Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Masakr v Nice nepřežilo 86 lidí: Soud začal po šesti letech bez strůjce i spolupachatelů

Aktualizováno -
5. září 2022
14:55
Autor: ČTK - 
5. září 2022
11:13

V Paříži dnes krátce před 14:00 začal s vyloučením veřejnosti soud s osmi lidmi obžalovanými v souvislosti s teroristickým útokem v Nice z roku 2016, při němž zemřelo 86 lidí. Hlavní pachatel zemřel při samotném útoku, před soudem stanuli lidé, kteří k němu měli blízko nebo mu pomáhali. Soudce Laurent Raviot na úvod slyšení vyzval obviněné, aby se představili. Tři z nich si vyžádali tlumočníky do arabštiny a albánštiny, uvedl server BFM TV.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel vjel 14. července 2016 večer s devatenáctitunovým nákladním autem na pobřežní promenádu v Nice do zóny vyhrazené pro pěší. Tou dobou tam bylo asi 30.000 lidí, kteří se v závěru oslav státního svátku dobytí Bastily přišli podívat na ohňostroj. Celkem srazil přes 400 lidí a ujel asi dva kilometry, než ho policie zastřelila.

Útok v Nice je počtem obětí druhý nejhorší ve Francii od konce druhé světové války, píše Le Monde. Předčila ho jen série teroristických útoků na různých místech Paříže, které si 13. listopadu 2015 vyžádaly 130 obětí. Soud s jediným přeživším z Paříže skončil doživotním trestem na konci června a oba procesy bývají srovnávané. Konají se například ve stejné speciálně upravené soudní síni v Paříži.

Na lavici obžalovaných usednou albánský rodinný gang, bývalá prostitutka i letitý kamarád hlavního pachatele, píše deník Le Figaro a detailně popisuje jejich minulost a vazby. Dvěma Bouhlelovým blízkým přátelům hrozí 30 let za mřížemi, jeden z nich mu pomáhal pronajmout si kamion, druhý mu pomohl sehnat zbraň. Oba vinu odmítají. Doživotí hrozí sedmadvacetiletému dealerovi drog v podmínce, který pachateli za 1400 eur (34 400 korun) prodal pistoli od překupníka. Druhou skupinu obžalovaných tvoří skupina Albánců zapletených do obchodu se zbraněmi a bývalá partnerka jednoho z nich, prostitutka, která fungovala jako tlumočnice při jednáních.

K žalobě se rozhodlo připojit 865 lidí, kteří byli při útocích zranění, jejich blízcí zemřeli nebo se cítí být poškozeni. U soudu jich bude vypovídat na 250. „Tsunami hrůzy, fyzických i psychických zranění, nemožnost truchlit a vztek zaplaví pařížskou soudní síň obloženou světlým dřevem,“ píše Le Monde.

„Svědectví před soudem může poškozeným přinést klid,“ míní Fabien Rajon, který v případu zastupuje na 30 lidí.

Právnička Olivia Chalusová-Pénochetová zastupuje 45 lidí a přiznává, že některé z nich bylo potřeba přesvědčovat, aby se k žalobě připojili. Odrazovalo je, že přelíčení se koná v Paříži, tedy 700 kilometrů od Nice, kde k útokům došlo a kde mnozí z nich žijí. Vadí jim i absence hlavního pachatele. Právnička se tak zasadila o to, aby byl proces v přímém přenosu vysílán v Nice, píše stanice BFM TV.

V kongresovém paláci v Nice upravili jednu část budovy, bude zde živé vysílání soudního přelíčení pro veřejnost. Do sálu se třemi velkými obrazovkami se vejde až 500 lidí. V další místnosti vzniklo zázemí pro rodiny obětí, které zde mohou soud sledovat v soukromí, mají i vlastní vstup, popisuje v reportáži BFM TV.

Video  Děsivé záběry teroristického útoku v Nice: Náklaďák projíždí davem lidí na promenádě. (14.7.2016)  - Facebook
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi