Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Expert: Rusové začali nešikovně, na Ukrajinu vyjeli „jak na výlet“. Použijí biologické zbraně?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
24. března 2022
05:00

Podle Jana Ludvíka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy je třeba si při sledování informací z konfliktu na Ukrajině uvědomit, že toho spíš více nevíme, než víme. Momentálně se zdá, že má v bojích mírně navrch Ukrajina, ale bezpečnostní analytik v Epicentru Blesk Zpráv varoval, že se ruská armáda i přes nešikovný a nekoordinovaný start neustále zlepšuje. Mimo jiné hovořil také o problémech biologických zbraní a vysvětlil, proč Mariupol s největší pravděpodobností padne.

„Ruská armáda napadla Ukrajinu způsobem, který je vojensky nepochopitelný. Místo toho, aby využila těch svých sil, toho co uměli, tak ze začátku vůbec nebojovali, tak jak cvičí. Ale v malých jednotkách, ve kterých se navzájem nepodporovali, se, když to řeknu laicky, divoce rozjeli na Kyjev a další města, s tím, že předpokládali, že jim nebude Ukrajina klást nějaký zásadní odpor,“ popsal hned v úvodu Epicentra počáteční chyby ruské ofenzívy, která podle Ludvíka na Ukrajinu vyjela „jak na výlet“.

Ukrajina velmi dobře využívá svých výhod. I téměř po čtyřech týdnech bojů si dokázala udržet klasickou bojovou techniku, jako jsou tanky, dělostřelectvo a nadále jim funguje i letectvo, „To je neuvěřitelné, že se to Rusku nepodařilo mnohem víc eliminovat a ukazuje to nějakou míru nešikovnosti ruské armády, případně vměšování politického vedení do vojenského plánování, což typicky víme, že nikdy nedopadá dobře,“ vysvětlil Ludvík.

Na druhou stranu zdůraznil, že při ozbrojeném konfliktu se armády během bojů učí a zlepšují, a i když by na začátku Ruskou armádu hodnotil spíše nedostatečnou, nyní už by to bylo spíše za tři. Bezpečnostní expert varoval, že k dalšímu zlepšování na ruské straně bude s největší pravděpodobností docházet, kdežto Ukrajinci podle něj bojují už od začátku na jedničku.

Problémy biologických a chemických zbraní

Americký prezident Joe Biden varoval před Putinem a možným použitím zbraní hromadného ničení. „Biologické a chemické zbraně jsou vojensky jen omezeně užitečné, respektive mají obecně spoustu problémů,“ tvrdí Ludvík. „Chemické zbraně většinou nedokážou o moc víc než klasické konvenční moderní zbraně. Naopak s sebou přinášejí řadu problémů, protože vám to může například vítr zavést zpátky na vlastní jednotky…,“ vysvětlil, že oproti pravidelně cvičené ukrajinské armádě by chemické zbraně neměly žádný výrazný efekt.

18:36
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že si telefonoval s předsedou americké Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a naznačil, že ho požádal o to, aby nechal hlasovat o další americké vojenské pomoci Ukrajině. Ta se už přes dva roky brání ruské invazi a v poslední době se objevují zprávy, že jí dochází munice. Důležitou vojenskou pomoc od Spojených států však blokuje republikánské vedení sněmovny.

„Informoval jsem předsedu Johnsona o situaci na bojišti, konkrétně o dramatickém nárůstu ruského vzdušného teroru,“ napsal na sociální síti X ukrajinský prezident. „Jen minulý týden bylo vypuštěno na ukrajinská města a komunity 190 střel, 140 dronů Šáhed a 700 řízených leteckých bomb. Největší ukrajinská vodní elektrárna je mimo provoz. V této situaci je zásadní, aby americká pomoc Ukrajině rychle prošla v Kongresu,“ doplnil.

17:50
Dnes

Od Petrohradu na západě Ruska až po Magadan na Dálném východě ruská policie zatýká lidi za to, že komentovali teroristický útok v Krasnogorsku na okraji Moskvy. Upozornil na to dnes zpravodajský server Meduza, který působí z lotyšského exilu. Za „schvalování terorismu“ jim v případě uvěznění hrozí roky za mřížemi. Mezi nejméně šesti

17:06
Dnes

Do moře u Sevastopolu na anektovaném Krymu se zřítilo ruské vojenské letadlo. Pilot se katapultoval a z moře jej vyzdvihli záchranáři, uvedla dnes ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na místního gubernátora. Do moře spadla ruská stíhačka Su-35, uvedla rozhlasová stanice Radio Svoboda na svém ruskojazyčném webu a dodala, že incident natočili očití svědci. Letoun při pádu do moře hořel.

Zobrazit celý online

Podle Ludvíkových slov toho o biologických zbraních víme jen velmi málo. Teoreticky mají stejně strašlivou účinnost jako zbraně jaderné, ale je velmi těžké predikovat, čeho tím dosáhneme. „Použití biologických zbraní by se mohl velmi vymstít… Nastartujete nějakou nemoc a může se stát, že to začne mutovat, máte spoustu problémů, vrátí se vám to na vlastní jednotky. Není to něco, co přináší strategický efekt,“ popsal jeden z důvodů, proč se jaderné velmoci rozhodly omezit investice do rozvoje těchto zbraní hromadného ničení.

Co jsou to hypersonické zbraně? Proč podle Ludvíka Mariupol s největší pravděpodobností padne? Jak by do celého konfliktu mohly zasáhnout jednotky z Běloruska a jak přemýšlí americký prezident Biden? Sledujte celý záznam Epicentra s bezpečnostním analytikem Janem Ludvíkem. 

Video  Epicentrum - Jan Ludvík  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fido2 ( 24. března 2022 09:36 )

Asi netušili, že ukrajinci budou bažit po krvi. Zajisté dostali zdarma také ty válčené hry, co jsou k dispozici našim dětem a tisíce krvelačných filmečků, aby dostali chuť válčit. Je to hnus - každná válka, v Sýrii, Iráku atd. Jen je to dál a nevidíme to. To by bylo politých ambasád rudou barvou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa