techniky na světě.

Raketový komplet Stinger je zhruba 1,5 metru dlouhý, má průměr 70 milimetrů a váží cca 10 kilogramů. Vyslaná řízená střela dokáže zasáhnout letadlo ve výšce téměř 4 kilometry ze vzdálenosti až 4,8 kilometru. Raketa Stinger je odpalována z ručního odpalovacího zařízení, které zpravidla obsluhuje jeden operátor. Komplet lze umístit také na vozidla nebo vrtulníky. Během prvních sekund po odpálení letí raketa rychlostí až 2 700 km/h. Na cíl je naváděna pomocí infračerveného čidla. Pokud protiletadlová střela cíl mine, spustí se přibližně po 17 sekundách režim autodestrukce.

Vyhnaly Stingery Sověty z Afghánistánu?

První úspěšný sestřel letadla si raketa Stinger připsala ve válce o Falklandy v roce 1982. Jeden z britských vojáků tímto způsobem zasáhl argentinský bojový letoun. Významnou roli hrály Stingery také v konfliktu SSSR a Afghánistánu v 80. letech. Afghánští bojovníci totiž od americké CIA obdrželi stovky, podle některých zdrojů až tisíce raketových kompletů Stinger. S jejich pomocí mohli lépe čelit ruským letadlům.

Někdy se dokonce uvádí, že Stingery vyhnaly Sověty z Afghánistánu. To je poněkud nadsazené tvrzení, ale na neúspěchu SSSR se podepsaly výraznou měrou. Sovětská letadla totiž musela v důsledku potenciální hrozby létat výše, což omezovalo možnosti vzdušné podpory.

Ukrajinci dostávají FIM-92 Stingery od Němců či Američanů

FIM-92 Stinger může sehrát důležitou roli rovněž v konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Protiletadlová střela pomáhá Ukrajincům smazávat deficit v oblasti leteckého arzenálu. Napadená země dostává rakety Stinger od států, které ruskou invazi ostře kritizují. Nizozemsko poskytlo Ukrajině 200 raketových kompletů, Německo 500 a další stovky putují z USA. Ještě před vpádem ruských vojsk získali Ukrajinci řízené střely Stinger také od Litvy a Lotyšska.

22:04
28. 3. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra. Přejeme vám dobrou noc.

21:22
28. 3. 2024

Hlavní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že telefonicky hovořil se šéfem amerického sboru náčelníků štábů Charlesem Brownem o tom, co potřebuje ukrajinská armáda pro následující měsíce. Jmenoval posílení ochrany před ruskými vzdušnými údery, generálové podle něj projednali také budování opevnění.

20:48
28. 3. 2024

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se v loňském roce zvýšil o 5,3 procenta poté, co se předloni v důsledku ruské invaze propadl téměř o třetinu. Oznámil to dnes ukrajinský statistický úřad. Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková již v lednu uvedla, že ukrajinská ekonomika loni vzrostla o pět procent.

Zobrazit celý online

Video  Jaké jsou druhy atomových bomb a jak si před nimi zachránit život?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa