Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Paříži zabíjel senior William M. (69): Střelec usmrtil 3 lidi. Poprvé jmenován byl před soudem

Autor: ČTK - 
27. prosince 2022
17:06

Devětašedesátiletý muž podezřelý z páteční vraždy tří Kurdů v pařížském komunitním centru stanul před soudem, kde byl poprvé veřejně jmenován jako William M. Důchodce, bývalého strojvůdce, obvinil vyšetřující soudce z vraždy a pokusu o vraždu motivovaných rasovou, etnickou, náboženskou či národnostní nesnášenlivostí. Napsal to dnes deník Le Monde.

Obviněný u soudu vystoupil s černou modřinou kolem oka, oblečený v modrém nemocničním županu. Obestoupen pěti policisty potvrdil svoji identitu a souhlas s projednáváním za zavřenými dveřmi. Le Monde uvádí, že muž ve vazbě projevil sebevražedné tendence, a proto bude až do pokračování procesu držen pod přísným dohledem.

Zadržený důchodce ve vazbě řekl, že cítil „patologickou nenávist k cizincům“ a touhu tyto lidi vraždit. V sobotu byl z policejní vazby převezen na psychiatrické oddělení s ostrahou, před soudním jednáním byl ale vrácen do běžné vazby a do ní se vrátil i po formálním obvinění, které mu sdělil vyšetřující soudce.

V pátek se muž podle vyšetřovatelů vydal se zbraní na ulici d'Enghien, kde věděl, že je kurdské komunitní centrum. Tam pak zřejmě střílel, načež byl zadržen s kufříkem, který obsahoval velké množství nábojů. Oběťmi útoku jsou mladý zpěvák, dále žena, která pomáhala dalším kurdským ženám, a Kurd, který se pravidelně účastnil akcí pořádaných v komunitním centru.

Násilný čin šokoval kurdskou komunitu ve Francii, která v pondělí uspořádala pietní manifestaci. Pochod začal kolem poledne na místě pátečního útoku, kde lidé na chodníku vytvořili tři malé oltáře s fotografiemi zabitých. Stovky lidí se pak vydaly do ulice Lafayette, kde v roce 2013 při stále nevyjasněném útoku zemřely tři kurdské aktivistky.

Při pochodu zaznívaly slogany jako „naši mučedníci neumírají“ nebo „žena, život, svoboda“ a volání po spravedlnosti, informovala agentura AFP. Někteří členové kurdské komunity mají za to, že francouzská policie se její ochraně dostatečně nevěnovala.

Kritiky se Francii dostalo i ze strany Turecka, které si předvolalo jejího velvyslance kvůli tomu, co označilo za „protitureckou propagandu“ po vraždě tří lidí. Kurdové tvoří 15 až 20 procent obyvatel Turecka a dlouhodobě usilují o nezávislost či alespoň autonomii na ústřední vládě v Ankaře. Kurdové žijí také na severu Sýrie či severozápadě Íránu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi