Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čína věděla o invazi dopředu? Rusy žádali, aby spustili útok až po olympiádě, tvrdí v USA

Autor: ČTK - 
3. března 2022
06:55

Vysoce postavení čínští představitelé požádali na začátku února ruské činitele, aby Moskva nespouštěla invazi na Ukrajinu před koncem zimních olympijských her v Pekingu. Uvedl to deník The New York Times (NYT) s odvoláním na americké a evropské činitele, kteří se odvolávali na zprávu západní tajné služby.

Podle NYT zpráva naznačuje, že Peking měl určitý stupeň znalosti o ruských plánech či záměrech provést invazi na Ukrajinu ještě předtím, než Moskva minulý týden operaci zahájila.

Obeznámený zdroj, který si vzhledem k citlivosti záležitosti nepřál být jmenován, agentuře Reuters uvedl, že podle zprávy Čína tento požadavek skutečně vznesla. Odmítl ale uvést podrobnosti.

"Tvrzení uvedená v příslušných zprávách jsou spekulace bez jakéhokoli opodstatnění a mají za cíl obvinit a očernit Čínu," uvedl mluvčí čínského velvyslanectví ve Washingtonu Liou Pcheng-jü.

Americké ministerstvo zahraničí, Ústřední zpravodajská služba (CIA) ani Rada pro národní bezpečnost (NSC), která je poradním orgánem amerického prezidenta, na žádost o komentář nereagovaly.

Po týdnech varování ze strany západních představitelů zahájilo Rusko plnohodnotnou invazi na Ukrajinu 24. února - jen několik dní po skončení zimních olympijských her v Pekingu.

Komunikaci mezi čínskými a ruskými představiteli zachytila jedna ze západních zpravodajských služeb. Činitelé, kteří zprávu prověřovali, ji považují za důvěryhodnou, uvedl NYT.

Jeden z představitelů administrativy prezidenta Joea Bidena, který byl podle listu se zpravodajskými informacemi obeznámen, uvedl, že zpráva přímo nenaznačovala, že rozhovory o invazi probíhaly na úrovni čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho ruského protějšku Vladimira Putina.

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:56
Dnes

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

Video se připravuje ...
Další videa