Cestování vlakem je pro spousta pasažérů příjemnějším zážitkem, než jiné způsoby přepravy, a to i v případě, že jde o delší vzdálenosti. V minulosti na dlouhých trasách jezdil i světoznámý spoj Orient expres. Ten prvně vyjel roku 1883 z Paříže do rumunského města Giurgiu. Největší slávy se ale vlaku dostálo během 20. a 30. let minulého století, kdy spojoval Paříž a Istanbul. Stal se dokonce stěžejním tématem pro detektivní román spisovatelky Agathy Christie z roku 1934 s názvem Vražda v Orient expresu.

Původní spoj přestal jezdit v roce 1977. O pár let později švýcarský obchodník Albert Glatt spustil spoj známý jako Nostalgie- Orient-Express. Vlak složený z historických vozů původního Orient expresu, jezdil na trase mezi Curychem a Istanbulem do roku 2009.

Masivní mahagon a tlačítko na šampaňské

Pro milovníky historie a luxusu přišla letos dobrá zpráva. Francouzský provozovatel sítě hotelů Accor oznámil přednedávnem, že od roku 2024 na koleje vrátí původních sedmnáct zrestaurovaných vagónů slavného vlaku. Interiér byl upraven do přesné podoby, jakou vagony měly zhruba sto lety. A podle zveřejněných fotografií se bude jednat o vskutku luxusní cestování.

Video
Video se připravuje ...

Slavný Orient Express obnoví provoz: Podívejte se dovnitř! Youtube/Orient Express

Ve vagonech budou menší apartmány, ale největší zážitek budou mít cestující zřejmě z luxusního jídelního vozu s barem. Tam budou dle společnosti na každém stole hodiny, které by měly odbíjet čas do zahájení podávání večeře. Samozřejmostí bude i tlačítko pro objednání šampaňského.

Vlak pojede přes Itálii, Francii a Turecko

Chybět nebude ani prezidentské apartmá. To na rozloze 55 m2 nabídne dvě postele zdobené masivním mahagonem, na míru vyrobený nábytek, útulnou koupelnu nebo tajnou místnost. „Je to apartmá, kde mohou cestovatelé zažít historii, extrémní luxus a maximální pohodlí najednou,“ vysvětluje pro britský deník Daily Mail architekt Maxime d'Angeac.

Novodobý Orient expres by první cestující měl přepravit začátkem roku 2024. Trasa by měla vést  přes Itálii a dále do Paříže a následně do tureckého Istanbulu.

Fotogalerie
6 fotografií