Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Dejvicích se otevřelo komunitní centrum pro rodiny z Ukrajiny. Hledají se také prostory pro výuku

Autor: jza - 
14. března 2022
16:02

Rodiny z Ukrajiny mají od tohoto týdne možnost využívat nové komunitní centrum v Dejvicích. Radnice ho tu zřídila spolu s Arcidiecézní charitou Praha. Od pondělí do čtvrtka během dopoledne si sem mohou děti chodit hrát, chystají se tu různé organizované volnočasové aktivity jako třeba zpívání nebo výtvarná dílna. Radnice se také připravuje na školní výuku dětí z Ukrajiny a uvažuje se o stavbě tzv. kontejnerové školy.

Centrum nazvané Slunečnice nese název po květině, která se stala i jedním ze symbolů Ukrajiny, sídlí v Thákurově ulici. Už v pondělí se tu sešla skupinka malých dětí. Jsou tu pro ně připravené různé hračky nebo občerstvení. Kromě možnosti trávit tu volný čas má centrum také pomoci uprchlíkům z Ukrajiny adaptovat se na život v novém prostředí. „Bude otevřené od pondělí do čtvrtka od devíti do 12 hodin,“ uvedl radní Prahy 6 pro sociální a zdravotní politiku Marián Hošek (KDU-ČSL).

Radnice na provoz centra vyčlenila půl milionu korun. Počítá se i s tím, že by tu mohly probíhat i různé kroužky pro děti jako třeba zpívání, výtvarná dílna, radnice chce oslovit také místní sportovní kluby. Pro další aktivity pro děti a rodiče Ukrajinců se hledají i další prostory. „Nabídl se nám dům dětí a mládeže a nabízí programy pro různé skupiny dětí,“ doplnil radní.

V pondělí proběhl den otevřených dveří. Kapacita centra je zhruba 30 až 50 maminek s dětmi, zatím se nemusí nikdo přihlašovat předem, stačí jen přijít.

Kam budou děti chodit do školy? 

Do Prahy míří velké množství matek s dětmi, které budou potřebovat chodit někam do školy. Podle radního Hoška se odhaduje, že v Praze 6 už teď může být 400 až 600 dětí, což by odpovídalo v podstatě jedné velké škole.

Radnice o víkendu uspořádala rychlou sbírku školních tašek, které jsou už pro děti v komunitním centru připravené. Městská část k tomu místní vyzvala během pravidelných farmářských trhů na Vítězném náměstí a odezva byla velká a sehnalo se jich více než 100. „Mě to až dojalo,“ poznamenal Marián Hošek. Školní tašky nejsou prázdné, děti v nich najdou různé hračky, pastelky nebo penály pro malé školáky.

Školy jsou už plné

Podle radní pro školství Prahy 6 Marie Kubíkové (ODS) je už teď jasné, že děti uprchlíků z Ukrajiny se těžko mohou vejít do běžných škol. Školy a školky na Praze 6 jsou už z 95 procent plné. Proto se už teď začalo hledat alternativní řešení. Radní poznamenala, že díky novému zákonu nazývanému lex Ukrajina bude možné učit i jinde než v klasických třídách. Radnice už uvažuje o stavbě kontejnerových škol, kde by mohla výuka probíhat. „Budeme muset učit všude, kde to půjde,“ poznamenala.

Bude tak možné učit i jinde než v klasických školních třídách. Jako jedna z možností se nabízí stavba tzv. kontejnerové školy. Radnice už dostala nabídku pozemků od ČVUT. „Když se všichni společně dáme dohromady, tak to zvládneme,“ dodala radní Kubíková.

16:04
26. 4. 2024

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

15:51
26. 4. 2024

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

15:27
26. 4. 2024

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

Kompletní online

Video se připravuje ...
Další videa