Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fiala prosil občany, ať se uskromní: Tento rok není jednoduchý, ale zvládneme to, vzkázal

Aktualizováno -
18. září 2022
20:59
Autor: Mii - 
18. září 2022
19:45

S mimořádným projevem k národu vystoupil v neděli večer premiér Petr Fiala (ODS). Jak už dříve avizoval, mluvil o energetické krizi. Lidé se podle něj nemusí bát, že nadcházející zimu nezvládneme, stát podnikl řadu kroků, které zajistí, že elektřina a zimní plyn jednak chybět nebudou a jednak si je domácnosti budou moci dovolit. Cesta k energeticky suverénnímu Česku však bude dlouhá, podotkl premiér a poprosil občany a firmy, ať svoji spotřebu energií sníží.

Fiala nejdříve připomenul, že vláda tento týden zastropovala ceny energií pro domácnosti, živnostníky, menší firmy a veřejné instituce a rozhodla o pomoci pro velké podniky. Tyto kroky byly nutné kvůli raketovému nárůstu cen z konce května. „Jde o přímý důsledek Putinovy ekonomické války proti Západu. Zatímco na Ukrajině útočí Rusko zbraněmi, proti zbytku Evropy používá manipulaci s cenami energií,“ řekl premiér.

Putin podle něj cílí na to, aby ohrozil sociální jistoty obyvatel evropských zemí a rozvrátil jejich ekonomiku. „Tato situace státy Evropské unie nejen šokovala, ale hlavně spojila. A díky tomu nyní společně pracujeme na tom, jak krizi co nejlépe vyřešit,“ upozornil Fiala.

Rozhodnutí zastropovat ceny energií podle jeho slov nebylo jednoduché. „Stát musí totiž tento rozdíl v cenách doplatit distributorům energií ze státního rozpočtu. Jde řádově o více než sto miliard korun, které musíme někde získat,“ sdělil s tím, že jeho vláda si tyto peníze nechce půjčovat. „Zadlužování státu je totiž jednou z příčin inflace, tedy drahoty, které rovněž nyní čelíme,“ uvedl Fiala, načež nastínil, že finance chce získat mimo jiné z dividend společnosti ČEZ a mimořádných zisků energetických firem.

Video  Fialův projev k národu: Tento rok není jednoduchý, ale zvládneme to. Prosím, ať se lidé uskromní  - Česká televize
Video se připravuje ...

Připomenul také, že příští týden odstartuje informační kampaň o sociálním programu jménem Deštník proti drahotě, ve které bude vysvětleno, jaké další druhy pomoci mohou občané využít. „Prosím vás, využijte této informační kampaně a podívejte se, zdali se zrovna vás nemůže tato pomoc týkat. Jsme v mimořádné situaci a ostych tady není na místě,“ vyzval občany Fiala.

Každý se má zamyslet, jak neplýtvat

Všechna tato opatření ale podle premiéra neřeší příčinu problému, kterou je energetická závislost na Rusku. „Není žádná jednoduchá cesta, jak tento problém rychle vyřešit. Změnit českou energetiku, vybudovat novou infrastrukturu, to trvá dlouhé měsíce a roky,“ řekl Fiala. Prozatím jsou alespoň naplněné zásobníky plynu pro případ, že Rusko dodávky zastaví úplně a Česko si pronajalo kapacitu v LNG terminálu v Nizozemsku.

Fiala v této souvislosti požádal občany, ať se do řešení situace zapojí. „To, že máme zajištěny zásoby plynu a že jsme zastropovali ceny energií, v žádném případě neznamená, že nyní můžeme polevit. Naopak! Vláda, státní organizace, firmy, ale i domácnosti by se měly právě v následujících týdnech a měsících o to více zamýšlet nad tím, zdali s energiemi hospodaří správně, kde mohou ušetřit nebo alespoň jak s nimi neplýtvat,“ vyzval Čechy premiér.

Efekt to podle něj bude mít takový, že lidé ušetří vlastní peníze, nebude tolik zasažen státní rozpočet a český průmysl a ekonomika zůstanou ve formě. „Chci vás poprosit, abyste právě to měli v následujících měsících na paměti a podle toho se pokusili jednat (…) Vážení přátelé, tento rok není a nebude jednoduchý, ale jsem přesvědčen, že nakonec vše úspěšně zvládneme,“ uvedl závěrem Fiala.

Opozice: Fiala zneužil své funkce

Ještě než premiér vystoupil, za svůj projev schytal kritiku. Opozice negativně hodnotila, že Fiala se na obrazovkách objeví necelý týden před komunálními a senátními volbami. Podle zástupců opozičních stran „zneužívá funkce“, protože si dělá vlastní kampaň.

„Neděje se nic mimořádného kromě toho, že to vláda mimořádně nezvládá,“ řekl v pátek ve Sněmovně například místopředseda ANO Radek Vondráček. Projev premiéra je podle něj „v rozporu se zákonem, v rozporu s férovou kampaní a v rozporu s principem rovného přístupu k veřejnoprávním médiím“

„Tak jsme se dozvěděli, že vláda dělá, co může. Premiér má asi pocit, že stačilo jen zastropovat energie a je vyřešeno. Jsem sice rád, že i můj apel ‚Je to o cenách energií, pane premiére!' přinesl výsledek, ale tím přece práce vlády nesmí skončit!“ zhodnotil projev šéf odborů Josef Středula.

To Fialovi koaliční partneři jsou spokojeni. „Premiérův projev naprosto přesný: Současné problémy jsou přímým důsledkem Putinovy ekonomické války proti Západu a manipulace s cenami energií. Vláda nespí a zajistila dostatek plynu a elektřiny na zimu. Stropujeme ceny. A hledáme cesty k ještě větší energetické nezávislosti,“ uvedl vicepremiér Vít Rakušan (STAM).

Jaryn19 ( 20. září 2022 10:45 )

přijeli v amerických autech s americkou konzervou v ruce

Jaryn19 ( 20. září 2022 10:44 )

za socíku jsme vyváželi výrobky, které u nás nebyly k dostání, tak to bylo dřív. Za západní marku komunisté prodávali levnou pracovní sílu třeba v textilním průmyslu, stejně jako to dělají komunisté dnes třeba v KLDR...ti dodávají nevolníky Arabům, aby jim makali ve stavebnictví

Jaryn19 ( 20. září 2022 10:41 )

jasně, otisknou na první stránku reklamní text Babišovi, který ani Právo nedalo na první stránku

Jaryn19 ( 20. září 2022 10:40 )

Rusové nemají kapacity na prodej LNG plynu. U nás máme velké zásobníky plynu, tak se plynovody přes Německo mohou využívat v době menšího odběru plynu Němci, tedy ideálně vytěžovat. Plyn jde skladovat a to u nás umíme. U elektřiny je problém, že máme malé kapacity na její "uskladnění" do přečerpávacích vodních elektráren, Rakousko je na tom lépe

krapotkin ( 20. září 2022 02:58 )

Chtělo by to obnovit Pohraniční stráž se všemi pravomocemi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa