Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: 3 týdny války na Ukrajině. Odborník odhalil Putinův poslední krvavý manévr

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
17. března 2022
05:00

Ve čtvrtek 24. února oznámil ruský prezident Vladimir Putin invazi na Ukrajinu. Po třech týdnech bojů dle expertů může Rusko označit za úspěch jen rychlý posun na jihu Ukrajiny, v dalších oblastech se ukrajinští vojáci tvrdě brání. Podle politologa Jana Kofroně však existuje poslední reálný scénář, podle nějž by mohla ruská armáda výrazně ukrajinským jednotkám uškodit.

„Na začátku to vypadalo, že si Rusové mysleli, že se Ukrajinci vůbec nebudou bránit. Rusové jeli neskutečně rychle, zejména po hlavních tazích,“ říká na začátku rozhovoru pro Blesk Podcast politolog Jan Kofroň z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Tento expresní a z hlediska taktiky riskantní postup podle Kofroně svědčí o očekávání Rusů, že budou přijati jako osvoboditelé a svých cílů dosáhnou s malými ztrátami. Opak je pravdou.

Do Kyjeva se ruským jednotkám nepodařilo vstoupit, Charkov není zcela obklíčený a obstoupený Mariupol se stále brání. Překvapivý je podle Kofroně pouze snadný postup ruské armády na jihu Ukrajiny od Krymu. „To je z mého pohledu neuvěřitelné, protože když se podíváme na Krym, tak je jen několik míst, odkud z něj lze přejít. Vždycky jsem si říkal, že Rusové budou mít v té oblasti předpřipravené IED (pozn. red. improvizované výbušné zařízení), miny. Takhle by v případě invaze jen nachystali miny a v případě potřeby by je odpálili, ale vypadá to, že buď nic neměli nebo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mobilizoval pozdě,“ odhaduje expert, z jakých důvodu se pravděpodobně Rusům podařilo od Krymu dostat k Chersonu a Mariupolu.

Boje o dálnici

Od Mariupolu tyto ruské jednotky sevřely ukrajinské vojáky, kteří bojují proti separatistickým republikám Luhansk a Doněck. „Tohle je oblast, kde dochází k nepříznivému vývoji. Kdyby se Rusům nějakým způsobem podařilo probojovat více ze severu od města Izium, tak by situace pro Ukrajince byla velmi těžká, protože od něj vede jedna jediná velká cesta. Vzhledem k velké převaze Rusů ve vzduchu může být stahování jednotek velký problém. To je oblast, kde dochází k velkým bojům a Ukrajincům se příliš nedaří. Pokud bych se v následujících dnech obával nějakého většího ruského vítězství, tak je to tady,“ jmenuje Kofroň možnost, jak by Putin mohl zvrátit vývoj a získat na východě Ukrajiny převahu.

Jak se ale konflikt bude dále vyvíjet, nelze zcela předvídat, ať už proto, že Rusko má řadu problémů. Jedním z těch největších je nedostatek profesionálních ruských vojáků. Podle Jana Kofroně mělo být před invazí na hranicích odhadem až 75% ruských taktických praporních skupin. „Jsou ještě schopní někde dalších 20% taktických praporních sil najít, ale šlo by to na úkor toho, že by se velmi obnažovali. Kdyby se někdo snažil v Arménii nebo střední Asii tuto situaci využít, tak by neměli čím operovat,“ odhaluje odborník úskalí povolání dalších vojáků s tím, že povoláním branců by si Vladimir Putin mohl zkomplikovat svou pozici v Rusku.

Jak budou na Ukrajině (ne)úspěšní syrští žoldáci, proč Bělorusko váhá o větším zapojení do bojů a jak reálně Ukrajincům pomáhají zbraně dodávané od NATO, prozradil politolog Jan Kofroň v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: 3 týdny války na Ukrajině. Odborník odhalil Putinovu poslední možnost  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa