Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Není jiná možnost.“ Ukrajinci se připravují na válku, někteří už nosí zbraň i do práce

Autor: Darina Jíchová - 
26. ledna 2022
05:00

Napětí mezi Ukrajinou a Ruskem graduje, západní odborníci spekulují o tom, zda a případně kdy ruský prezident Vladimir Putin zahájí invazi. Ukrajinská vláda žádá o pomoc, Američané už z Ukrajiny začali stahovat své diplomaty. A běžní Ukrajinci? Lidé rozhodně nesedí s rukama v klíně a řada z nich je připravená, vojenský výcvik za sebou mají třeba i ženy z domácnosti, uvedl list Daily Mail.

Šestadvacetiletý Maksym Bilyk z Charkova je počítačový expert, vojenské službě se vyhnul kvůli žaludečním vředům. Reportérům však sdělil, že by v případě invaze neváhal a šel bránit svou zemi, a to i když nikdy nedržel zbraň v ruce. „Nechal bych se vyzbrojit a šel bych na bitevní pole bez jediného zaváhání,“ řekl tisku Bilyk.

„Nikdo z nás nechce bojovat, ale pokud přijde útok proti nám, musíme se bránit,“ dodal na vysvětlenou. Jeho město Charkov se nachází blízko hranic s Ruskem, Putinova armáda je momentálně jen zhruba 50 kilometrů odsud. „Představa bojů a zbraní mě samozřejmě znepokojuje, chci žít v míru. Tohle je ale naše země, nemáme, kam jinam jít. Takže není jiná možnost, než za ni bojovat,“ prohlásil Bilyk.

Běžní Ukrajinci jsou odhodlaní bránit svou vlast

Druhé největší ukrajinské město žije ve strachu, dokonce i prezident země Volodymyr Zelenskyj uvedl, že může dojít k tomu, že se Rusko pokusí okupovat Charkov. Tento jejich krok by podle něj vedl k plnohodnotné válce. Bilyk krátce zavzpomínal na obří sochu Lenina, která stála ve městě, i na to, že dnešní náměstí Míru se dříve jmenovalo po zakladateli sovětské tajné policie.

Bilyk se před osmi lety, tedy v roce 2014, účastnil protestů. „Začalo to jako protivládní demonstrace, ale přerostlo to v boj za svobodu a demokracii,“ vysvětlil. Počítačový expert se narodil už do posovětské doby a svoboda je pro něj jedna z nejdůležitějších hodnot. „Tuto svobodu teď ohrožuje Putin,“ shoduje se řada Ukrajinců, kteří přemýšlí nad tím, co se reálně bude dít v případě útoku.

Někteří lidé si začali dělat zásoby jídla, jiní, stejně jako Bilyk, jsou v případě potřeby připraveni aktivně se zapojit do války. Jeden z členů charkovského zastupitelstva sdělil Daily Mailu, že by rád manželku a dva syny poslal do Litvy, on sám v zemi zůstane a půjde na frontu. Zbrojní průkaz má, je totiž nadšeným lovcem.

Ukrajina se připravuje na možný vpád ruské armády, (23.01.2022). Ukrajina se připravuje na možný vpád ruské armády, (23.01.2022). | ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Oleg: Co budu lovit, je otázkou

„Jestli si mám koupit ostřelovačskou pušku, musí to být na lov. Co ale budu lovit? To je úplně jiná otázka,“ objasnil Oleg Abramyčev (35), který se mimo jiné věnuje organizaci různých společenských událostí. Abramyčev přesně charakterizuje specifika oblasti, která má hluboké kulturní, historické, lingvistické a často i rodinné vazby s Ruskem.

Abramyčev se narodil na Sibiři, tedy v Rusku, s rodiči se ale přestěhoval na Ukrajinu, když byl malý. Cítí se jako Ukrajinec. Muž přiznal, že myšlenky na otevřený konflikt ho děsí. Svobodu jako takovou klade na první místo, teprve až za ní stojí právo státu na sebeurčení. Putin v minulosti označil Ukrajinu „za uměle vytvořenou zemi, kterou z pod kontroly Moskvy dostali její nepřátelé“ a měla by být součástí „Nového Ruska“, a to od Charkova na východě po Krym na jihu. Poloostrov Krym Rusko anektovalo v roce 2014.

Putin stále trvá na tom, že invazi Ukrajiny nepřipravuje, oblast kolem Charkova je plná ruských emigrantů, někteří z nich Putina obdivují, jsou však toho názoru, že Charkov je ukrajinský a ukrajinským zůstat musí. Někteří emigranti si dokonce postěžovali na to, že z jejich přítomnosti na Ukrajině si ruský prezident udělal zbraň, Putin sice tvrdí, že je chce „ochránit“, jeho agrese je ale ohrožuje.

Expert: Ukrajina má lepší armádu než v roce 2014

Většina vojenských expertů si je vědoma toho, že Ukrajina vojensky Rusku vzdorovat nemůže, a to i přes to, že za posledních několik let ukrajinská armáda posílila. Britský odborník Glen Grant, který působí jako poradce ukrajinské vlády, dodal, že Putin by Ukrajinu nedostal zadarmo. „Ukrajina teď má skutečnou armádu plnou lidí, kteří jsou ochotni nasadit své životy,“ uvedl Grant.

V armádní rezervě, která čítá kolem 900 tisíc osob, je i další počítačový expert z Charkova. Ten už si svou výstroj a zbraň přinesl i do práce, kdyby bylo potřeba, do pěti minut by byl připraven k boji. V roce 2014 armádě, která byla značně poznamenána korupcí a selhávala proti proruským separatistům, vypomáhali dobrovolníci. Mezi ně patřila i grafická designérka Jenni Špaková (47).

Špaková vyrůstala v Sovětském svazu a dobře si pamatuje, jak fungoval. Aktivně se zapojovala do prodemokratických protestů se záměrem zajistit dětem lepší budoucnost. Tato aktivita vedla až k rozvodu, její manžel byl výrazně proruský. „Vzpomínám si na chudobu, nedostatek jídla a lži, protesty pro mě byly cestou, jak se zbavit komunistické minulosti,“ vojákům na frontě asistovala tak, že jim nosila jídlo a oblečení.

Na vojenský výcvik chodí i ženy

Špaková pomáhala i v oblasti vztahů s veřejností, bojovala hlavně s ruskou propagandou. Žena je znovu připravená zapojit se do boje. „Chci ochránit svou zemi a bojovat za Ukrajinu,“ prohlásila. Nevládní agentury jako třeba Ukrajinská legie poskytují základní výcvik pro všechny, kdo by se chtěl do bojů zapojit. Podle jejich zástupců v posledních dnech velmi vzrostl zájem civilistů o vojenský výcvik a kurzy první pomoci. Trénink většinou trvá měsíc.

„Výcvik je adekvátní pro lidi, kteří nikdy neviděli, potažmo nikdy nedrželi zbraň,“ vysvětlil šéf charkovské větvě Ukrajinské legie Alexandr Gorbatěnko. „Lidé k nám přijdou s nulovou znalostí a my z nich uděláme tým, který zvládne střílet, podat první pomoc a hlavně se ubránit v případě vojenské eskalace,“ dodal.

Nabízený výcvik podstoupila například padesátnice a žena v domácnosti Marina Poljakovová. „Mám sbalený batoh a připravenou i neprůstřelnou vestu. Jsem odhodlaná připojit se k odporu a udělat všechno, co je potřeba,“ prohlásila Poljakovová, které je zároveň šéfkou charity pečující o rodiny zemřelých vojáků. Ukrajinka se nechala slyšet, že je unavená za života ve stínu Ruska.

Marina si ovládání zbraně našla na internetu

Poljakovová zmínila, že v osmileté válce s Rusy, v regionech se bojuje od anexe Krymu v roce 2014, zemřelo mnoho Ukrajinců. „Jejich smrt nesmí být nadarmo. Chci, aby Ukrajina byla svobodná demokratická země,“ uvedla. Poljakovová se nebojí ani vojenské techniky, když se dozvěděla, že Britové na Ukrajinu poslali protitankové zbraně, hned si na internetu našla, jak se používají.

„Nemá smysl někam utíkat. Pokud utečeme, válka nás bude pronásledovat, musíme zastavit našeho nepřítele a zastavit tuhle válku,“ sdělila tisku. Poljakovová také pro Daily Mail vypověděla, že spousta lidí z Charkova sdílí její názor. Podle Abramyčeva by se do odboje zapojilo tak 10 procent lidí. Sociolog z Charovské univerzity Artěm Litovčenko se však domnívá, že zapojení do odboje bude minimální, oblast je podle něj plná proruských sympatizantů a lidí s vazbami na Rusko.

Litovčenko má pravdu, nicméně i v tomto regionu za posledních let zintenzivněla protiruská nálada, průzkum veřejného mínění z prosince 2021 tvrdil, že až čtvrtina dospělé populace by šla bojovat, pokud by Rusové vtrhli na jejich území. Ukrajinu by bránil i manažer baru Serafim Sabaronskyj (28). Je smíšeného rusko-ukrajinského původu, o jeho loajalitě však nelze pochybovat.

Napětí na ukrajinsko-ruské hranici stoupá. Napětí na ukrajinsko-ruské hranici stoupá. | Reuters

„Cítím se jako Ukrajinec, tohle je moje vlast,“ uvedl Sabaronskyj. Svěřil se s tím, že chce žít „normální nudný evropský život, bez toho, aby mu někdo se zbraní říkal, co má dělat“. Také on má připravený batoh pro případ, že by musel rychle opustit svůj dům. Oproti ostatním není připraven na aktivní boj, ale spíše na skrývání, v batohu má spací pytel, vařič, ostrý nůž, baterku, sirky a lékárničku.

„Špatně vidím, o nějaké fyzičce se nedá ani mluvit, neumím bojovat, nikdy jsem nedržel zbraň, nejsem úplně materiál na frontu,“ zhodnotil pro Daily Mail jeden charkovský umělec. Mnoho lidí je skutečně připraveno na útěk před armádou, na sociálních sítích se šíří video o tom, co si sbalit, jak přežit v přírodě, jaká si zapamatovat telefonní čísla. „Pokud máte dítě, dejte mu do kapsy lísteček s vaším telefonním číslem,“ radí na internetu matky.

miro 49 ( 12. února 2022 13:21 )

Odpovím na otázku. Od roku 2017 se na Ukrajině poblíž Očakiva buduje americká vojenská základna. V Rumunsku a Bulharsku již jsou. Že by tam nebyli Američani ?
Dotaz 2. Není náhodou soustřeďování Ruských vojsk na západní hranici reakcí na loňské manévry NATO v Pobaltí ? Letos budou na Slovensku.
Dotaz 3. Jak to souvisí ? Stačí jen porovnat kolik vojáků a základen mají USA v zemích kolem Ruska a kolik mají Rusové vojáků a základen v zemích kolem USA.

Ford Henry ( 26. ledna 2022 15:18 )

youtu­.be/6C­OKC5Z­U6gM

Ford Henry ( 26. ledna 2022 14:58 )

Tedy válčil by stejně jak Putin.

rudy_hnis ( 26. ledna 2022 13:36 )

Putin s Lavrovem to tvrdí. Proto musí Rusko zahájit 3.svět. válku.

hahans ( 26. ledna 2022 11:00 )

Zřejmě nemáte informace ani o Afghánistánu ani o Ukrajině. Asi se jen díváte na ČT.

Zobrazit celou diskusi