Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sestřelili si vlastní letadlo! Šéf špionů popsal ruská selhání a varuje před „barbarskou válkou“

Autor: trm - 
31. března 2022
06:40

Ruský prezident Vladimir Putin špatně odhadl situaci, ruští vojáci na Ukrajině ve velkém odmítají plnit rozkazy, a dokonce sestřelili vlastní bojový letoun. Informace, které dosud chodily jen od Ukrajiny nebo zdrojů, které není možné ověřit, popsal detailně šéf britské špionážní agentury GCHQ Jeremy Flemig. Informují o tom britská média i americká CNN.

„Stále to vypadá, že Putin masivně špatně odhadl situaci. Je jasné, že špatně odhadl odpor ukrajinského lidu," řekl Flemig při návštěvě Austrálie. Podlé šéfa britských špionů Putin přecenil schopnosti ruské armády.

Kvůli tomu, že invaze zdaleka nepostupuje tak, jak si Kreml vytyčil na jejím počátku, přešel Kreml podle Fleminga na „plán B“, kterým je „barbarství vůči civilistům“. „Viděli jsme ruské vojáky – bez zbraní, demoralizované – jak odmítají plnit rozkazy, sabotují vlastní vybavení, a dokonce sestřelují vlastní letadlo,“ řekl Flemig. Neupřesnil ale, kde přesně k tomu došlo.      

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Zobrazit celý online

Několik zdrojů v posledních dnech tvrdí, že Putin od svých poradců nedostává úplné informace nejen o situaci na Ukrajině, ale ani o stavu ruské ekonomiky, která je pod tvrdými sankcemi Západu. „Přestože věříme, že se Putinovi poradci bojí říct mu pravdu, rozsah toho, co se děje, musí být režimu křišťálově jasné,“ řekl Fleming.  

„Máme informace o tom, že Putin měl pocit, že je klamán ruskou armádou," řekl podle Reuters již dříve nejmenovaný americký činitel, podle nějž proto prezident přestal plně důvěřovat svému vojenskému vedení. “Putin ani nevěděl, že jeho armáda na Ukrajině využívá a přichází o brance, což poukazuje na jasné přerušení toku přesných informací směrem k ruskému prezidentovi," dodal.  

Fleming také potvrdil, že Rusko používá žoldáky a zahraniční bojovníky k podpoře svých sil – včetně nechvalně proslulých Wagnerovců. Skupina podle něj chystá na Ukrajině výrazné posílení. “Uvažují o přemístění sil z jiných konfliktů a náboru nových bojovníků. Tito vojáci budou pravděpodobně používáni jako potrava pro děla, aby se pokusili omezit ruské vojenské ztráty," dodal Fleming.  

Video  Devastace okolí Mariupolu po ruském ostřelování  - reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa