Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nedostatek míst v pražských školkách řeší i dětské skupiny. Pro ukrajinské děti jednu otevřou na UMPRUM

Autor: veef - 
14. března 2022
20:04

Praha je připravena ukrajinské děti začlenit do školní docházky. Aktuálně se hledají místa v základních školách. Problém je ale s mateřskými školami, které jsou většinou za hranou své kapacity. Proto je potřeba vznik nových dětských skupin. Jedna taková se připravuje pod taktovkou studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) a neziskové organizace Meta, která dlouhodobě pracuje se začleňováním migrantů. Dětská skupina vznikne v novém Technologickém centru Mikulandská. Studenti nyní shánějí dobrovolníky na hlídání i potřebné vybavení jako hračky nebo knížky.

V Praze jsou dlouhodobě kapacity mateřských škol přeplněny. Pokud rodiče chtějí umístit dítě mladší 3 let, většinou musí volit soukromou školku, či dětskou skupinu. Podle dat Ministerstva školství odmítli ředitelé pražských školek v letošním školním roce 21 % žádostí rodičů tříletých dětí o umístění do školky. Přitom v tomto věku mají na místo ve veřejné školce právní nárok. S příchodem ukrajinských uprchlíků se situace patrně ještě zkomplikuje, hlavně proto, že většina z nich míří právě do Prahy nebo Středočeského kraje.

„Snažíme se informovat, že v Praze je problém se zařazením jejich dětí do školek a škol. I ukrajinské velvyslanectví doporučuje ženám, pakliže chtějí mít děti ve škole a školce, aby vynechali Prahu a prstenec kolem z úvah, že tady budou bydlet,“ uvedl už v minulém týdnu ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Možnou variantou, jak zapojit ukrajinské děti do předškolního vzdělávání jsou právě zmiňované dětské skupiny. „Kromě školek existují i dětské skupiny nebo další méně formální způsoby a v těchto dnech vznikají různé mimořádné iniciativy a formy péče o malé děti, které reagují na současnou situaci,“ uvádí nezisková organizace Meta, které se dlouhodobě zabývá integrací uprchlíků.

UMPRUM školka

Právě ve spolupráci s neziskovou Meta plánuje pražská UMPRUM otevřít v Technologickém centru v Mikulandské dětskou skupinu pro ukrajinské děti. „Jako studenti a studentky katedry architektury otevíráme „školku” – volnočasové centrum v novém Technologickém centru Mikulandská, kde rádi přivítáme děti všech věkových kategorií. Připravují se keramické, textilní, kresebné a knihvazačské dílny. Školní dvůr bude otevřen sportu a pohybu. Věříme, že u nás děti najdou zázemí pro rozvoj své kreativity a tvořivosti. A částečně tak ulevíme i rodičům, kteří budou zaneprázdněni veškerou administrativou a integrací po příjezdu,“ uvádějí Adéla Vavřínková a Petr Matějka, kteří za projektem stojí.

Školka bude otevřena ve dvou blocích, od 8 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin. „Ač děti mohou po příjezdu ihned nastoupit k zápisu do škol a školek, doporučuje se státem devadesátidenní lhůta na navyknutí v novém prostředí, které by mělo být vyplněno především volnočasovými aktivitami ve skupině lidí, kteří mají podobné zázemí, prochází obdobnými věcmi, a domluví se stejným jazykem. Není na ně tak zbytečně vytvářen tlak hned po příjezdu do nové země,“ dodává dvojice organizátorů.

V současné době tak studenti shánějí vhodné vybavení, jako jsou nepoškozené hračky, knížky a další věci, které je možné přinést právě na vrátnici Technologického centra v Mikulandské ulici. Potřeba jsou také dobrovolníci, kteří by se zapojili do hlídání dětí. Každý, kdo by měl volnou kapacitu, se může prostřednictvím formuláře přihlásit a organizátoři se mu pak ozvou s konkrétními termíny.

 

Video se připravuje ...
Další videa