Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Hrdinka Ukrajiny.“ Rusové při bojích zabili vojačku Olgu, zůstalo po ní dvanáct dětí

Aktualizováno -
17. března 2022
08:22
Autor: Mii, pma - 
16. března 2022
11:40

Touhu bránit svou vlast a posílit armádu projevily na Ukrajině také ženy. I ony se tak stávají obětí útoků okupačních vojáků. O jednom z nešťastných úmrtí informovala na twitteru ukrajinská poslankyně Inna Sovsunová. Podle ní při ruském útoku zemřela Olga Semydjanová, matka celkem dvanácti dětí, která pomáhala ukrajinské armádě. „Je mojí hrdinkou,“ vzkázala politička.

„Olga Semydjanová, matka šesti dětí, zemřela v boji proti ruským bastardům. Vyjádřila touhu bránit zemi až do konce, i když věděla, že jejich prapor možná nepřežije. Je hrdinkou Ukrajiny. Je mojí hrdinkou,“ napsala rozhořčená Sovsunová.

K příspěvku připojila fotografii, na které zavražděná žena stojí se zbraní v ruce a v plné polní výbavě. Podle rodiny matka zemřela poté, co schytala od nepřítele palbu do břicha. Na poslední rozloučení však zdrcená rodina Olgu poslat nemůže, protože se jí nepodařilo kvůli stále probíhajícím bojům dostat tělo.

Olga Semydjanová měla vlastních dětí šest, dalších šest si adoptovala ze sirotčince, uvedl britský deník Daily Mail. Podle něj v ukrajinské armádě působila od roku 2014.

Ukrajina o úmrtí svých vojáků pravidelně neinformuje, poprvé čísla zveřejnil až prezident Volodymyr Zelenskyj minulou sobotu. „Máme 1300 mrtvých vojáků. Ale Rusko více než 12000. Jeden ku deseti. Nemám radost z toho, že mají 12 000 mrtvých,“ uvedl k datu 12. března.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video  Veterán: Rusové zvolili děsivou taktiku, civilisté jsou živé štíty. Ukrajinu chválí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa