Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Senior (69) v Paříži zastřelil tři lidi kvůli nenávisti k cizincům. Zemřel i mladý zpěvák

Aktualizováno -
25. prosince 2022
16:18
Autor: ČTK - 
24. prosince 2022
10:31

Devětašedesátiletý muž, který v pátek u kurdského komunitního centra v Paříži zastřelil tři lidi, řekl, že zabíjel, protože je rasistou. Oběťmi se stali jedna žena a dva muži, další tři lidé utrpěli zranění. Podle policie má muž násilnickou minulost a nedávno byl propuštěn z vazby. Zadržen byl s kufříkem, který obsahoval velké množství nábojů.

Vazba zadrženého muže byla prodloužena a vyšetřování nově bere v potaz i rasistický motiv, oznámila dnes francouzská prokuratura. Za činy, které spáchal, hrozí muži doživotní trest.

Podezřelý v policejní vazbě přiznal, že cítil „patologickou nenávist k cizincům“. Touhu „vraždit migranty, cizince“ pociťoval od vloupání do svého domu v roce 2016, uvedla pařížská prokurátorka Laure Beccuauová.

Zemřel i mladý zpěvák

Deník Le Figaro dnes přinesl portréty tří zavražděných. Byl to mladý zpěvák, žena, která pomáhala dalším kurdským ženám a kurdský občan, který se pravidelně účastnil akcí pořádaných v komunitním centru.

Portréty tří zavražděných se objevovaly i v rukou demonstrantů na sobotním pochodu Paříží, píše Le Figaro. Emine Karaová připravovala z pověření Kurdské demokratické rady ve Francii (CDKF) pietní setkání k desátému výročí vraždy tří kurdských žen, jejichž těla byla v Paříži nalezena v lednu 2013. Karaová v Sýrii bojovala proti Islámskému státu, do Francie se přijela léčit, když byla zraněná v boji. Francouzské úřady podle CDKF zamítly její žádost o politický azyl.

Zpěváka a skladatele Mira Perwera útočník zabil, když obědval v restauraci nedaleko kurdského komunitního centra. Perwer podle kurdské komunity utekl do Francie a dostal v ní politický azyl, protože mu v Turecku hrozilo vězení za angažované texty písní, které se nelíbily Ankaře. Třetí oběť, 48letý Abdulrahman Kizil, trávil velkou část volného času na akcích kurdského centra.

Protesty po vraždách

V reakci na útok svolala Kurdská demokratická rada ve Francii (CDKF) demonstraci. Protestu na náměstí Republiky se zúčastnilo několik stovek lidí, byli mezi nimi kurdští aktivisté, levicoví politici i příznivci skupin bojujících proti rasismu. Pařížský policejní šéf se ještě před protestem sešel se zástupci kurdské komunity, aby zmírnil jejich obavy z dalších útoků, napsala agentura AP.

„Víme, že jsme v ohrožení, Kurdové obecně, kurdští aktivisté i extremisté. Francie nám dluží ochranu,“ řekla BFM TV mluvčí Kurdské demokratické rady ve Francii Berivan Firatová.

Střelba se odehrála v místním kurdském komunitním centru v ulici d'Enghien a také v nedaleké restauraci a kadeřnictví. Centrum Ahmeta Kayi, pojmenované po stejnojmenném zpěvákovi, je sdružení, jehož cílem je „podporovat postupnou integraci“ kurdského obyvatelstva žijícího v centrálním regionu Île-de-France.

Zadržený muž je francouzské národnosti, před odchodem do důchodu pracoval na železnici. Bezpečnostní složky o něm už věděly kvůli dvěma pokusům o vraždu z roku 2016 a z prosince 2021, kdy útočil na migranty, kteří přebývají na okraji Paříže.

Podle ministra vnitra Géralda Darmanina nebyl veden v žádném seznamu lidí podezřelých z radikalizace a jednal sám.

Muž byl dříve členem střeleckého klubu a legálně vlastnil několik zbraní, řekl Darmanin. Po svém nedávném propuštění dostal muž zákaz opustit Francii a vlastnit zbraň.

Střelba na třech místech

V pátek se podle svých slov „nejprve se zbraní a náboji vydal na pařížské předměstí Saint-Denis, aby vraždil cizince“. Když však dorazil na místo, zjistil, že je tam málo lidí a že v oblečení, které má na sobě, se mu špatně opakovaně nabíjí zbraň. Proto svůj plán vzdal, řekla prokurátorka. Tuto cestu podle Beccuauové potvrzuje i jízdenka z městské dopravy a videonahrávka.

Muž se následně vrátil do domova svých rodičů v Paříži a rozhodl se, že dojde pěšky na ulici d'Enghien, kde věděl, že je kurdské komunitní centrum. V něm a v nedaleké restauraci a kadeřnictví se nakonec střelba odehrála.

Po činu byl podezřelý zadržen s kufříkem, který obsahoval velké množství nábojů. V sobotu byl z policejní vazby převezen na psychiatrické oddělení s ostrahou. Podezřelý podle prokurátorky sám o sobě uvedl, že trpí depresemi a má sebevražedné sklony.

 

Video  Útočník v Paříži pobodal pět lidí, jednoho zabil a utíkal. Policisté ho zastřelili  - twitter
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 24. prosince 2022 19:00 )

To je tak..V Anglii je vse zakazano co neni povoleno no a ve Francii je vse dovoleno co neni zakazano.Z topho vyplyva, ze duchodce co nesmi vlasznit strelnou zbtan ma doma 3

bizon_pepa ( 24. prosince 2022 18:56 )

Má kliku. Kdyby nebyl bílý, tak fotku nezveřejní a ještě z něj udělají blázna.

sorgedoktor ( 24. prosince 2022 18:38 )

Vy se domnivate, ze toto je dusledek levicacke poltiky, ze ano. KdYz di to prectete pordnew, mel zakazano vlastnit stelnou zbrfan a bac..Ovsem kdo tam jaksai kontroluje dodtzovani zakonnYch a podzakonnych norem, to jajksi neni z clanku jasne..

Marián Zimáň ( 24. prosince 2022 14:52 )

Pán si už asi musel vyžádat od přistěhovalecké většiny svolení k něčemu, co bylo ještě před lety něčím samozřejmým bez prosení. Zkrátka už asi nebyl tak úplně doma.

sekebo ( 24. prosince 2022 14:02 )

Nějaký bojovník-nacionalista za "čistou" Francii. Věřím, že se za něj nějaká francouzská SPD postaví.

Zobrazit celou diskusi