Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin prý udeří na Ukrajinu ve středu. Západ nabádá: Utečte! Blízké diplomatů stahuje i ČR

Aktualizováno -
12. února 2022
16:20
Autor: sova, ČTK - 
12. února 2022
10:15

Opusťte Ukrajinu, dokud letecké spojení ještě funguje. Tak zní vzkaz britských a amerických úřadů svým občanům na území země obklíčené ruskými vojenskými jednotkami. Podle jejich zpravodajců dojde k útoku Moskvy v nejbližších dnech a obavy se týkají i toho nejhoršího – bombardování ukrajinské metropole Kyjeva. USA v sobotu spustily evakuaci diplomatů, rodiny zaměstnanců velvyslanectví stahuje i Česko. Ministerstvo zahraničí zároveň varuje před cestami nejen na Ukrajinu, ale i do Běloruska.  Úder Moskvy by měl přijít ve středu, informuje britský list Daily Mail.

České velvyslanectví v Kyjevě opustí rodinní příslušníci pracovníků, jinak bude fungovat dál. V případě zhoršení situace ministerstvo přijme další opatření.

K situaci se dnes v Kolíně vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan. „Sbíráme veškeré dostupné informace, nechceme přidávat na nějaké panice, nicméně obezřetnost v této chvíli je určitě namístě,“ řekl Rakušan. Doplnil, že kdyby se situace na Ukrajině vyhrotila, je Česko připraveno dostat své občany do bezpečí. Dodal, že aktuálně nehrozí ani bezprostřední energetická krize, například kvůli výpadkům dodávek ruského plynu.

„Hrozba použití síly k dosažení jakýchkoli cílů Kremlu je pro ČR jakožto člena EU a NATO neakceptovatelná. Stále doufáme v úspěch diplomatických jednání, zároveň se ale společně v rámci EU a spojenci v NATO připravujeme na nejhorší možný scénář,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Útok už ve středu?

Německý deník Der Spiegel napsal, že podle informací americké CIA by mohlo dojít k napadení Ukrajiny ve středu 16. února. Rusko má poblíž ukrajinských hranic už celkem 130 tisíc vojáků.

Tajné služby údajně disponují i návrhy tras, kterými by se Putinova vojska mohla během hrozící invaze vydat. Americký poradce pro otázky národní bezpečnosti a člen kabinetu prezidenta Joe Bidena Jake Sullivan v pátek ve svém varování rovněž uvedl, že „Spojené státy se v případě ruského útoku nebudou pro nikoho (na Ukrajinu) vracet“.

Americké ministerstvo zahraničí v sobotu dalo pokyn k odjezdu z Kyjeva diplomatům, kteří nezastávají kriticky důležité funkce, uvedla média s odvoláním na vyjádření velvyslanectví USA v Kyjevě. „Ministerstvo zahraničí USA dnes přikázalo zaměstnancům, kteří nezastávají kriticky důležité pozice, odjet z velvyslanectví USA v Kyjevě kvůli ustavičným zprávám o stoupajícím počtu ruských vojáků u hranic s Ukrajinou, svědčících o možnosti rozsáhlých vojenských akcí proti Ukrajině,“ citoval list Ukrajinska pravda z vyjádření zastupitelského úřadu. Na velvyslanectví podle deníku zdůraznili, že nehledě na nadcházející snížení stavu diplomatického personálu základní tým zůstane na Ukrajině.

Se snižováním počtů pracovníků na svých zastupitelských úřadech na Ukrajině začalo i Rusko. „V obavě z možných provokací kyjevského režimu či třetích zemí jsme skutečně přijali rozhodnutí o určité optimalizaci stavů ruských zastupitelských úřadů na Ukrajině. Upozorňujeme, že naše velvyslanectví a konzuláty budou pokračovat v plnění svých základních funkcí,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Dvoudenní bombardování i kybernetický boj

Každý Američan by měl z Ukrajiny odcestovat do 48, nejlépe však do 24 hodin,“ nechal se slyšet Sullivan. Poznamenal také, že nelze vyloučit rychlý útok na Kyjev. Podobnou výzvu v pátek vydala řada dalších zemí, včetně Británie, Nizozemska, Japonska a Lotyšska.

Sullivan promluvil krátce po videokonferenci amerického prezidenta Joea Bidena také s lídry několika zemí NATO a představiteli EU. Podle poradce není jasné, zda Putin již dal příkaz k zahájení invaze. Sullivan zároveň očekává, že se s ruským prezidentem bude Biden chtít telefonicky spojit.

„Američtí představitelé očekávají strašlivou, krvavou akci, která začne dvoudenním leteckým bombardováním a kybernetickým bojem, po němž bude následovat invaze s možným cílem změny režimu,“ informoval na twitteru Nick Schifrin, korespondent americké veřejnoprávní televize PBS.

Atomové kanóny na dostřel velkých měst

Před nebezpečím útoku varoval občany i starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Jeho prohlášení se týkalo i doporučení Ukrajincům pro případ ruského útoku. Patří mezi ně zajištění komunikace pro případ výpadku internetu nebo telefonní sítě, zvýšení kapacity protiatomových krytů, vytváření zásob pohonných hmot a odsouhlasení plánů evakuace.

Na síti se také objevila videa, která údajně ukazují přesun atomových kanónů směrem k Ukrajině. Záběry vyvolaly obavy, že Putin možná posílá vojenskou techniku vyzbrojenou jadernými zbraněmi na dostřel velkých ukrajinských měst.

Podle britského listu The Sun bylo video, na němž jsou vidět obrovská děla 2S7 Pion, pořízeno v osadě Vesjolaja Lopaň v Bělgorodské oblasti na západě Ruska. Jen 16 kilometrů od ukrajinských hranic.

Tato ničivá zbraň, známá jako „sovětské atomové dělo“, je jedním z nejsilnějších dělostřeleckých kanónů, které kdy byly vyrobeny. Může nést až čtyři jaderné střely ráže 203 mm, které mají potenciál zničit rozsáhlé oblasti.

Na mrazivé tiskové konferenci začátkem tohoto týdne Putin varoval, že pokud by Ukrajina vstoupila do NATO, riziko jaderné války by se zvýšilo.

Video  Ukrajinci u Černobylu trénují obranu proti Rusku  - Reuters
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 12. února 2022 19:32 )

To jsou jednoduchý počty. Co by dělal na Ukrajině.

Jirik-ta ( 12. února 2022 19:31 )

kralovna-vsech-mori ( 12. února 2022 18:49 )

Klídek, nemá cenu se zabývat žblechtama

kralovna-vsech-mori ( 12. února 2022 18:46 )

To je už tal dlouho, že si to Jíra ani nepamatuje.

kamjdu ( 12. února 2022 17:43 )

Zobrazit celou diskusi